Спеціальні потреби

Столтенберґ: НАТО могло краще озброїти Україну, щоб запобігти нападу Росії


Генеральний секретар НАТО, який покидає свою посаду, Єнс Столтенберг на пресконференції в резиденції норвезького прем’єр-міністра в Осло, 6 вересня 2024 року. (Фото AFP)
Генеральний секретар НАТО, який покидає свою посаду, Єнс Столтенберг на пресконференції в резиденції норвезького прем’єр-міністра в Осло, 6 вересня 2024 року. (Фото AFP)

Альянс NАТО міг краще озброїти Україну, щоб спробувати запобігти вторгненню Росії у 2022 році, заявив глава Північноатлантичного альянсу, який після понад 10 років покидає свою посаду, повідомляє Reuters.

В інтерв’ю німецькому щоденнику, опублікованому в суботу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що надавши ту зброю, яку він надає Україні зараз, альянс міг попередити російський напад.

«Тепер ми надаємо військові засоби для війни — тоді ми могли б надати військові засоби для запобігання війні», — сказав Столтенберг німецькому щотижневому виданню FAS.

За словами Столтенберга, який перебуває на посаді Генсека НАТО протягом всієї тривалості російської війни проти України, сказав, що в НАТО побоювалися ескалації напруженості з Росією і через це не хотіли надати зброю, про яку Київ просив перед повномасштабним вторгненням Росії.

Після початку війни Київ, який не є членом НАТО, отримував від союзників одну систему озброєння за одною, але кожну лише після тривалих коливань.

Столтенберг, колишній прем’єр-міністр Норвегії, у жовтні піде у відставку зі своєї посади в НАТО, яку він обіймав з 2014 року.

У червні колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте оголосили наступним керівником організації.

В інтерв'ю Столтенберг заявив, що припинення війни в Україні можна досягти лише за столом переговорів.

НАТО могло б зробити більше, щоб озброїти Україну і спробувати запобігти повномасштабному вторгненню Росії у 2022 році, сказав в оприлюдненому 14 вересня інтерв’ю генеральний секретар Північноатлантичного альянсу, який невдовзі залишає свою посаду.

«Тепер ми здійснюємо матеріальне забезпечення для війни – тоді ми могли б надати таке забезпечення, щоб запобігти війні», – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ німецькому щотижневику FAS.

Столтенберґ вказав на небажання альянсу надавати зброю, про яку Київ просив перед повномасштабним вторгненням Росії – через побоювання ескалації напруженості з Москвою.

Колишній прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберґ у жовтні піде у відставку зі своєї посади в НАТО. На посаді генерального секретаря Північноатлантичного альянсу 1 жовтня його замінить колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG