Спеціальні потреби

Україна і Британія домовились про доступніше страхування кораблів у Чорному морі


Новий механізм страхування зробить чорноморський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів, заявив Денис Шмигаль. На фото - жнива на Київщині, 10 серпня 2023. AP/Efrem Lukatsky
Новий механізм страхування зробить чорноморський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів, заявив Денис Шмигаль. На фото - жнива на Київщині, 10 серпня 2023. AP/Efrem Lukatsky

Україна та Велика Британія домовилися про спеціальний механізм знижок на страхування військових ризиків на експорт через чорноморський коридор. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він додав, що завдяки українським військовим цим шляхом вже пройшло сто суден із зерном.

Прем'єр також наголосив на важливості вільної навігації в Чорному морі: "Він [новий механізм, – ГА] дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Це зробить чорноморський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів".

Він [новий механізм, – ГА] дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України.
Денис Шмигаль

Новий механізм включатиме співпрацю між Експортно-кредитним агентством, "Укргазбанком", "Укрексімбанком" і пулом з 14 страхувальників.

Страхування військових ризиків залишається одним із критичних питань для забезпечення маршруту, оскільки, за інформацією української влади, Росія продовжує націлюватися на нього, розташовуючи міни на шляху.

Вартість страхування воєнних ризиків на експорт через чорноморський коридор значно зросла після атаки Росії на цивільне судно під прапором Ліберії, яке зайшло в порт в Одеській області 8 листопада. Як раніше повідомляло Оперативне командування ЗСУ "Південь", ракета влучила в надбудову цивільного судна в момент його заходу в порт. Три члени екіпажу, громадяни Філіппін, - поранені, одного із них госпіталізували. Загинув лоцман і ще один працівник порту зазнав поранення.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

XS
SM
MD
LG