Спеціальні потреби

АР: Трамп не планує зустрічатись із Зеленським цього тижня


Виступаючи в Савані, штат Джорджія, колишній президент США Дональд Трамп висміяв часті заяви президента США Джо Байдена про те, що США підтримуватимуть українські Збройні сили, доки Київ не переможе у війні.
Виступаючи в Савані, штат Джорджія, колишній президент США Дональд Трамп висміяв часті заяви президента США Джо Байдена про те, що США підтримуватимуть українські Збройні сили, доки Київ не переможе у війні.

Дональд Трамп у вівторок відзначив, що Росія у своїй військовій історії досягла результатів і зневажливо відгукнувся про допомогу США Україні, оскільки він знову наполягав, що швидко припинить війну, розпочату вторгненням Москви, якщо його оберуть президентом.

Виступаючи в Савані, штат Джорджія, Трамп висміяв часті заяви президента США Джо Байдена про те, що США підтримуватимуть українські Збройні сили, доки Київ не переможе у війні.

Він навів історичні приклади двох воєн, щоб натякнути, що Москва не програє, а саме це роль колишнього Радянського Союзу в перемозі над Адольфом Гітлером і нацистами у Другій світовій війні в 1940-х роках і невдале вторгнення французького імператора Наполеона Бонапарта в Росію за століття перед цим.

Трамп наполягав на тому, що США повинні "вийти", хоча він не уточнив, як він буде вести переговори про припинення участі США у війні.

"Байден каже: "Ми не підемо, поки не переможемо", — сказав Трамп, імітуючи президента-демократа. — А якщо вони переможуть? Вони так роблять, коли воюють. Як мені хтось сказав напередодні - вони побили Гітлера, вони побили Наполеона.
Вони так роблять, вони б'ються".

Представник виборчого штабу Трампа також заявив у вівторок, що кандидат від Республіканської партії не зустрічатиметься цього тижня з президентом України Володимиром Зеленським, який перебуває у США і бере участь у відкритті Генеральної Асамблеї ООН.

За словами посадовця, який говорив про внутрішнє планування на умовах анонімності, між ними не було заплановано жодної зустрічі, незважаючи на заяву українських посадовців минулого тижня про те, що Зеленський планував зустрітися з колишнім президентом.

Трамп у вівторок знову назвав Зеленського "найбільшим продавцем у світі" за те, що він здобув допомогу США для України.

"Щоразу, коли Зеленський приїжджає до Сполучених Штатів, він йде зі 100 мільярдами доларів", — помилково сказав Трамп. За даними Державного департаменту, США надали понад 56 мільярдів доларів допомоги у сфері безпеки після вторгнення Росії у 2022 році.

Трамп і Зеленський мають довгу історію, що сягає часів колишнього президента США в Білому домі.

Тогочасний президент наполягав, щоб Зеленський відкрив розслідування щодо Байдена та його сина Гантера, а також фірми з кібербезпеки, яку Трамп неправдиво пов’язував з Україною.

Цей заклик і припинення Білим домом військової допомоги в розмірі 400 мільйонів доларів призвели до першого імпічменту Трампа.

Зеленський планує зустрітися з Байденом і Гарріс у Вашингтоні.

Раніше цього тижня в інтерв’ю The New Yorker Зеленський натякнув, що Трамп не розуміє конфлікт і занадто спрощує його, назвав його напарника Джей Ді Венса "надто радикальним", який фактично виступає за те, щоб Україна "принесла жертву", "здавши свої території".

У понеділок син Трампа Дональд-молодший розкритикував Зеленського в соцмережі X, нагадавши своїм підписникам, що підозрюваний у другій спробі вбивства його батька розкритикував підхід Трампа до зовнішньої політики, включаючи війну в Україні.

"Тож іноземний лідер, який отримав мільярди доларів фінансування від американських платників податків, приїжджає в нашу країну і має нахабність критикувати кандидатури Республіканської партії на пост президента?" - написав він.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG