Спеціальні потреби

Трамп провів перший мітинг після замаху на вбивство


Кандидат від Республіканської партії, колишній президент США Дональд Трамп під час зустрічі з виборцями у Мічигані, 20 липня 2024 року
Кандидат від Республіканської партії, колишній президент США Дональд Трамп під час зустрічі з виборцями у Мічигані, 20 липня 2024 року

Дональд Трамп провів у суботу свій перший передвиборчий мітинг після того, як він пережив спробу вбивства. Трамп виступив у Мічигані разом зі своїм новим напарником, кандидатом у віцепрезиденти США Джей Ді Венсом.

"Це було рівно тиждень тому, з точною точністю до години, навіть до хвилини", — сказав Трамп учасникам про стрілянину в Пенсильванії 13 липня, в результаті якої йому поранили вухо, одного із прихильників було вбито, а двоє отримали поранення.

"Я стою перед вами лише завдяки милості всемогутнього Бога, — сказав він, а білу марлю на його вусі тепер замінила пов’язка кольору шкіри. — Я не повинен бути тут зараз".

Разом з Трампом у мітингу взяв участь сенатор від Огайо Джей Ді Венс, вперше після того, як їхні кандидатури затвердив з'їзд Республіканської партії у Мілуокі.

Мічиган є одним із небагатьох штатів, де багато виборців не визначились з голосуванням і, голосування там може визначити результати листопадових президентських виборів. У 2016 році Трамп з мінімальним відривом переміг у штаті з різницею в трохи більше ніж 10 000 голосів, але демократ Джо Байден змінив ситуацію в 2020 році, коли переміг з перевагою в 154 000 голосів на виборах президента.

Вибір Трампом Венса був спрямований, зокрема, на те, щоб допомогти йому отримати підтримку виборців так званого Rust Belt у таких місцях, як Мічиган, Пенсильванія, Вісконсин і Огайо, які допомогли Трампу здобути несподівану перемогу в 2016 році. Венс назвав ці штати у своїй промові на з’їзді, наголосивши на тому, що він виріс у бідності в маленькому містечку Огайо, і пообіцяв не забувати людей із робітничого класу, "робочі місця яких відправляли за кордон, а дітей відправляли на війну".

Кандидат в президенти від Республіканської партії та експрезидент США Дональд Трамп спілкується з прихильниками в Мічигані, 20 липня 2024 року
Кандидат в президенти від Республіканської партії та експрезидент США Дональд Трамп спілкується з прихильниками в Мічигані, 20 липня 2024 року

Після незвичного для нього стриманого та емоційного виступу на з’їзді республіканців, Трамп повернувся до звичного тону, критикуючи суперників від Демократичної партії, повторюючи неправду про вибори 2020 року та жартуючи, щоб викликати сміх аудиторії.

Але Трамп також розповів про стрілянину і показав, як він повернув голову, щоб подивитися на схему перетину південного кордону на гігантському екрані, ледве ухилившись від кулі, яка потрапила йому в вухо.

"Я завдячую імміграції своїм життям", — сказав він.

Прихильники заповнили містечко Гренд Репідс

За години до виступу Трампа, його прихильники переповнили вулиці центру Гренд Рапідс. Прихильники почали збиратись із ранку п’ятниці, а до полудня суботи черга розтягнулася майже на милю від входу на стадіон Ван Андел, що вміщує 12 000 глядачів.

У центрі Гренд Репідс також спостерігалася значна присутність поліції: офіцери стояли майже в кожному кварталі, а інші патрулювали верхи на конях і велосипедах. Посилена охорона за межами закладу створила напружену ситуацію, деякі учасники згадували, що дрони над головою змушували їх нервувати. Захід проходив у закритому приміщенні, яке легше убезпечити.

При вході на арену відвідувачі повинні були пройти крізь металошукач охорони всередині, здається, відповідає попереднім подіям.

"Це найсуворіша охорона, яку я коли-небудь бачила", - сказала Рене Вайт, яка, за її словами, відвідала 33 мітинги Трампа.

Вайт сиділа за трибуною на мітингу в Батлері, штат Пенсильванія, де нападник відкрив вогонь із сусіднього даху. У суботу вона знову сиділа позаду Трампа, майже на тому ж місці, що й у Батлері.

"Якщо мене вб'ють, то принаймні я роблю те, що мені подобається, чи не так?" - сказала вона.

Трамп дистанціюється від "Проєкту 2025"

Під час мітингу Трамп виступив проти спроб визнати його загрозою демократії та екстремістом, навіть попри обіцянки масової депортації та погрози розплатою своїм політичним ворогам.

Він також знову спробував дистанціюватися від проєкту Heritage Foundation 2025, політичного та кадрового плану на другий термін Трампа, який був розроблений безліччю колишніх посадовців його адміністрації.

Трамп розкритикував проєкт, який також критикує виборчий штаб Байдена, і назвав його "надто правого спрямування" і "дуже екстремальним", саме таким, як і "радикальні ліві".

"Я нічого про це не знаю", — наполягав він.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG