Спеціальні потреби

Гарріс, за підрахунками, має достатньо голосів, щоб стати кандидатом в президенти від Демократичної партії


Віцепрезидентка США Камала Гарріс у виборчому штабі в Делавері, 22 липня 2024 року
Віцепрезидентка США Камала Гарріс у виборчому штабі в Делавері, 22 липня 2024 року

Віцепрезидентка США Камала Гарріс має достатньо голосів, щоб стати кандидатом від Демократичної партії на президентських виборах у листопаді. Партія офіційно затвердить свого кандидата на президентських виборах на Національному з’їзді Демократичної партії наступного місяця.

Підрахунок Associated Press показав, що станом на понеділок понад 2200 делегатів підтримали Гарріс, що значно більше ніж 1976 голосів потрібних для затвердження кандидатурі на з’їзді партії. Підрахунок ґрунтувався на публічних заявах осередків партії у штатах та інтерв’ю з окремими делегатами, повідомляє AP.

"Я з нетерпінням чекаю на офіційне затвердження номінації", - сказала Гарріс ввечері в понеділок. Ще до того, як президент США Джо Байден оголосив про вихід з перегонів, лідери демократів планували провести віртуальне голосування перед з’їздом 19-22 серпня.

Голова Національного комітету Демократичної партії Хайме Гаррісон заявив журналістам у понеділок, що посадовці партії зберуться середу, щоб узгодити процес, а партія обере свого кандидата до 7 серпня.

Гарріс зібрала понад 80 мільйонів доларів на свою передвиборчу кампанію за кілька годин після того, як президент Джо Байден у неділю неочікувано відмовився від участі в президентських виборах 2024 року та підтримав її кандидатуру.

Численні посадовці Демократичної партії підтримали кандидатуру 59-річної Гарріс, і жоден із ключових претендентів не оголосив планів змагатись із нею.

Колишня спікерка Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі, яка є впливовою фігурою в демократичних колах, підтримала її висунення на пост президента, інші лідери партії у Конгресі, як очікується, зроблять так само.

"Сьогодні я з величезною гордістю та безмежним оптимізмом щодо майбутнього нашої країни підтримую віцепрезидентку Камалу Гарріс на посту президента Сполучених Штатів, — заявила Пелосі в понеділок. — Моя гаряча підтримка Камали Гарріс на посаді президента є офіційною, особистою та політичною".

Крім того, численні губернатори-демократи по всій країні підтримали Гарріс, у тому числі Дж. Б. Прітцкер з Іллінойсу, Гретчен Вітмер з Мічигану, Енді Бешер з Кентуккі, Вес Мур з Меріленду, Гевін Ньюзом з Каліфорнії, Тім Волз з Міннесоти та Тоні Еверс з Вісконсину. Кількох із них називають серед можливих напарників віцепрезидентки Гарріс, хоча вона не робила публічних коментарів щодо цього.

Гарріс була сенаторкою від Каліфорнії, найбільш густонаселеного штату країни, до того, як Байден призначив її віцепрезидентом у 2020 році.

Вона балотувалася на переобрання на наступний чотирирічний термін в команді Байдена, але він в неділю зняв свою кандидатуру на тлі закликів демократів вийти з перегонів після невдалого виступу на дебатах проти Трампа наприкінці червня.

Штаб Дональда Трампа стверджує в рекламному ролику, що Гарріс знала про погіршення розумового та фізичного стану 81-річного Байдена. "Камала брала участь у цьому, — йдеться в рекламі. — Вона приховала очевидний розумовий занепад Джо. Але Камала знала, що Джо не зможе виконати цю роботу. Отже, вона це зробила". В рекламі йдеться: "Це провал Камали".

Гарріс сказала під час виборчої кампанії в понеділок, що з гордістю порівняє свої досягнення з результатами роботи 78-річного Трампа.

"Дональд Трамп хоче повернути нашу країну назад до того часу, поки багато наших співвітчизників американці отримали свободи та права. Але ми віримо в світле майбутнє, де є місце для всіх американців", – сказала Гарріс.

Трамп прийняв висунення від Республіканської партії на з'їзді минулого тижня.

До роботи над статтею долучився Стів Герман. В статті було використано інформацію The Associated Press і Reuters.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG