Спеціальні потреби

Все, що треба знати про кандидата Трампа у віцепрезиденти Джей Ді Венса


Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп оголосив своїм кандидатом у віцепрезиденти США сенатора від Огайо Джей Ді Венса, з'їзд республіканців у Мілуокі, Вісконсин, 15 липня 2024. REUTERS/Andrew Kelly
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп оголосив своїм кандидатом у віцепрезиденти США сенатора від Огайо Джей Ді Венса, з'їзд республіканців у Мілуокі, Вісконсин, 15 липня 2024. REUTERS/Andrew Kelly

Колишній президент США Дональд Трамп у понеділок обрав Джей Ді Венса, сенатора від штату Огайо, своїм напарником на президентських виборах у листопаді.

Трамп оголосив про це на своїй платформі Truth Social, заявивши, що він вирішив, що ветеран Корпусу морської піхоти та випускник Єльської школи права є "людиною, яка найкраще підходить" для того, щоб стати віцепрезидентом Сполучених Штатів.

"Вони стануть чудовою командою"

Невдовзі після того, як Трамп назвав 39-річного Венса, сенатор пройшов переможне коло на Національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі під оплески тисяч делегатів.

Самого Трампа, який з'явився на з'їзді з пов'язкою на правому вусі після замаху на його суботньому передвиборчому мітингу, зустріли бурхливі оплески.

Очікується, що Венс виступить перед делегатами зібрання в середу, перед тим, як Трамп офіційно втретє поспіль прийме номінацію від партії в президенти.

"Я вважаю, що це був чудовий вибір, — сказала Голосу Америки під час з’їзду схвильована Джинджер Говард, представниця національного комітету партії з Джорджії. — Я думаю, вони стануть чудовою командою".

Перед посадкою на Air Force One на об’єднаній базі Ендрюс у Меріленді президент Джо Байден, відповідаючи на запитання журналіста про вибір Венса, назвав сенатора "клоном Трампа в (різних) питаннях" і додав, що не бачить між Трампом і Венсом "жодної різниці".

Кампанія з переобрання Байдена швидко схарактеризувала Венса як добровільного слугу більш автократичних і регресивних починань Трампа.

Трамп, якому двічі оголошували імпічмент, а також в суді визнали винним у фальсифікації ділової документації, вибрав Венса, тому що він "зробить те, чого не зробив Майк Пенс 6 січня: відступить, щоб дати дорогу Трампу та його екстремальній програмі MAGA, навіть якщо це означає порушення закону і може принести шкоду американському народу", – сказала Дженніфер О'Меллі Діллон, яка очолює кампанію Байдена-Гарріс.

Трамп применшив серйозність заворушень 6 січня 2021 року в Капітолії США, назвавши це законним протестом проти, як він бездоказово стверджував, "вкрадених" президентських виборів 2020 року. Він також критикував подальше федеральне розслідування та судове переслідування причетних осіб, називаючи це полюванням на відьом, політично вмотивованим Байденом, його суперником на других виборах поспіль.

Напарниця Байдена, віцепрезидентка Камала Гарріс, "повністю готова" до дебатів з Венсом у форматі, запропонованому CBS News, повідомила кампанія демократів.

Колишній критик Трампа

"Вибір Трампа віцепрезидентом є чудовою новиною для багатих американців і жахливою для всіх інших", — сказала сенаторка Елізабет Воррен журналістам під час телефонної конференції передвиборчої кампанії Байдена-Гарріс невдовзі після того, як колишній президент оголосив ім'я напарника.

Воррен передбачає, що "скорочення соціального страхування та медичної допомоги впаде на плечі людей похилого віку, як лавина", якщо Трамп і Венс будуть обрані. "Мільйони втратять доступ до медичного страхування", — вважає вона.

Венс виявився сильним захисником Трампа та його жорсткої політики, починаючи від імміграційних обмежень і закінчуючи скороченням соціальних програм. Але, як і багато інших видатних республіканців, коли нью-йоркський забудовник вперше балотувався на пост президента вісім років тому, Венс критикував Трампа.

"Трамп змушує людей, які мені не байдужі, боятися. Іммігранти, мусульмани тощо. Через це я вважаю його непорядним. Бог хоче від нас кращого", — написав Венс у Twitter у жовтні 2016 року. Пізніше він видалив твіт.

Венс, який був венчурним капіталістом до того, як був обраний сенатором, вперше став відомим завдяки своїм мемуарам Hillbilly Elegy, за якими зняли голлівудський фільм. У книзі та фільмі розповідається про його досвід дорослішання в бідній родині робітничого класу в регіоні Аппалачі.

Позиція Венса щодо України

Як повідомляв Голос Америки, у нещодавній статті для видання The New York Times Венс виступив проти допомоги України й зазначив, що понад 60 мільярдів доларів допомоги Києву в останньому законі щодо фінансування підтримки союзників США – це лише маленька частина того, чого потребує Україна, щоб переломити хід війни, й Сполучені Штати не мають індустріальної спроможності виробити достатньо зброї, необхідної Україні для перемоги.

Венс заявляв, що потреби України в солдатах та боєприпасах настільки великі, що ані Україна, ані союзники не здатні це забезпечити. Тому Венс пропонує США говорити з Путіним про завершення війни в Україні.

Венс пояснив, що не закликає до капітуляції України, а радше хоче, щоб президент Джо Байден виступив посередником в укладенні мирної угоди, адже наразі адміністрація "не має життєздатного плану перемоги українців у цій війні".

Також він наполягав, що "Європа повинна активізуватися, а Сполучені Штати повинні зосередитися на Азії".

До цього Венс заявляв щодо України, що йому "байдуже, що там відбувається". А під час Мюнхенської безпекової конференції минулого тижня сенатор-республіканець Венс не пішов на зустрічі з представниками України і не слухав виступ президента України Володимира Зеленського.

Також напередодні візиту Зеленського до Вашингтона Венс заявив, що Україні, можливо, доведеться поступитися деякими територіями Росії, щоб покласти край війні. "Ідея про те, що Україна зможе відкинути Росію назад до кордону 1991 року, абсурдна; насправді ніхто в це не вірив", - сказав законодавець. При цьому в соцмедіа вказували на значну кількість населення українського походження, що живе в штаті Огайо, які обрали Венса своїм сенатором. "Чудова робота, українські виборці Огайо", - саркастично зауважила в соцмедійному дописі представниця громади.

"Молодший кандидат, який зможе спілкуватись із робітничим класом"

Тепер, коли ім'я Венса стоятиме поряд із Трампом у виборчому бюлетені, Венс одразу стає одним із найбільш помітних республіканців у партії, радикально зміненої трампізмом.

Трампу, якщо він буде обраний знову і прослужить повний другий термін, буде 82 роки в день, коли він залишить посаду.

Водночас когнітивні здібності Байдена у його нинішньому віці 81 рік стали основною проблемою кампанії та розділили його власну Демократичну партію, де чимраз більша кількість відомих демократів у Конгресі та поза ним закликають його відмовитися від переобрання на користь молодшої кандидатури.

"Трамп хотів молодшого кандидата (у віцепрезиденти), який міг би проводити кампанію та спілкуватися з виборцями з робітничого класу, особливо на Середньому Заході. Венс також є першим мілленіалом, який з’явився як головний кандидат від партії на президентських виборах, що символізує зміну поколінь у політиці США", – сказав Кейс Маєрс, професор зв’язків з громадськістю Технічного університету Вірджинії.

Венс може стати наймолодшим віцепрезидентом в історії США, якщо його оберуть разом із Трампом. Демократу Джону К. Брекінріджу було 36 років, коли він склав присягу віцепрезидента 4 березня 1857 року під керівництвом президента Джеймса Б'юкенена. Республіканцю Річарду Ніксону, який був віцепрезидентом президента Дуайта Ейзенхауера, було 40 років, коли він обійняв цю посаду в 1953 році. Ніксона було обрано президентом у 1968 році.

Соцопитування щодо Венса

Опитування 3000 дорослих американців, проведене в понеділок соціологічною компанією YouGov, показало відсутність твердих думок щодо вибору Трампом Венса, особливо серед незалежних політичних діячів.

Відповідаючи на запитання, чи мають вони позитивну думку про Венса, 43% усіх респондентів відповіли, що не впевнені, у порівнянні з рівною часткою у 29%, які сказали, що вони мають позитивні чи негативні погляди.

Серед респондентів, які назвали себе незалежними, 53% сказали, що не впевнені, чи сприймають вони Венса прихильно чи негативно.

Найкраще ставлення до Венса мали республіканці: 33% відгукнулись дуже схвально, тоді як 46% демократів залишили дуже несхвальні відгуки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG