Спеціальні потреби

Київ вимагає звільнити затриманих у Білорусі українських громадян


Київ вимагає звільнити затриманих у Білорусі українських громадян
Київ вимагає звільнити затриманих у Білорусі українських громадян

Міністерство закордонних справ України закликало Білорусь невідкладно звільнити арештованих під час акцій протесту українських громадян. МЗС повідомляє, що 29 грудня позицію офіційного Києва довели послу Республіки Білорусь в Україні Валентину Величку. У розмові із дипломатом українські урядовці висловили розчарування тим, що попри неодноразові звернення Києва, затримані громадяни України досі перебувають під арештом і не звільнені з-під варти.

Згідно повідомлення МЗС, перший заступник керівника відомства Руслан Демченко підкреслив, що подібні дії білоруської сторони не відповідають духу дружніх двосторонніх відносин України і Республіки Білорусь, і наголосив, що подальше перебування громадян України під вартою шкодить двостороннім відносинам двох країн. В МЗС висловили надію, що співвітчизники зможуть зустріти Новорічні свята вдома.

Білоруський посол пообіцяв негайно проінформувати керівництво своєї країни про позицію української сторони. І повідомив, що посольство Білорусі в Києві тримає питання звільнення з-під варти українських громадян на особливому контролі.

Раніше білоруська влада повідомляла, що серед затриманих лише один громадянин України. За участь у несанкціонованій акції протесту арештували мешканця Дніпропетровська, який прийшов на мітинг зі своїми родичами з Білорусії, за що й отримав 10 діб арешту. Втім напередодні, українські дипломати виявили щонайменше ще одного українця серед тих, кого білоруські правоохоронці й досі утримують під вартою. Цей факт також викликав невдоволення МЗС, оскільки між країнами діє угода, яка зобов'язує інформувати один одного про такі факти.

Водночас оглядачі звертають увагу, що реакція Києва на масові арешти учасників акцій протесту в Мінську виявилася значно м’якшою за оцінки, які висловлювали країни ЄС і Сполучені Штати. Протягом останніх років Україна значно поглибила економічну співпрацю із сусідньою країною. Особливо привабливими сторони вважають спільні проекти в енергетиці, зокрема постачання венесуельської нафти на білоруські переробні заводи та постачання Мінську електроенергії. Вже після президентських виборів, результати яких не визнали в багатьох країнах, українські урядовці висловлювали готовність нарощувати співпрацю з білоруськими партнерами.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG