Спеціальні потреби

Посолка США у НАТО окреслила пріоритети саміту у Вашингтоні


Саміт НАТО у Вільнюсі, 11 липня 2023. REUTERS/Yves Herman
Саміт НАТО у Вільнюсі, 11 липня 2023. REUTERS/Yves Herman

Під час ювілейного 75-го саміту НАТО у Вашингтоні 9-11 липня союзники визначатимуть, як альянс позиціюватиме себе у світі в майбутньому.

Про це заявила Джуліанна Сміт, постійна представниця США у НАТО. Вона сказала, що 75-річчя важливою віхою для альянсу, що виріс зі світового досвіду Другої світової війни. Оборонний альянс був уособленням колективної оборони і спочатку складався з 12 країн, готових захищатися від Радянського Союзу, а зараз охоплює 32 країни.

"[НАТО] все ще залишається значною мірою військовим альянсом, але це також альянс, який готовий впоратися з новими сферами: кіберпростір, що розвивається, і руйнівні технології, кліматична безпека, список можна продовжувати нескінченно", – сказала вона.

Крім того, лідери НАТО також розглядатимуть розподіл тягаря витрат між країнами альянсу, сказала Сміт. Після того, як Росія незаконно анексувала українську територію Крим у 2014 році, лідери альянсу погодилися індивідуально виділити 2% валового внутрішнього продукту на витрати на оборону.

У 2014 році лише три країни, включаючи Сполучені Штати, досягли цієї позначки. У 2024 році, можливо, 23 члени НАТО досягнуть або перевищать цю позначку в 2%. "Це гарна новина з огляду на шлях, який альянс пройшов у цьому аспекті", – зауважила Сміт.

У центрі уваги саміту буде сама Україна. На зібрання планує приїхати президент України Володимир Зеленський. Сміт передбачає, що союзники по НАТО висунуть "цілий пакет результатів, які слугуватимуть містком" до майбутнього членства України в НАТО.

"Частиною пакету будуть формулювання, які ми використовуємо для опису прагнень України до членства, – сказала вона. – Частиною цього буде робота з визначення нових ресурсів для наших друзів в Україні та забезпечення того, щоб ми надіслали сигнал Москві, що альянс НАТО нікуди не дінеться".

Нагадаємо, під час зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу в американській столиці оглядачі не очікують офіційного запрошення для України вступити у НАТО. Натомість державний секретар США Ентоні Блінкен сказав, що союзники зроблять чіткі кроки, щоб наблизити вступ України до альянсу.

Сміт також сказала, що очікує, що лідери НАТО вирішать, хто замінить генерального секретаря Єнса Столтенберга.

Також, за її словами, лідери переглянуть, як альянс "реалізує" нові регіональні плани оборони. Ці плани означають суттєві зміни в альянсі, особливо в тому, як країни-союзники інвестують, здійснюють закупівлі і працюють разом для втілення цих регіональних планів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG