Спеціальні потреби

Трамп і Гарріс агітують у Техасі. Трамп говорить про кордони, Гарріс - про наслідки заборони абортів


Активісти, які захищають право на аборт, на акції протесту після рішення Верховного суду США скасувати дозвіл на аборти. Парк Вашингтон-Сквер, 24 червня 2022 року в Нью-Йорку. (Фото AP)
Активісти, які захищають право на аборт, на акції протесту після рішення Верховного суду США скасувати дозвіл на аборти. Парк Вашингтон-Сквер, 24 червня 2022 року в Нью-Йорку. (Фото AP)

Кандидати на посаду президента США – колишній президент Дональд Трамп та віцепрезидентка Камала Гарріс у п’ятницю відвідують Техас, де продовжують агітувати за себе напередодні виборів 5-го листопада.

Трамп, кандидат у президенти від Республіканської партії, проводить пресконференцію в Остіні та має намір дати інтерв'ю одному з найпопулярніших блогерів у країні – Джо Рогану у його студії. Як зазначає агентство АР, очікується, що Трамп буде наголошувати на маскулінності свого образу.

Трамп робить маскулінність центральною темою своєї кампанії, він з’являється у подкастах, націлених на молодих виборців-чоловіків, серед яких популярна груба лексика.

На пресконференція у Техасі, як очікується, Трамп також говоритиме про безпеку кордонів.

Під час мітингу в Аризоні днем раніше Трамп критикував Гарріс за політику адміністрації Байдена на кордонах, яка, за його словами, уможливила створення "армію банд мігрантів", які "ведуть кампанію насильства і терору проти наших громадян".

Як зазначає агентство АР, проти мігрантів було висунено звинувачення в деяких резонансних злочинах, які Трамп неодноразово наголошує. Однак дослідження показали, що іммігранти — включно з тими, хто в’їхав до країни нелегально — звинувачуються в меншій кількості насильницьких злочинів, ніж власне американські громадяни.

Гарріс говоритиме про право на аборти

Кандидатка від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс цього дня також відвідує Техас для проведення мітингу. Разом із суперзіркою Бейонсе вона має намір говорити про право жінок на аборти.

Зокрема, Гарріс робитиме акцент на медичних наслідках суворої заборони абортів у Техасі. Як пише АР, очікується, що вона покладе провину за це прямо на Дональда Трампа.

Співачка Бейонсе, яка підтримує на мітингах Гарріс, родом з Техасу. До мітингу також мають приєднатися жінки, які ледь не померли від сепсису та інших ускладнень вагітності через те, що не змогли отримати належну медичну допомогу, зокрема й жінки, які ніколи не збиралися переривати свою вагітність.

Сувора заборона на аборти в Техасі не дозволяє лікарям робити аборти після виявлення серцевої діяльності плода, що може статися вже на шостому тижні чи раніше.

Після того, як в Техасі були обмежені аборти, рівень дитячої смертності штату зріс, більше немовлят померло від вроджених вад, також зросла материнська смертність.

Кілька жінок із Техасу подали скарги на лікарні за те, що вони не перервали їхні невдалі та небезпечні вагітності через заборону штату. У деяких випадках жінки втрачали репродуктивні органи.

Гарріс сподівається, що наслідки рішення Верховного суду, який залишив питання абортів на розсуд штатів, спонукатимуть виборців підтримати її кандидатуру на виборах президента.

Як пише АР, є деякі докази того, що права на аборти можуть змусити жінок піти на виборчі дільниці, як це було під час проміжних виборів 2022 року. Виборці в семи штатах, зокрема деякі консервативні, протягом останніх двох років або захистили права на аборти, або змогли успішно протидіяти спробам обмежити їх у голосуванні по всьому штату.

Як кажуть оглядачі, у Гарріс дуже низькі шанси перемогти у традиційно республіканському Техасі, але своїм візитом вона намагається допомогти кандидату від демократів в Сенат Коліну Алреду перемогти на виборах авторитетного республіканського сенатора Теда Круза, який намагається переобратись на черговий термін.

Студія Вашингтон. Права на аборти у США: як виборці реагують на зміни
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Кредит для України на $50 млрд узгодили союзники. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG