Спеціальні потреби

Три уроки війни в Україні для США і НАТО назвав командувач сил НАТО в Європі


“Перемогти швидко та потужно” чи “опинитись у затяжній боротьбі”, – перший урок війни Росії проти України для НАТО, – Каволі. Фото: Верховний командувач сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, AP
“Перемогти швидко та потужно” чи “опинитись у затяжній боротьбі”, – перший урок війни Росії проти України для НАТО, – Каволі. Фото: Верховний командувач сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, AP

Перемагати потрібно "швидко і потужно" і розвивати третій вимір війни, переконаний верховний командувач сил НАТО в Європі генерал США Крістофер Каволі.

Генерал назвав три уроки війни, яку Росія розв'язала в Україні.

– Треба перемагати швидко і на початку війни, щоб уникнути довгого затяжного конфлікту.

- Варто швидко засвоювати тактичні уроки.


- Важливо будувати відносини між військовими та цивільними.

Про це генерал Крістофер Каволі наголосив під час дискусії у вашингтонському центрі "Атлантична рада" 17 травня.

“Перемогти швидко та потужно” чи “опинитись у затяжній боротьбі”, – перший урок війни Росії проти України для НАТО, на якому зосереджує увагу верховний командувач сил НАТО в Європі.

“Тож перший крок – потрібно розвинути достатню кількість потужностей, досягти високого рівня підготовки, щоб першими здобути перемогу з самого початку. Бо з того що ми бачимо в Україні – якщо цього не зробити в протистоянні з таким великим супротивником як Росія – це може закінчитись затяжною боротьбою”, – говорить Крістофер Каволі.

Тож перший крок – потрібно розвинути достатню кількість потужностей, досягти високого рівня підготовки, щоб ви могли першими здобути перемогу з самого початку.
Крістофер Каволі

Каволі відзначає, що затяжна боротьба вимагає значних ресурсів персоналу, резервних систем, щоб мобілізувати додаткове обладнання і у такому разі треба бути готовим, що шлях до перемоги буде тривалим.

Другим висновком Каволі вважає здатність швидко засвоювати тактичні уроки, серед яких він називає демократизацію так званого третього виміру війни - повітря, а саме – поширене використання дронів на полі бою.

“Кожен може запустити щось у повітря і це вплине на ситуацію у повітрі. Це фактор, з яким зараз доводиться стикатись. І ми бачимо наскільки це важливий фактор з обох сторін війни в Україні”, – говорить Каволі.

На думку верховного командувача сил НАТО в Європі, хоч використання третього виміру у війні і не нове, таке поширене його використання – новий фактор, з яким потрібно мати справу.

Ще одним уроком Каволі називає важливість відносин між військовим та цивільним командуванням. Потужне цивільне командування, яке має добрі наміри, може стимулювати країну, конструктивно взаємодіяти з військовим командуванням і покращити результати на полі бою, каже він.

Також, Каволі зауважив, що Росія становитиме довгострокову загрозу для Альянсу і створюватиме проблеми для НАТО на наступні роки. “Управління цією проблемою, на мою думку, військовою проблемою, її політичними, економічними та соціальними наслідками буде рушієм існування НАТО та питань глобальної безпеки на багато наступних років”, – зауважив Каволі.

Москва втілюватиме свої плани з розширення війська, каже генерал і вказує, що Росія вже розбудовує військово-промисловий комплекс та залучає людський ресурс з цією метою. Російське військо буде великим і розташовуватись поблизу західних кордонів та на території пов'язаних країн, можливо, на кордоні з НАТО, передбачає генерал.

Генерал також не очікує зміни стилю влади в Росії. В наступні роки Росією керуватимуть ті сам люди або люди з подібними поглядами.

Дивіться також: Командувач сил США в Європі: Росія роками створюватиме для нас проблеми, а стиль влади в Москві не зміниться

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG