Спеціальні потреби

Україна отримала перші F-16, повідомляє Bloomberg


Ілюстративне фото. Винищувачі F-16 у небі над столицею Польщі під час участі у військовому параді на честь Дня Війська Польського у Варшаві, Польща, 15 серпня 2023. AP Photo/Czarek Sokolowski
Ілюстративне фото. Винищувачі F-16 у небі над столицею Польщі під час участі у військовому параді на честь Дня Війська Польського у Варшаві, Польща, 15 серпня 2023. AP Photo/Czarek Sokolowski

Україна отримала перші винищувачі американського виробництва F-16. Про це повідомляє агенція Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Агенція Associated Press пише, що отримала підтвердження цієї інформації від неназваного високопосадовця у США.

Голос Америки звернувся за коментарями до Білого дому та Повітряних сил ЗСУ.

"Кінцевий термін для передачі військових літаків американського виробництва був кінець цього місяця, і він був дотриманий, за словами людей, знайомих з цим питанням, які говорили на умовах анонімності. За їхніми словами, кількість літаків невелика", – пише Bloomberg.

Видання додає, що незрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які пройшли підготовку у навчальних центрах у Данії та США, негайно використовувати бойові літаки або процес забере більше часу.

На момент публікації цього матеріалу останнє офіційне повідомлення про ситуацію довкола довгоочікуваних західних винищувачів лунало від держсекретаря Ентоні Блінкена.

Під час саміту НАТО 10 липня він сказав: "Зараз, поки ми говоримо, триває передача літаків F-16, які надходять з Данії, надходять з Нідерландів".

При цьому нещодавно джерела Голосу Америки в українських Повітряних силах заявляли, що процес передачі Києву F-16 відбувається "за планом".

Водночас від самого початку повномасштабної агресії Росії українські військовики закликають дотримуватись інформаційної тиші й не поширювати у мережах жодної інформації про переміщення особового складу чи техніки, а також про військові бази чи склади.

Днями газета New York Times написала статтю про те, як російські сили, зокрема в очікуванні на прибуття F-16, атакують військові аеродроми ПС ЗСУ.

Напередодні газета Wall Street Journal написала, що Сполучені Штати нададуть Україні передове озброєння для F-16. Зокрема, Пентагон надішле Києву ракети "повітря-земля" AGM-88 HARM; версії збільшеної дальності комплектів JDAM, які перетворюють некеровані бомби на розумну зброю; і так звані бомби малого діаметра, які вибухають із малим радіусом вибуху. Також це ракети "повітря-повітря" середньої дальності AIM-120 AMRAAM і ракети "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X Sidewinder.

Відкритим залишається питання того, як ця зброя буде застосована проти російських сил, адже раніше Вашингтон повідомляв, що дозволив ЗСУ удари американською зброєю лише безпосередньо за лінією кордону з Україною, попри заклики президента Володимира Зеленського, деяких союзників по НАТО та американських законодавців зняти всі обмеження.

Американські щоденники Washington Post та New York Times припускають, посилаючись на військових експертів, що негайний вплив літаків на ситуацію на полі бою буде обмежений.

Військовики у США, ЄС та Україні на різних рівнях заявляли, що винищувачі американського виробництва хоч і є суттєвим доповненням для сил оборони України, однак не зможуть принести миттєвий видимий для громадськості ефект і стати єдиним рішенням на полі бою, що докорінно змінить ситуацію.

Як пише WSJ, американські посадовці кажуть, що найефективнішим використанням F-16 для України може бути підтримка з повітря або усунення наземних загроз військам на передовій. Європейці кажуть, що F-16 можна використовувати для протиповітряної оборони та потенційно допомогти відштовхнути ВПС Москви далі від лінії фронту, де літаки РФ застосовують авіабомби.

Брифінг. F-16 для України: усе, що відомо на цю мить.
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG