Спеціальні потреби

У НАТО готують заходи на випадок приходу до влади Трампа. Що це означатиме для України?


Колишній президент США Дональд Трамп. Нью-Йорк, США, 30 травня 2024 року. REUTERS/Eduardo Munoz
Колишній президент США Дональд Трамп. Нью-Йорк, США, 30 травня 2024 року. REUTERS/Eduardo Munoz

НАТО працює над новим планом, як захистити свою кампанію підтримки України на випадок, якщо президентські вибори виграє Дональд Трамп, чиї суперечливі заяви щодо російської війни викликають занепокоєння щодо його відданості підтримці України, пишуть західні видання.

У понеділок американська ділова газета The Wall Street Journal повідомила, що Альянс готує низку заходів, які мають забезпечити тяглість допомоги союзників навіть у випадку зміни адміністрації США.

Згідно з даними газети, цього місяця на саміті НАТО, що відбудеться в американській столиці, буде оголошено кілька нових заходів, спрямованих на підтримку західного блоку на тлі політичної нестабільності в Європі та США.

Серед планованих заходів – створення посади високопоставленого цивільного чиновника в Києві та нового військового командування в західнонімецькому місті Вісбаден, для координації військової допомоги та підготовки українських сил.

Як очікується, ці заходи будуть оголошені на саміті у Вашингтоні наступного тижня, кажуть у розмові з WSJ представники США та Альянсу.

За їхніми словами, ці кроки мають на меті підкріпити перспективи України зрештою приєднатися до НАТО, не пропонуючи їй негайного членства.

Оглядачі кажуть, що Альянс ухвалює ці заходи на тлі правого політичного сплеску в Європі після виборів до Європейського парламенту та парламенту Франції, а також зростаючої ймовірності того, що колишній президент Дональд Трамп може повернутися в Білий дім і зменшити американську підтримку України, або ж зробити її непередбачуваною.

Пообіцяти не розширювати НАТО і віддати частину територій України – можливі пропозиції для Путіна

Часопис Politico пише про те, що, ідея Трампа зі "швидким вирішенням конфлікту" в Україні набирає чіткіших рис.

За словами двох експертів з національної безпеки, які співпрацюють з Трампом, у рамках порад політику щодо України обговорюється угода, згідно з якою НАТО зобов’язується не розширюватися на схід — зокрема, на Україну та Грузію. Також обговорюється можливість угоди з президентом Росії Володимиром Путіним про те, скільки території України Москва може залишити за собою.

У квітні The Washington Post повідомила, що попередній план Трампа передбачає тиск на Україну, щоб вона погодилася залишити Росії Крим і області, що входять до Донбасу.

За словами одного з експертів з національної безпеки, який побажав залишитися неназваним, Трамп "був би відкритий до чогось, що виключає розширення НАТО", "але це не означає відмови від будь-якої іншої можливості, включно з постачанням великої кількості зброї в Україну".

Сам Трамп публічно не оприлюднював своїх планів щодо України, але під час кампанії він неодноразово обіцяв припинити війну як одне зі своїх першочергових завдань — "ще до того, як я навіть прибуду в Овальний кабінет, незабаром після того, як ми виграємо президентство", сказав він на мітингу 22 червня у Філадельфії.

Напередодні Трамп також заявив, що обіцянка Україні членства в НАТО була "помилкою" і вона стала причиною "чому почалася ця війна".

Автор статті, Майкл Гірш, колишній редактор відділу міжнародних новин і головний дипломатичний кореспондент Newsweek, вважає, що в таборі Трампа є багато таких, хто не хотів би бачити Україну в НАТО.

14 червня Путін заявив, що Росія буде готова вести переговори про припинення війни, якщо Україна відмовиться від будь-яких амбіцій приєднатися до НАТО та виведе війська з чотирьох регіонів, які Москва вважає своїми.

На запитання під час дебатів із Байденом 27 червня, чи прийнятні такі умови, Трамп відповів: "Ні, вони неприйнятні. Але подивіться, це війна, яку ніколи не слід було починати".

Критики кажуть, що тиск на Україну, щоб вона здала територію, лише гратиме на руку Путіну, вважає автор статті.

"Революція" для Альянсу

Головна ідея плану команди Трампа для НАТО – "значне та суттєве зменшення ролі Америки".

План, на думку фахівців з національної безпеки, які працювали з Дональдом Трампом у минулому, і можливо працюватимуть з ним в разі його переобрання, знаменуватиме "революцію" у справах альянсу, до якої Європа не готова.

На їхню думку, США вимагатимуть, щоб Європа більше покладалася на власні сили для захисту континенту.

А змусити європейців це зробити планується так, що в обмін на продовження участі США в НАТО Трамп вимагатиме, щоб європейські країни різко збільшили свої витрати на оборону.

Але як сказав Politico експерт з оточення Трампа Ден Колдуелл, він вимагатиме "радикальної переорієнтації" НАТО, щоб партнери взяли на себе більший тягар спільної оборони.

За словами Колдуелла, "у США більше немає вибору" через ріст державного боргу, зменшення зацікавленості у потенційних військових у службі та недостатні потужності оборонно-промислової бази, яка "не може впоратися з викликом як Росії, так і Китаю".

Високопосадовець з колишньої команди Трампа – генерал-лейтенант армії у відставці Кіт Келлог нещодавно пропонував, як інформував Голос Америки, щоб країни НАТО могли розраховувати на захист, залежно від того, чи вони виконують мінімальні вимоги щодо фінансування своєї оборони, і ті, що не виконують, не могли б "користуватися оборонною щедрістю і гарантії безпеки Сполучених Штатів".

Як пояснювали автори ідеї, вони не вважають, що це є порушенням статті 5 договору про колективну безпеку, бо вона зобов’язує кожного члена вживати "таких дій, які він вважає необхідними", щоб допомогти будь-кому, хто зазнав нападу.

Тобто вони вважають, що формулювання статті 5 є гнучким і не вимагає від жодного члена відповісти "військовою силою".

Також нова адміністрація США може запропонувати партнерам у Європі, що Вашингтон збереже свою ядерну парасольку над Європою, залишить свою авіацію та бази в Німеччині, Англії та Туреччині, а також свої військово-морські сили.

Від союзників натомість вимагатиметься перебрати на себе керівництво основною частиною піхоти, бронетехніки, матеріально-технічного забезпечення та артилерії.

Частина цього плану була висвітлена в статті, опублікованій у лютому 2023 року афілійованим із Трампом Центром оновлення Америки (CRA), пише Politico, але останнім часом цей план набирає чіткіших обрисів.

На думку багатьох критиків, Європа в осяжному майбутньому не здатна захистити себе без США, які є найбільшим учасником операцій НАТО і витрачають близько 860 мільярдів доларів на оборону.

Ця сума становить, 68 відсотків загальних витрат країн НАТО у 2023 році. Це більш ніж у 10 разів більше, ніж Німеччина, друга за величиною витрат країна.

Лише на захист Європи США витрачають приблизно 3,5 відсотка ВВП США, хоча Пентагон відмовляється публічно оприлюднити, скільки точно, каже Джеремі Шапіро, директор з досліджень Європейської ради з міжнародних відносин.

Критики в таборі Трампа кажуть, що європейцям потрібно розвивати оборонну промисловість, щоб підвищити ефективність і потенціал і виконати досі невиконану обіцянку значно розширити сили швидкого реагування НАТО з 40 000 до приблизно 300 000 військових.

Але, за винятком деяких країн, таких як Польща, багато європейських урядів досі не вірять, що це дійсно потрібно, каже Колдуелл.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Вибори у Великій Британії. Чи переможе опозиція? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG