Спеціальні потреби

Виборчий штаб Трампа заявляє, що став жертвою хакерського нападу, звинувачує Іран


Фото для ілюстрації: Плакати роздають учасникам передвиборчого мітингу з колишнім президентом США Дональдом Трампом. Бозман, штат Монтана, 9 серпня 2024 року.
Фото для ілюстрації: Плакати роздають учасникам передвиборчого мітингу з колишнім президентом США Дональдом Трампом. Бозман, штат Монтана, 9 серпня 2024 року.

Виборчий штаб колишнього президента США Дональда Трампа заявив в суботу, що його систему зламано, і припустив, що до крадіжки та витоку конфіденційних внутрішніх документів причетні іранці.

Штаб не надав конкретних доказів причетності Ірану, але ця заява з’явилася через день після того, як Microsoft опублікував звіт із детальним описом спроб іноземних агентів втрутитися у виборчу кампанію в США у 2024 році.

У звіті йдеться про випадок у червні, коли підрозділ іранської військової розвідки надіслав "фішинговий електронний лист високопоставленому службовцю президентської кампанії зі зламаного облікового запису електронної пошти колишнього старшого радника".

Речник кампанії Трампа Стівен Ченг звинуватив у зломі "іноземні джерела, ворожі до Сполучених Штатів". Представник Ради національної безпеки США заявив, що "надзвичайно серйозно" сприймає будь-яке повідомлення про неправомірне іноземне втручання та засуджує будь-який уряд чи організацію, які намагаються підірвати довіру до демократичних інститутів США, але зазначив, що передає це питання Міністерству юстиції.

Місія Ірану в ООН, відповідаючи на питання про претензії кампанії Трампа, заперечила свою причетність. "Ми не маємо довіри до таких повідомлень, - заявили в місії Associated Press. - Уряд Ірану не мав і не має жодних намірів або мотивів втручатися в президентські вибори Сполучених Штатів".

Однак Іран давно підозрюють у проведенні хакерських кампаній проти його супротивників на Близькому Сході та за його межами. Тегеран також давно погрожував помститися Трампу за наказ провести удар безпілотником у 2020 році, у результаті якого було вбито провідного генерала Революційної гвардії Касема Солеймані.

Кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії, сенатор Джей Ді. Венс, штат Огайо, ліворуч, і колишній президент-республіканець Дональд Трамп на передвиборчому мітингу в Університеті штату Джорджія в Атланті, 3 серпня 2024 року.
Кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії, сенатор Джей Ді. Венс, штат Огайо, ліворуч, і колишній президент-республіканець Дональд Трамп на передвиборчому мітингу в Університеті штату Джорджія в Атланті, 3 серпня 2024 року.

Минулого тижня Міністерство юстиції США висунуло кримінальні звинувачення проти громадянина Пакистану, який мав зв’язки з Іраном, і якого підозрюють у плануванні замахів на політичних діячів у Сполучених Штатах, можливо включно з Трампом, і намагався найняти убивць, які насправді були правоохоронцями під прикриттям. У судових документах у цій справі чітко відзначається бажання Ірану провести операції проти можливих ворогів режиму та помститися за вбивство Солеймані.

Politico вперше повідомило в суботу про злам. Видання повідомило, що 22 липня воно почало отримувати електронні листи від анонімного облікового запису. Джерело — обліковий запис електронної пошти AOL, ідентифікований лише як Robert — передало інформацію, що могла міститись у ймовірному досьє штабу щодо кандидата в віцепрезиденти від Республіканської партії, сенатора від Огайо Джей Ді Венса. Документ датований 23 лютого, майже за п'ять місяців до того, як Трамп обрав Венса своїм напарником.

"Ці документи були отримані незаконним шляхом" і "мали на меті втрутитися у вибори 2024 року та посіяти хаос у всьому нашому демократичному процесі", — сказав Ченг.

Він вказав на звіт Microsoft, опублікований у п’ятницю, і його висновки про те, що "іранські хакери зламали обліковий запис "високопоставленого посадовця" виборчого штабу президентської кампанії в США в червні 2024 року, в час, коли президент Трамп обирав кандидата на пост віцепрезидента".

"Іранці знають, що президент Трамп припинить їхнє правління терору, як він це робив у свої перші чотири роки в Білому домі", — сказав Ченг, додавши попередження, що "будь-які засоби масової інформації чи медіа, які передруковують документи чи внутрішні комунікації, діють на користь" ворогів Америки і "роблять саме те, що вони хочуть".

Ченг не відповів негайно на запитання про взаємодію штабу з Microsoft у цьому питанні. У суботу Microsoft заявив, що не має жодних коментарів, крім публікації в блозі та п’ятничного звіту.

У цьому звіті Microsoft заявив, що "іноземний зловмисний вплив на вибори в США 2024 року почався повільно, але протягом останніх шести місяців постійно набирав обертів спочатку через операції Росії, а останнім часом через діяльність Ірану".

Звіт підсумовує: "Іранські кібероперації впливу постійно супроводжували принаймні три останні виборчі цикли у США. Операції Ірану були помітними та відрізнялися від російських тим, що з’являлися пізніше в сезон виборів і більше атакували процес виборів, а не намагались змінити позицію виборців".

"Нещодавні дії вказують на те, що іранський режим — разом із Кремлем — може бути однаково залучений у вибори 2024 року", — підсумував Microsoft.

Зокрема, у звіті зазначено, що в червні 2024 року підрозділ іранської військової розвідки Mint Sandstorm надіслав фішинговий електронний лист до американської президентської кампанії через зламаний обліковий запис колишнього радника.

"Фішинговий електронний лист містив фальшиве пересилання з гіперпосиланням, яке спрямовує трафік через домен, контрольований актором, а потім перенаправляє на вказаний домен», — йдеться у звіті.

Виборчий штаб віцепрезидентки Камали Гарріс не відповів негайно на прохання прокоментувати повідомлення про хакерство чи протоколи кібербезпеки кандидатки від Демократичної партії.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG