Спеціальні потреби

Politico: Україна презентує Білому дому список можливих цілей углиб Росії, Вашингтон поки не змінює позицію


Наслідки російської атаки у Кривому Розі, 27 серпня 2024. REUTERS/Stringer
Наслідки російської атаки у Кривому Розі, 27 серпня 2024. REUTERS/Stringer

Міністр оборони України Рустем Умєров та керівник Офісу президента Андрій Єрмак можуть представити США список далекобійних цілей у Росії, які могли б уразити ЗСУ, якщо Вашингтон скасує обмеження на використання американської зброї у глибині Росії. Про це із посиланням на власні джерела повідомляє Politico.

Хоча українські посадовці раніше надавали Білому дому деякі свої потенційні цілі в Росії, цей список має бути більш детальним, щоб переконати адміністрацію президента Джо Байдена змінити наявну політику. Умєров і Єрмак будуть цього тижня в американській столиці й представлять список високопосадовцям Ради з нацбезпеки США, твердить видання.

Як повідомляв Голос Америки, після масованого обстрілу Росією практично всієї території України 26 серпня президент України Володимир Зеленський закликав союзників спільно збивати російські ракети, надати Україні системи ППО та ракети до них, а також усунути обмеження щодо далекобійності.

Не може бути в Україні обмежень у далекобійності, коли в терористів немає таких обмежень

"Не може бути в Україні обмежень у далекобійності, коли в терористів немає таких обмежень. Не може бути в захисників життя обмежень у зброї, коли Росія використовує і власну зброю всіх типів, і "шахеди", і балістику з Північної Кореї. Америка, Британія, Франція, інші партнери мають силу, щоб допомогти нам зупинити терор. Потрібні рішення", - сказав Зеленський.

Пізніше того ж дня радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі, відповідаючи на питання журналістів про заклик Зеленського, сказав, що поки "немає змін щодо цих принципів".

"Не нове бажання президента Зеленського"

"Це не нове бажання президента Зеленського, він висловлював нам свої занепокоєння приватно, і він, безумовно, оголошував про свої занепокоєння всім публічно. І ми розуміємо, чому він це робить - його країну атакують. Але, як я багато-багато разів казав, - ми будемо продовжувати розмови з українцями, але ми будемо зберігати їх приватними, і я не маю жодних змін щодо нашої політики щодо американського озброєння, про які можна було б говорити сьогодні", - сказав Кірбі.

не маю жодних змін щодо нашої політики щодо американського озброєння

27 серпня Росія завдала по містах України нового масованого авіаудару, загинули четверо людей, ще 16 поранені. Напередодні через атаку РФ загинули семеро людей, 47 людей постраждали, у тому числі четверо дітей.

Politico нагадує, що США місяцями заявляли, що скасування обмежень не матиме стратегічного значення у війні, оскільки Росія відвела свої найважливіші цілі, включаючи літаки, від кордону та далеко поза досяжністю. Але Київ визначив кілька важливих цілей, які він може сягнути за допомогою наданих США ракет, й список та візит Умєрова та Єрмака має спробувати переконати президента Байдена змінити свою думку.

Намагаються не говорити зі мною про це, а я підіймаю це питання

Нині під час пресконференції Зеленського у Києві на запитання про те, які аргументи наводять західні союзники України, щоб не дозволяти далекобійні удари в РФ, президент сказав: "Намагаються не говорити зі мною про це, а я підіймаю це питання. Олімпіада пройшла, а пінг-понг залишився".

Деякі українські та американські законодавці кажуть, що бачать ознаки того, що дехто в адміністрації Байдена розглядає можливість зняття обмежень найближчими днями, пише Politico.

"План підготовлений"

Американські посадовці також розповіли виданню, що Київ і Вашингтон зараз узгоджують можливість зустрічі Зеленського і Байдена під час 79-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку наприкінці вересня.

При цьому на пресконференції Зеленський розповів, що у вересні планує представити Байдену й кандидатам у президенти Камалі Гарріс та Дональду Трампу "план перемоги" України: "Один із напрямків, частина якого вже зроблена, це Курщина. Другий – це стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу. Третій напрямок – це потужний пакет примусу Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. І четвертий напрямок – економічний. Про все це детально говорити не буду. План підготовлений".

За його словами, план він спершу продемонструє Байдену на зустрічі у вересні, після чого він передасть план кандидатам у президенти Камалі Гарріс і Дональду Трампу

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG