Спеціальні потреби

Світ вітає Україну з 33-м Днем Незалежності


Жінка відвідує місце вшанування пам'яті загиблих українських та іноземних бійців під час Дня Незалежності України на Майдані Незалежності в Києві, 24 серпня 2024 року. (Фото Романа ПІЛІПЕЯ / AFP)
Жінка відвідує місце вшанування пам'яті загиблих українських та іноземних бійців під час Дня Незалежності України на Майдані Незалежності в Києві, 24 серпня 2024 року. (Фото Романа ПІЛІПЕЯ / AFP)

Сьогодні Україна світкує свій 33-й День Незалежності, вже втретє в умовах повномасштабного вторгнення Росії.

Українські та світові лідери, посольства країн світу, міжнародні організації та звичайні люди по всій планеті цього дня висловили свої привітання українському народу та захоплення мужністю українців у боротьбі з російською агресією.

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Незалежності у 13-хвилинному відео, розміщеному на сторінках Зеленського у соціальних мережах.

У відео, знятому, за словами президента, неподалік місця, де 6-го серпня розпочалося неочікуване вторгнення українських військ на російську Курщину, Зеленський зазначив про Україну, що “ні з чим її неможливо сплутати, нікому її неможливо віддати”, і додав, що “українці завжди повертають борги, і той, хто зичив нашій землі лиха, отримає його у себе вдома, з відсотками”.

Президент США Джо Байден привітав українців ще вчора, про що Голос Америки повідомляв раніше. Байден зателефонував Зеленському й нагадав про нову військову допомогу США Україні, а також нові санкції, спрямовані проти Росії.

У відео з українськими субтитрами, президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн нагадала, що Україна є частиною Європи, й прямує до ЄС “із неймовірною швидкістю”:

“Європа завжди буде поруч з Україною, бо Україна – це Європа.

Ваша свобода – це наша свобода.

Ваша безпека – це наша безпека.

Ми були з вами з першого дня. І ми продовжуватимемо це робити стільки, скільки буде потрібно.

Я бажаю нашим друзям гордого Дня Незалежності”, – написала фон дер Ляєн у коментарі до відео.

Своєю чергою на сторінці Європейської комісії розміщено наступне повідомлення разом з відео, яке деталізує різноманітну підтримку, надану Євросоюзом Україні від початку війни:

“Підтримувати Україну – значить підтримувати свободу. Краще майбутнє.

У День Незалежності України ми підтверджуємо непохитну солідарність з народом України в його екзистенційній боротьбі з російською агресією.

Стільки, скільки потрібно”.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола виставила в мережі відео зі своєї промови у Верховній Раді та написала наступне:

“В основі незалежності лежить свобода.

Цінності, за які відважні українці борються щодня.

Свобода жити в мирі, в умовах демократії.

В міру того, як ми зміцнюємо наш шлях до спільного європейського майбутнього, сьогодні я бажаю всього найкращого народу України в День Незалежності”.

У привітанні на офіційній сторінці НАТО у мережі Х (колишня Twitter) зазначено:

“Сьогодні Україна відзначає День Незалежності.

Понад 900 днів минуло від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Поки зброя Росії не замовкне, ми не змовкнемо”.

До Дня Незалежності Міністерство оборони Великої Британії оприлюднило серію повідомлень на своїй сторінці в мережі Х.

Серед них привітання від міністра оборони Джона Гілі та начальника штабу оборони адмірала сера Тоні Радакіна, інтерв’ю з українськими військовими, які наразі проходять тренування у Великій Британії, а також заклик до громадськості опублікувати повідомлення на підтримку України в цей День Незалежності.

“Нехай не замовкає ваша підтримка України. Опублікуйте своє повідомлення підтримки в День Незалежності України.

Що голосніше, то краще!” – йдеться зокрема в одному з дописів оборонного відомства Великої Британії, яка, разом із союзниками, запустила міжнародну кампанію на підтримку України до Дня Незалежності, як повідомив раніше Голос Америки.

У своєму привітанні президент Фінляндії Александр Стубб нагадав, що Фінляндії знайома боротьба за незалежність, закінчивши своє повідомлення словами “Слава Україні!”.

Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс зазначив, що Україна та українці “надихають світ” своєю боротьбою за незалежність й додав, що ірландський народ підтримуватиме Україну, “поки ви не переможете”. За його словами, Ірландія з нетерпінням чекає, коли Україна приєднається до ЄС.

Прем'єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен у своєму поздоровленні нагадала, що “ваша боротьба – це наша боротьба, ваша свобода – це наша свобода”, й пообіцяла підтримувати Україну до кінця. Фредеріксен закінчила свою промову словами “Слава Україні”.

Тим часом президент Естонії Алар Каріс частково виголосив свою вітальну промову українською мовою та згадав відомі слова Лесі Українки: “«Хто визволиться сам, той буде вільний, хто визволить кого, в неволю візьме»”, також закінчивши свою промову словами “Слава Україні”.

“Україна виявила величезну хоробрість у боротьбі зі злом. Цивілізований світ стоїть з Україною – на правій стороні. Ми не сумніваємося, що Україна примусить агресора до миру. Найтепліші побажання президенту Зеленському та Україні до Дня Незалежності! Україно, ми з тобою”, – написав він.

Його колега з Латвії Едгарс Рінкевичс висловив впевненість у перемозі України.

“Щиро вітаю Україну з Днем Незалежності! Латвія підтримувала і підтримуватиме боротьбу України!” – написав Рінкевичс в іншому вітальному пості.

Президентка Молдови Мая Санду так привітала українців: “У День Незалежності України ми вшановуємо мужність і стійкість українського народу. Ваша боротьба за свободу є маяком надії для всіх, хто цінує демократію. Молдова з вами, сьогодні й завжди.

З Днем Незалежності, Україно!”

“Українці як ніхто інший знають ціну свободи та незалежності”, – сказав у своєму привітанні президент Литви Гітанас Науседа, й додав, що сміливістю українців захоплюється весь світ.

“З Днем Незалежності, любий друже Володимир Зеленський та сміливий народ України!

У Литві ми не сумніваємося, що Україна переможе, стане членом ЄС і НАТО, зміцніє і процвітатиме.

Литва і надалі буде вашим найсильнішим прихильником. Ви завжди можете на нас розраховувати!” – написав Науседа на своїй сторінці в мережі Х.

Австралійська пошта видала марку до Дня Незалежності України, про що повідомив посол України в Австралії Василь Мирошниченко.

“З нагоди Дня Незалежності України, Пошта Австралії випустила марку на підтримку України. За ініціативи Посольства України, Пошта Австралії зібрала ідеї свого партнера Укрпошти щодо дизайну марки, яка демонструє солідарність Австралії з Україною. Незабаром марка буде в обігу”, – написав Мирошниченко у соцмережі.

Поздоровлення українцям на День Незалежності надходять сьогодні з усіх куточків планети. Так на сторінці Everest Today, яка публікує повідомлення і фотографії, які стосуються гори Еверест, Непалу та сходження на найвищий пік світу, виставлено поздоровлення з Днем Державного Прапора, а також Днем Незалежності України.

“З Днем Незалежності, Україно!

Ось українська альпіністка Антонія Самойлова, яка гордо майорить українським прапором на вершині гори Лхоцзе (8516 м), 23.05.2024!” – йдеться у повідомленні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG