Спеціальні потреби

Столтенберг: Україна має право уражати цілі на території Росії задля самозахисту


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон проводять пресконференцію на військовій базі неподалік Стокгольма, 7 червня 2024. Інформаційне агентство TT/Генрік Монтгомері/REUTERS.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон проводять пресконференцію на військовій базі неподалік Стокгольма, 7 червня 2024. Інформаційне агентство TT/Генрік Монтгомері/REUTERS.

Україна має право уражати законні воєнні цілі на території Росії, щоб захистити себе відповідно до міжнародного права.

Немає жодних сумнівів, що Україна має право уражати цілі на території Росії
Єнс Столтенберг

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Швеції, яка нещодавно приєдналася до альянсу.

"Україна має право на самооборону", - сказав Столтенберг, слова якого наводить Reuters.

"Право на самооборону також включає право уражати законні воєнні цілі на території сторони-нападниці, агресора, в цьому випадку Росії", - додав він, виступаючи на пресконференції з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном на військовій базі поблизу Стокгольма.

Водночас відвідуючи Фінляндію напередодні, Столтенберг також знову зазначив, що альянс не планує надсилати військових в Україну.

"НАТО не планує вводити війська в Україну", - сказав очільник НАТО.

Коментарі Столтенберга прозвучали на тлі дедалі потужнішої підтримки західними країнами дозволу Україні використовувати західну зброю для ударів по території Росії.

Минулого тижня такий дозвіл підтвердив Білий дім, дозволивши використовувати американську зброю для ударів по Росії вздовж кордонів з Україною, однак, виключивши удари вглибині Росії.

Інші ключові партнери України також надали подібні дозволи.

Одним з останніх підтвердив право України використовувати західну зброю для ударів по Росії канцлер Німеччини Олаф Шольц.

У промові 6 червня він зазначив, що для цього "Україна також може використовувати зброю, надану нами та нашими союзниками – завжди відповідно до міжнародних правових зобов’язань".

Водночас цього тижня президент Росії Владімір Путін заявив, що розглядає можливість озброїти ворогів Заходу у відповідь для можливих ударів по західних країнах.

Напередодні Столтенберг сказав, що на цей момент НАТО не бачить невідворотної "негайної загрози" з боку Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG