Спеціальні потреби

Пшонці та Кузьміну вручили позов в американський суд


Пшонці та Кузьміну вручили позов в американський суд
Пшонці та Кузьміну вручили позов в американський суд

Керівництво Генпрокуратури відхрестилося від резолюції ПАРЄ і отримало позов в американський суд. Таким результатом увінчалися відвідини будівлі на Різницькій депутатами від опозиції. Делегація від БЮТ і НУНС у складі Володимира Ар’єва, Юрія Гримчака, Андрія Павловського і Тараса Стецьківа у вівторок прийшла до Генпрокуратури, щоб вимагати інформації про те, як відомство виконує вимоги ПАРЄ щодо звільнення ув’язнених опозиціонерів.

Генпрокурор Віктор Пшонка і його перший заступник Ренат Кузьмін народних обранців прийняли, однак свою відповідальність за виконання резолюції ПАРЄ заперечили. Мовляв, звертатися треба не до них, бо в резолюції ніде немає слова «Генпрокуратура».

«Жодним словом у резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи не прописане слово «Генеральна прокуратура». Тобто до Генеральної прокуратури безпосередньо якихось резолюцій не прописано», – переповів журналістам відповідь Пшонки голова прес-служби ГПУ Юрій Бойченко. Як він додав, такі питання, як звільнення Тимошенко або зміна запобіжного заходу Луценку, належать виключно до компетенції суду. Суд ці рішення прийняв, і тільки суд може їх змінити.

Більше того, вимогу депутатів виконати резолюцію ПАРЄ у Генпрокуратурі сприйняли як тиск і пригрозили кримінальною відповідальністю. «Народні депутати настійливо примушували генерального прокурора втрутитися у хід судових процесів Ю. Тимошенко, Ю. Луценка та В. Іващенка, що є прямим порушенням діючого українського законодавства та тягне за собою кримінальну відповідальність», – сказано в заяві ГПУ, виданій за підсумками зустрічі.

Генеральна прокуратура не має наміру виконувати резолюцію ПАРЄ. Такий висновок винесли з розмови опозиційні депутати.

«Ми зрозуміли, що виконувати резолюцію ПАРЄ саме в цьому відомстві точно не збираються», – сказав журналістам нунсівець Ар’єв. Він назвав переговори «розмовою людей, що говорять різними мовами без перекладача».

А як зауважив бютівець Андрій Павловський, «Ми прийшли не за адресою. Треба було одразу йти до Януковича, до їхнього хазяїна».

Однак певного результату опозиційна делегація усе-таки досягла. На кінець аудієнції депутати приберегли для господарів Різницької неприємний сюрприз. Ар’єв передав генпрокурору Пшонці та його першому заступникові Кузьміну копію позову, поданого проти них Юрієм Луценком в американський суд. Факт передачі позову задокументували на камеру, і відео невдовзі виклали в Інтернет. За словами нардепів, тепер обоє відповідачів – і Пшонка, і Кузьмін – не зможуть стверджувати, що не були поінформовані про цей позов, та ігнорувати процес у США.

Раніше Генеральна прокуратура заявляла, що не отримувала жодних документів від Федерального суду округу Колумбія. До цього суду Юрій Луценко подав позов проти керівництва ГПУ за політично вмотивоване кримінальне переслідування. І як стало відомо у понеділок, позов Луценка був прийнятий до розгляду.

А тим часом президент України Віктор Янукович продовжує робити заяви про своє бажання осучаснити Кримінальний кодекс, вилучивши з нього статті, за якими засуджено Тимошенко і Луценка. Про готовність виконати зобов’язання перед Радою Європи глава держави знову заявив у вівторок, перебуваючи в Кіровограді. Він сказав, що сподівається на прийняття нового КПК вже на найближчій сесії Верховної ради. А відтак, за його словами, можливість появи справ, аналогічних справам Тимошенко і Луценка, у майбутньому буде виключена.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG