Спеціальні потреби

NYT: Політичні чвари в Україні ускладнюють зусилля відвернути енергетичну кризу цієї зими


Трансформатор, знищений російським ударом, Київ, 19 вересня 2024. REUTERS/Alina Smutko
Трансформатор, знищений російським ударом, Київ, 19 вересня 2024. REUTERS/Alina Smutko

Політична боротьба й зокрема відставки ключових посадовців в енергетиці й галузях відбудови "коштували Україні дорогоцінного часу на підготовку до зими". Про це у розлогому матеріалі пише New York Times.

Газета поговорила зі звільненим у вересні колишнім головою "Укренерго" Володимиром Кудрицьким, який твердить, що він "виступав за будівництво десятків невеликих приватних електростанцій по всій країні, щоб зробити систему менш вразливою до будь-якої окремої російської атаки — підхід, який підтримує більшість експертів з енергетики та міжнародних партнерів".

Однак, за словами Кудрицького, міністр енергетики Герман Галущенко натомість виступає за більшу централізацію державних компаній, зокрема, зведення нових атомних енергоблоків, на що підуть роки й мільярди доларів.

У коментарі NYT Галущенко заперечив наполягання на звільненні пана Кудрицького, заявляючи, що той не мав впливу на наглядову раду "Укренерго". "Він також відкинув заяви про те, що міжусобиця зруйнувала енергетичну політику України, заявивши, що заплановані ремонти на електростанціях були "завершені вчасно" і що енергомережа України входить у зиму "з найвищим можливим рівнем готовності".

Водночас газета зазначає, що посли Сполучених Штатів і Європейського Союзу в Україні непублічно висловили Галущенку занепокоєння, що він занадто повільно розвивав децентралізовані генеруючі потужності.

Напередодні Forbes повідомив, що директор Energy Community Артур Лорковський у листі до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Юрія Власенка написав, що якщо Міністерство енергетики не перегляне свій наказ, яким встановило контроль над "Укренерго", і якщо для компанії не оберуть нових членів наглядової ради до 9 грудня, "Укренерго" може втратити сертифікат незалежного оператора системи (ISO).

Без сертифікації "Укренерго" Україна може втратити можливість імпортувати електроенергію з ЄС, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, пише Forbes. Пізніше у НКРЕКП заявили, що "станом на сьогодні жодних підстав для зупинки сертифікації оператора системи передачі або неможливості використання транскордонних перетоків для залучення імпорту електроенергії немає".

Також NYT пов'язує звільнення Кудрицького зі звільненням віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова та відставкою Мустафи Найєма з посади глави Агентства відновлення напередодні міжнародної конференції у Берліні з відбудови України. Тоді чимало західних оглядачів розкритикували ці рішення.

"У політичних колах Києва пана Кубракова та пана Найєма вважали такими, що погоджуються зі Сполученими Штатами щодо пріоритетів витрат на допомогу у відновленні, і ця позиція викликала роздратування деяких урядовців, які обурювалися тим, що вони вважали нав’язливим американським наглядом, - пише NYT. - Обоє також виступали проти корупції, навіть повідомивши законодавців про підозру в спробі підкупу, засмутивши деяких чиновників, за словами антикорупційних активістів".

Українська влада відкидає закиди у політичному підгрунті для звільнень Курбакова та Кудрицького, а також відставки Найєма. Також урядовці твердять, що в нинішніх складних умовах масштабних руйнувань внаслідок російських ударів українська енергосистема підготована до зими якнайкращим чином.

Раніше Голос Америки зібрав деякі факти про те, як енергетика України готується до зими в умовах масштабних руйнувань внаслідок російських атак по спершу підстанціях, а потім і по станціях з виробництва електрики.

Зокрема США, ЄС та інші союзники надають Україні різноманітні види допомоги, щоб відновити й посилити енергетичну систему. Однак міжнародні організації, як-то місія ООН з прав людини в Україні та Міжнародне енергетичне агентство кажуть про загрозу "серйозних перебоїв" з електроенергією й зокрема те, що на Україну чекає темна й холодна зима та відключення світла від 4 до 18 годин на добу.

Натомість Галущенко минулого тижня поставив під сумнів ці оцінки, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що "сьогодні ситуація в енергосистемі стабільна та збалансована".

Західні оглядачі висловлюють різноманітні оцінки ситуації. Дехто каже, що ситуація з енергетикою може сильно вплинути на дух українців. Інші припускають, що попри масштабні руйнування, "є підстави для оптимізму, що апокаліптичного сценарію вдасться уникнути".

При цьому оглядачі погоджуються, що пріоритетом для України та її міжнародних партнерів має стати посилення систем протиповітряної оборони для захисту енергетичної системи від атак РФ.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG