Спеціальні потреби

ЄС подає на Угорщину до суду через закон про “захист суверенітету”


Фото: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, AFP
Фото: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, AFP

Європейська комісія оголосила про рішення подати позов проти Угорщини до суду ЄС через прийняття країною закону закон про “захист суверенітету”. Відповідно до висновку Комісії, цей закон порушує законодавство ЄС.

Закон, про який йдеться, може дозволити владі Угорщини переслідувати осіб, звинувачених у підриві суверенітету країни. Закон про “захист суверенітету” набрав чинності в грудні. Відповідно до нього, Угорщина створила державний орган, який має повноваження збирати інформацію про будь-які групи чи осіб, які отримують вигоду від іноземного фінансування та впливають на суспільну думку. Спецслужби Угорщини можуть допомагати в розслідуванні.

Сьогодні Європейська комісія вирішила подати на Угорщину до Суду ЄС, оскільки вона вважає її національний закон про “захист суверенітету” таким, що порушує право ЄС.
Європейська комісія

Уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана стверджує, що цей закон спрямований на те, щоб політичні партії не отримували фінансування з-за кордону для проведення своїх виборчих кампаній.

“Сьогодні Європейська комісія вирішила подати на Угорщину до Суду ЄС, оскільки вона вважає її національний закон про “захист суверенітету” таким, що порушує право ЄС. Цей закон засновує “Управління із захисту суверенітету”, якому доручено розслідувати конкретну діяльність, яка, як стверджується, здійснюється в інтересах іншої держави або іноземного органу, організації чи фізичної особи, яка ймовірно може порушити чи поставити під загрозу суверенітет Угорщини”, – йдеться у повідомленні на сайті Європейської комісії.

Відзначається також, що у лютому 2024 року Європейська комісія надіслала до Угорщини формальний лист-попередження, в якому висловила занепокоєння. Водночас Угорщина заявила, що її закон про “захист суверенітету” не порушує законодавство Європейського Союзу та зазначила, що всі занепокоєння, висловлені у листі, не є обґрунтованими.

Єврокомісія визнала відповідь Угорщини незадовільною та у травні надіслала висновок, в якому повторила скарги щодо порушення цим законом законодавства ЄС. Угорщина у відповідь заявила, що не порушує права ЄС.

Зважаючи на відповіді угорської влади, Європейський Союз вважає, що більшість скарг стосовно цього законодавства, адресованих до Угорщини, залишились без належної відповіді. Представники громадянського суспільства Угорщини виступили проти закону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG