Спеціальні потреби

Пентагон: США можуть розгорнути в Ізраїлі додаткові сили на тлі погроз Ірану


Іранці беруть участь у похоронній церемонії покійного лідера ХАМАСy Ісмаїла Ханії в Тегерані, 1 серпня 2024 року, перед його похованням у Катарі./AFP)
Іранці беруть участь у похоронній церемонії покійного лідера ХАМАСy Ісмаїла Ханії в Тегерані, 1 серпня 2024 року, перед його похованням у Катарі./AFP)

США можуть розмістити в Ізраїлі "додаткові підрозділи з додатковими засобами" на тлі погроз Ірану помститися Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу, угруповання, визнаного у США та низці країн світу терористичною організацією. Це підтвердила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінг.

Вона зазначила, що президент США Джо Байден та міністр оборони США Ллойд Остін "перебувають у процесі тісного обговорення цього питання", і що глава Пентагону наразі ще вирішує, "які конкретні підрозділи та які конкретні засоби" необхідно спрямувати в регіон.

"У мене немає точного графіка, коли це рішення буде ухвалене. Але це було зобов’язанням, яке президент повторив прем’єр-міністру Нетаньягу під час учорашньої розмови. І міністр Остін повторив це сьогодні вранці під час розмови з міністром Ґалантом (міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант, - ред.)", – зазначила Сінгх.

Вона не дала прямої відповіді на запитання журналістів про які саме засоби йдеться, і чи спрямують США в регіон додаткову бойову авіацію, як повідомили ЗМІ, зокрема, видання New York Times:
"Можуть з’явитися додаткові підрозділи з додатковими засобами... Я не збираюся випереджати будь-які рішення, які ще не ухвалив міністр. Усе, що можу вам сказати, це те, що під час телефонної розмови з міністром Ґалантом він зобов’язався зміцнити захист сил у регіоні."

Заступниця речника Пентагону наголосила, що американські сили спрямовані на Близький Схід з метою оборони та "для передачі сигналу стримування":

"Під час свого дзвінка міністр заявив, що Сполучені Штати підтримають Ізраїль у самообороні. Тож це будуть оборонні можливості, якщо такі знадобляться."

Також Сінгх не прокоментувала те, наскільки у США стурбовані масштабом загрози ймовірної атаки Ірану на Ізраїль:

"Я бачила їхні публічні коментарі. Я не маю нічого додати, лише можу вказати вам на той факт, що вони заявляли публічно. Щодо того, що ми робимо тут, у Міноборони, – ми будемо підтримувати Ізраїль та їхній самозахист."

Про розміщення додаткових сил США в Ізраїлі йдеться в повідомленні Білого дому, опублікованому в четвер, 1 серпня, за підсумками розмови президента США Джо Байдена з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу:

"Президент обговорив зусилля із підтримки захисту Ізраїлю від загроз, зокрема балістичних ракет і безпілотників, включно з розгортанням нових оборонних сил США."

Як повідомляв Голос Америки, лідер ліванського бойового угруповання "Хезболла" Хасан Насралла заявив, що на вбивство лідера ХАМАСу, угруповання, визнаного у США та низці країн світу терористичною організацією, буде "обов'язково" надано відповідь для помсти.

"Ми не кажемо, що зберігаємо за собою право на відповідь, ми відповімо, це однозначно", - цитує Насраллу CNN.

За його словами, "ворог і ті, хто стоїть за ворогом" повинні очікувати "чіткої відповіді", а також заявив, що вона буде "реальна, а не символічна".

Лідер Хезболли висловив співчуття ХАМАСу у зв'язку з вбивством його політичного лідера в Ірані та додав, що Ізраїль "перетнув червоні лінії" на Близькому Сході.

Уряд Ірану та ХАМАС стверджують, що вбивство Ісмаїла Ханії здійснив Ізраїль. Сам Ізраїль не підтвердив і не спростував свою причетність, нагадує CNN.

Дивіться також:

У Бейруті не виключають обміну ударами між Ліваном і Ізраїлем. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG