Спеціальні потреби

Жозе Тейшейра: «На жаль, ще не час відкорковувати шампанське»


Представник Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра
Представник Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра

Голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра привітав Україну із парафуванням Угоди про асоціацію, але застеріг, що радіти ще зарано.

«На жаль, ще не час відкорковувати шампанське, тому що події останніх двох років починають створювати складнощі для того, щоб можна було перейти до наступних кроків, які б змогли забезпечити впровадження у життя цієї угоди», – сказав Жозе Тейшейра у середу журналістам.

За словами посла ЄС, вибіркове правосуддя, справи Тимошенко та Луценка, наступ на плюралізм суспільства з боку влади можуть вплинути на рішення парламентів країн ЄС, коли ті вирішуватимуть, чи ратифікувати угоду з Україною. Як зазначив Жозе Тейшейра, таке рішення повинно бути одностайним, парламенти 27 країн повинні проголосувати за ратифікацію.

«Якщо ж нинішня ситуація в Україні буде продовжуватися, то в країнах Євросоюзу, і в Європейському парламенті є багато лідерів, які стурбовані продовженням цього процесу», – сказав Жозе Тейшейра.

Також посол ЄС зауважив, що коли переговори з Україною починалися, то європейська сторона сподівалася, що ситуація всередині країни буде покращуватися у ході переговорів. Але цього не сталося.

На питання, чи важлива для Євросоюзу участь засуджених лідерів опозиції у майбутніх виборах, Жозе Тейшейра заявив, що такі звернення від лідерів ЄС були, і він не береться прогнозувати, чи вплине відсутність зміни становища опозиційних лідерів на результати голосування багатьох європейських парламентів.

«Сьогодні з боку ЄС не було висунуто офіційної умови стосовно цього питання. Наразі я не можу передбачити, яке рішення приймуть компетентні органи відповідних країн, коли для цього буде час. Але це питання викликає стурбованість у ЄС. Йдеться про політичне рішення парламентів країн ЄС, які будуть надавати згоду чи ратифікувати Угоду про асоціацію з Україною, – сказав Тейшейра.

В Партії регіонів досить позитивно розцінили відсутність офіційної вимоги від Євросоюзу щодо участі Тимошенко та Луценка у майбутніх парламентських виборах. Зокрема, представники регіоналів відзначили, що така заява повинна стати «холодним душем» для української опозиції.

«Ця заява має стати холодним душем для опозиції, яка постійно спекулює на цій темі і намагається накликати якісь проблеми на нашу державу», – заявив депутат Володимир Олійник.
«Для Європи головне, щоб під час голосування та підрахунку голосів були збережені принципи демократичного виборчого процесу», – так прокоментував виступ Жозе Тейшейри регіонал.
Втім, посол Євросоюзу в Україні заявив, що майбутні парламентські вибори в Україні гратимуть визначну роль, і за їх перебігом буде стежити уся Європа.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG