Спеціальні потреби

Світові лідери підтримали Україну у своїх промовах на Генасамблеї ООН


Логотип ООН під час Генеральної асамблеї в штаб-квартирі ООН 25 вересня 2024 року в Нью-Йорку. (Фото Людовіка МАРІНА / AFP)
Логотип ООН під час Генеральної асамблеї в штаб-квартирі ООН 25 вересня 2024 року в Нью-Йорку. (Фото Людовіка МАРІНА / AFP)

У Нью-Йорку в ці дні проходить щорічне засідання Генеральної асамблеї ООН, де сьогодні, 25 вересня, виступив президент України Володимир Зеленський.

Україна й російська війна стали однією з ключових тем у виступах світових лідерів. Як повідомляв Голос Америки, напередодні президент США Джо Байден з трибуни Генасамблеї закликав світ “не відступати” в підтримці України.

Тим часом державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Рада Безпеки ООН може покласти край “путінській війні” та зміцнити міжнародні правила, які гарантують міжнародну безпеку, якщо негайно зробить два взаємопов’язаних кроки – розв'яже питання щодо підтримки Росії з боку країн-порушників Статуту ООН і підтримає пошук миру на базі основних принципів ООН.

Держсекретар США Ентоні Блінкен бере участь у зустрічі міністрів закордонних справ G20 у штаб-квартирі ООН у середу, 25 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Stefan Jeremiah)
Держсекретар США Ентоні Блінкен бере участь у зустрічі міністрів закордонних справ G20 у штаб-квартирі ООН у середу, 25 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Stefan Jeremiah)

Пізніше Блінкен захистив позицію Сполучених Штатів, коли ті критикують інші країни за підтримку Росії.

“Дехто може запитати, як Сполучені Штати чи будь-яка інша країна, яка допомагає Україні захищатися, можуть критикувати країни, які надають військову підтримку Росії. Є глибока різниця. Росія - агресор. Україна – жертва. Росія бореться за завоювання. Україна бореться за виживання. Якби країни перестали підтримувати Росію, вторгнення Путіна скоро закінчилося б. Якщо країни перестануть підтримувати Україну, Україна може скоро перестати існувати”, - сказав Блінкен.

Інші світові лідери у своїх виступах на Генасамблеї ООН також висловили рішучу підтримку України та гостро критикували Росію.

Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо виступає на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Pamela Smith)
Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо виступає на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Pamela Smith)

Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо у своїй промові говорив про “божевілля” російського президента Володимира Путіна.

“Володимир Путін веде війну у Європі вже понад два роки. І є одна проста істина: він може зупинити незаконне і неспровоковане вторгнення в Україну прямо зараз. Його божевілля продовжує мати руйнівні наслідки для українського народу. Лише одна людина може зупинити вбивство тисяч цивільних, може припинити безперервне насильство проти українців, чиє майбутнє поставлене на паузу”, - сказав де Кроо.

Бельгійський лідер знову запевнив у довготривалій підтримці України Заходом та наголосив на наданні необхідної зброї Києву для самозахисту.

“Протягом останніх двох років ми часто кажемо слова “стільки, скільки буде потрібно”. Ми не сприймаємо цю обіцянку легковажно. Поки росіяни продовжують бомбити міста, заклики України надати більше протиповітряної оборони є чистим самозахистом. Як іще вони можуть убезпечити своїх громадян?” – сказав де Кроо.

Він також зазначив, що Бельгія передасть Україні весь свій парк винищувачів F-16.

“Нарощування потужних повітряних сил України літаками F-16 є невід’ємною частиною нашої підтримки. Ми передамо всі наші винищувачі, коли вони залишать ВПС Бельгії. Загальна кількість – щонайменше 30, протягом найближчих років. Ми хочемо допомогти захистити народ України. Агресор не може перемогти. І тому наша підтримка України сильна. Усім, хто прагне до миру: він прийде лише тоді, коли ми змусимо президента Путіна припинити його агресію проти України”.

Президент Польщі Анджей Дуда виступає на 79-й Генеральній Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: REUTERS/Eduardo Munoz)
Президент Польщі Анджей Дуда виступає на 79-й Генеральній Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: REUTERS/Eduardo Munoz)

Президент Польщі Анджей Дуда застеріг від замороження війни в Україні.

“Ця неспровокована агресія дестабілізує регіон і становить пряму загрозу глобальному порядку і безпеці. Ми не можемо дозволити, щоби ця війна перетворилася у ще один заморожений конфлікт. Це – найважливіше завдання на майбутнє. Саме тому так важливо нині зупинити російську війну в Україні – не лише для того, аби припинити страждання людей і покарати агресора – але і для того, аби не дати цим ганебним діям стати зразком для наслідування”, - сказав у своїй промові Дуда.

“Територіальна цілісність України має бути відновлена в її міжнародно визнаних кордонах. Логіка завоювання та нехтування міжнародним правом має бути зупинена. Хіба лише ми погодимося жити у світі, де жертвою агресії може стати будь-яка країна, незалежно від її розміру та географічного розташування”, - додав польський президент.

Президент Аргентини Хав'єр Мілей виступає на 79-й Генеральній Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: REUTERS/Mike Segar)
Президент Аргентини Хав'єр Мілей виступає на 79-й Генеральній Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 р. (Фото: REUTERS/Mike Segar)

Президент Аргентини Хав'єр Мілей розкритикував ООН за неспроможність розв’язати питання російської війни проти України.

“Сьогодні ми маємо організацію, яка не має влади запропонувати вирішення справжніх глобальних конфліктів, як це сталося з ненормальним російським вторгненням в Україну, яке вже забрало життя понад 300 000 людей, залишивши понад мільйон поранених”, - зауважив Мілей.

“Організація замість того, щоб протистояти цим конфліктам, витрачає час і зусилля на те, щоб нав’язувати бідним країнам, що і як вони мають виробляти, з ким спілкуватися, що їм їсти та у що вірити”, - додав він.

Президент Чехії Петр Павел виступає на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, 25 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)
Президент Чехії Петр Павел виступає на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, 25 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Чеський президент Петр Павел також вказав на руйнівну роль Росії в ООН.

“Перед обличчям несправедливої та неспровокованої російської війни проти України ми повинні усвідомити, що членство в Раді Безпеки – це не карт-бланш. Ніхто не має права зловживати владою та залякувати інших членів міжнародної спільноти без наслідків. Разом ми повинні посилити тиск на Росію, щоб вона припинила несправедливу та жорстоку війну. Саміт миру у Швейцарії чітко підтвердив, що мир в Україні має базуватися на міжнародному праві та принципі суверенітету й територіальної цілісності”, - заявив чеський лідер.

Він також закликав інші країни доєднатися до декларації, підписаної за результатами саміту миру у Швейцарії.

“Чехія закликає тих, хто ще не підтримав наші спільні зусилля, оцінити можливість підписання Спільної декларації, погодженої на мирному саміті у Швейцарії. Поки багато з тих, хто прагне здобути повагу, - регіональні чи світові гравці, - зберігають мовчанку, але повагу не можна здобути силою. Її можна тільки заслужити. Не забуваймо, що зволікання зміцнює агресора. Якщо ви мовчите про несправедливість і агресію, незабаром з’являться інші, які чекатимуть у черзі, щоб побачити, як далеко вони можуть зайти, порушуючи міжнародні правила так, як їм заманеться”, - пояснив Павел.

На його думку, хибно вважати війну в Україні регіональним конфліктом, адже вона має наслідки для усього світу.

“Дехто з вас може вважати, що дії Росії проти України – просто черговий регіональний конфлікт, і обидві сторони мають пройти півдороги. Але не має такого поняття як просто регіональний конфлікт. Конфлікти в одній частині світу викликають відсутність продовольчої безпеки та породжують хвилі біженців в інших. З глобалізацією наша безпека та процвітання починаються далеко за межами наших власних кордонів. Повністю це усвідомлюючи, Чехія віддана безпеці не лише Європи, а й Близького Сходу, Африки та інших країн”, - заявив чеський президент.

Президент Литви Гітанас Науседа виступає перед Генеральною Асамблеєю ООН, 22 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Френк Франклін II)
Президент Литви Гітанас Науседа виступає перед Генеральною Асамблеєю ООН, 22 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Френк Франклін II)

Президент Литви Гітанас Науседа також застеріг проти руйнівної ролі Росії, яка підриває Статут ООН та принципи міжнародного права.

“Що Росія пропонує світові, так це повернення до епохи імперських завоювань, колоніального панування та геноциду. І я не вірю, що ми готові йти цим шляхом. Я не вірю, що хтось із нас хоче бачити, як могутні сусіди переконують себе, що відтепер кожна суперечка має вирішуватися силою. Тому зараз Україна веде не лише війну самооборони. Україна також бореться за майбутнє всіх тих країн, які вірять в Статут ООН та його принципи”, - сказав Науседа.

Литовський лідер також використав слово “божевілля”, схарактеризувавши поведінку Росії.

“Україна бореться за всіх нас. Але досі наша спільна колективна відповідь була недостатньою. Ми не змогли зупинити це божевілля. Ми не змогли змусити Росію переглянути небезпечний курс. Ми не змогли притягнути її до відповідальності за стільки порушень Статуту ООН”, - зазначив у своїй промові Науседа, застерігши, що країни можуть втратити довіру до системи ООН.

“Чому так сталося? Тому що донині агресор ховається під прикриттям постійного члена Ради безпеки. Ховаючись на виду. Знущаючись з кожного з нас своїм необмеженим правом вето. Це страшний удар по довірі до системи ООН”, - додав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

TEST
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG