Спеціальні потреби

Трамп неправдиво звинуватив іммігрантів в тому, що вони їдять домашніх тваринок в Огайо


Колишній президент від Республіканської партії Дональд Трамп виступає під час президентських дебатів із кандидатом у президенти від Демократичної партії, віцепрезиденткою Камалою Гарріс у Національному конституційному центрі, 10 вересня 2024 р. у Філадельфії.
Колишній президент від Республіканської партії Дональд Трамп виступає під час президентських дебатів із кандидатом у президенти від Демократичної партії, віцепрезиденткою Камалою Гарріс у Національному конституційному центрі, 10 вересня 2024 р. у Філадельфії.

Колишній президент США Дональд Трамп у вівторок повторив неправдиві чутки про те, що іммігранти з Гаїті в Огайо буцімто викрадають і їдять домашніх тварин.

Доказів того, що іммігранти з Гаїті в громаді Огайо роблять це, немає, кажуть посадовці. Але під час дебатів із віцепрезиденткою Камалою Гарріс Трамп сказав, що таке відбувається у місті Спрінгфілд, штат Огайо, заявивши, що місто захоплюють іммігранти.

"Вони їдять собак. Вони їдять котів. Вони їдять домашніх тварин місцевих мешканців", - сказав він.

Гарріс назвала Трампа "екстремальним" і розсміялася у відповідь на його слова. Модератори дебатів зазначили, що міська влада заявила, що ця інформація не відповідає дійсності.

Ці заяви раніше звучали від виборчого штабу Трампа та його напарника на президентських перегонах сенатора від Огайо Джей Ді Венса та інших республіканців. Твердження привернули увагу цього тижня, коли Венс написав у соціальних мережах, що його служба "отримала багато запитів" щодо гаїтянських мігрантів, які викрадають домашніх тварин. У вівторок Венс визнав, що, можливо, "усі ці чутки виявляться помилковими".

Посадовці заявили, що не було жодних достовірних чи детальних звітів про ці заяви в той час, коли Трамп і його союзники використовують їх для посилення расистських стереотипів щодо темношкірих іммігрантів.

Будучи президентом, Трамп сумнівався, яа варто США приймати людей з таких країн, як Гаїті та деякі африканські країни. Його кампанія 2024 року зосереджується на нелегальній імміграції. В своїх промовах він часто згадує про злочини, скоєні мігрантами. Він стверджує, що іммігранти несуть відповідальність за зростання злочинності та зловживання наркотиками в Сполучених Штатах і забирають ресурси в американських громадян.

Ось докладніше, як поширилися неправдиві заяви.

Як це почалось?

6 вересня на X з’явився допис із, як видавалось, ретрансляцією соцмережевого відеодопису, ймовірно зі Спрінгфілда. У дописі йшлося, що "подруга доньки сусіда" побачила кота, який висів на дереві, і якого мали зарізати та з’їсти, стверджуючи без доказів, що в будинку жили гаїтяни. На фото був зображений темношкірий чоловік, який тримав за ноги щось, схоже на канадську гуску. Допис поширився в соціальних мережах.

У понеділок Венс опублікував на X: "Тепер повідомляють, що у людей викрадають і з’їдають домашніх тварин ті, хто не мають бути в цій країні. Де наш прикордонний цар?"

Наступного дня Венс знову написав на X про Спрінгфілд, повідомивши, що його офіс отримав запити від мешканців, які сказали, що "гаїтянські мігранти викрадають домашніх тварин у сусідів та з місцевої дикої природи. Звичайно, можливо, всі ці чутки виявляться неправдивими".

Подібні дописи поширили і інші республіканці. Серед них сенатор від Техасу Тед Круз, який опублікував фотографію кошенят із підписом проголосувати за Трампа: "Щоб гаїтянські іммігранти не з’їли нас".

За кілька годин до дебатів Трампа з Гарріс він опублікував дві відповідні фотографії на своїй сторінці в соціальній мережі. Одна публікація в Truth Social була фотографією Трампа в оточенні котів і гусей. На іншому зображені - озброєні коти в капелюхах MAGA.

Рекламні щити, розміщені Республіканською партією Арізони в 12 місцях у столичному Фініксі, повторюють неправдиві чутки. Зображення білборда нагадує рекламу Chick-fil-A, що зображує чотирьох кошенят і закликає людей "Голосувати за республіканців!" і "Їжте менше кошенят".

Chick-fil-A сказала, що рекламодавець не зв’язувався з мережею ресторанів перед показом реклами, відмовившись від подальших коментарів. У заяві осередок партії в штаті заявив, що реклама жартівливо підкреслює необхідність захистити кордон.

Що кажуть посадовці Огайо?

Офіс міського менеджера Спрінгфілда Браяна Хека оприлюднив заяву, яка спростовує чутки.

"У відповідь на нещодавні чутки про злочинну діяльність іммігрантів у нашому місті, ми хочемо пояснити, що не було жодних достовірних повідомлень або конкретних заяв про те, що іммігранти заподіяли шкоду, поранення або жорстоко поводились із домашніми тваринами", — заявили в офісі Хека.

Поліція Спрінгфілда в понеділок повідомила Springfield News-Sun, що не отримувала жодних повідомлень про вкрадених або з'їдених домашніх тварин.

Губернатор Майк Девайн провів у вівторок пресконференцію, щоб розповісти про наплив гаїтянських іммігрантів до Спрінгфілда. Він сказав, що відправить військових штату до Спрінгфілда, щоб допомогти місцевим правоохоронним органам впоратися з проблемами дорожнього руху, і виділяє 2,5 мільйона доларів протягом двох років на надання більшої кількості первинної медичної допомоги сім'ям іммігрантів.

Девайн відмовився коментувати звинувачення і переадресував питання до місцевих чиновників. Але він неодноразово висловлювався на підтримку народу Гаїті, де його родина вже давно керує благодійною організацією.

Що відомо про окремий випадок за 281 км?

Повністю не пов’язаний інцидент, який стався минулого місяця в Кантоні, штат Огайо, швидко й помилково став предметом обговорення.

26 серпня поліція Кантону висунула звинувачення 27-річній жінці в жорстокому поводженні з тваринами та хуліганстві після того, як вона "катувала, вбила та з’їла кота в житловому районі на очах у кількох людей", згідно з даними поліції.

Але Аллексіс Феррелл не гаїтянка. Вона народилася в Огайо і закінчила середню школу Мак-Кінлі в Кантоні в 2015 році, згідно з публічними даними та повідомленнями газет. Записи суду показують, що у неї були проблеми із законом принаймні з 2017 року. На прохання про коментар не відповіли кілька адвокатів, які представляли її інтереси.

За даними прокуратури, її утримують у в'язниці округу Старк, перед судовим засіданням наступного місяця.

Що кажуть захисники гаїтянських іммігрантів?

За словами Герлайни Йозеф, засновниці та виконавчої директорки Haitian Bridge Alliance, групи, яка підтримує та захищає іммігрантів африканського походження, ці дописи створюють неправдивий наратив і можуть бути небезпечними для гаїтян у Сполучених Штатах.

"Ми завжди стаємо ціллю варварських, нелюдських розповідей і поводжень, особливо коли йдеться про імміграцію", — сказала Йозеф у телефонному інтерв’ю.

Її коментар співзвучний із заявою представника Білого дому Джона Кірбі.

"Знайдуться люди, які в це повірять, яким би смішним і дурним це не було, — сказав Кірбі. — І вони можуть діяти на основі такої інформації, і діяти на її основі таким чином, що хтось може постраждати. Тому це потрібно припинити".

Який ширший контекст щодо гаїтян в Огайо та Сполучених Штатах?

У Спрінгфілді, місті з населенням приблизно 60 000 жителів, за останні роки населення Гаїті зросло. Місцеві дані не наводять точної цифри, але загаломв усьому окрузі Спрінгфілд проживає 15 000 іммігрантів.

Місто також заявляє, що гаїтянські іммігранти перебувають до країни на законних підставах згідно з федеральною програмою, яка дозволяє їм тимчасово залишатися в країні. Минулого місяця адміністрація Байдена надала право на тимчасовий захист приблизно 300 000 гаїтян, які вже перебувають у Сполучених Штатах, оскільки умови на Гаїті вважаються небезпечними для їхнього повернення. Уряд Гаїті поширив надзвичайний стан на всю країну через масове насильство банд.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG