Спеціальні потреби

В Україні згортається свобода преси – NYT, The Guardian


Журналіст під час виставки плакатів "Шевченко: 4.5.0", присвяченій війні і постаті Тараса Шевченка. Київ, червень 2022 року. Фото: Ivan Iermakov/RadioSvoboda.Org
Журналіст під час виставки плакатів "Шевченко: 4.5.0", присвяченій війні і постаті Тараса Шевченка. Київ, червень 2022 року. Фото: Ivan Iermakov/RadioSvoboda.Org

Про небезпечну тенденцію згортання свободи преси в Україні пишуть журналісти західних видань.

Кореспонденти впливового часопису The New York Times (NYT) звертають увагу на те, що українські колеги скаржаться, що "за уряду президента Володимира Зеленського посилюються обмеження та тиск на ЗМІ в Україні, які виходять далеко за межі потреб країни під час війни".

Вони наводять нещодавні приклади про те, як український репортер, який повідомив, що державне інформаційне агентство намагалося заборонити інтерв’ю опозиційним політикам, що наступного ж дня отримав повістку про призов.

Повідомляють також про те, як українська спецслужба стежила за співробітниками інформаційного видання, що займається розслідуваннями, через вічка в їхніх готельних номерах.

Також кореспонденти NYT ознайомилися з інструкціями для журналістів Укрінформу, які, за словами газети, включили до чорного списку народних обранців, громадських активістів та, зокрема, деяких військових ветеранів.

У коментарі для газети Оксана Романюк, директорка некомерційної організації "Інститут масової інформації", що займається моніторингом свободи ЗМІ, сказала, що це тривожна тенденція, особливо на тлі війни, у якій Україна "бореться за демократію проти цінностей диктатури, яку втілює Росія".

Минулого місяця про спроби залякати українських журналістів повідомляло також британське видання The Guardian. Британські журналісти розмовляли із заступницею редактора англомовного українського медіа Kyiv Independent Ольгою Руденко. Вона сказала, що українці "борються за те, щоб Україна не була Росією", бо "Росія асоціюється ні зі свободою слова, не зі свободою ЗМІ, ні з якоюсь свободою".

За словами Руденко, "незграбна кампанія залякування журналістів почалася восени минулого року", і багато журналістів стали об’єктами "неправомірного інтересу" з боку Служби безпеки України.

Як повідомляв Голос Америки, Україна поліпшила свої позиції в цьогорічному Індексі свободи преси, який оприлюднила 3-го травня Міжнародна організація "Репортери без кордонів". Україна нині посідає 61 місце зі 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з торішнім рейтингом.

"Репортери без кордонів" відзначили покращення показника безпеки – зменшення кількості загиблих журналістів, і політичного показника для України.

В організації заявили, що війна, розпочата Росією 24-го лютого 2022 року, ставить під загрозу виживання українських ЗМІ, бо в цій "інформаційній війні" Україна "перебуває на передовій протидії експансії кремлівської системи пропаганди".

Правозахисна організація Міжнародний інститут преси (IPI) писала на початку року, що хоча найбільшу загрозу журналістам в Україні становить російська агресія, "українські журналісти дедалі частіше стикаються з перешкодами, створеними вітчизняними посадовцями", поки журналісти виконують свою функцію "сторожових псів демократії", розповідаючи про події всередині країни.

У 2023 році Інститут зафіксував 31 випадок, коли українська влада відмовлялася надавати інформацію або іншим чином перешкоджала роботі журналістів, у більшості випадків використовуючи війну як привід, додають дослідники.

Як зауважує NYT, до російського вторгнення в лютому 2022 року та після здобуття незалежності в 1991 році Україна була відома плюралістичним медіасередовищем, опозиція мала свої телеканали, були незалежні ЗМІ. Підтримання цієї культури було одним із завдань війни, додають журналісти газети.

При цьому вони зауважують, що українські журналісти здебільшого прийняли правила воєнного часу, які забороняли оприлюднювати пересування чи позиції військ, місця російських ракетних ударів та звіти про втрати військових, вважаючи це заходами, необхідними для національної безпеки.

Також українські журналісти визнали певну самоцензуру, утримуючись від критичного висвітлення уряду, щоб уникнути підриву морального духу або щоб повідомлення про корупцію не переконали іноземних партнерів схвалити допомогу.

Але нині журналісти та медіаорганізації повідомляють, що низка нещодавніх випадків вказує на дедалі більш обмежене середовище для роботи репортерів та журналістів-розслідувачів.

Аналітики вказують на те, що спроби уряду контролювати ЗМІ, схоже, спрямовані на припинення позитивного висвітлення опозиції та придушення негативного висвітлення уряду та військових.

Президент України Володимир Зеленський у квітні цього року засудив шпигування за журналістами під час пресконференції в Києві. Тоді журналісти підняли тривогу через те, що, за їхніми словами, посилюються обмеження на ЗМІ.

Про важливість збереження свободи преси заявляла у травні цього року і американська посолка в Україні Бріджит Брінк.

З нагоди Всесвітнього дня свободи преси посолка США наголосила, що "незалежні медіа в Україні залишаються опорою демократії та мають важливе значення для її євроатлантичних прагнень і гарантують, що уряд дотримується найвищих стандартів підзвітності та прозорості."

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG