Спеціальні потреби

Українська розвідка майже десять років співпрацює з ЦРУ – Washington Post


Washington Post пише, що з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйони доларів на підготовку, тренування та оснащення українських розвідників. Фото: Reuters, голова ЦРУ Вільям Бернс
Washington Post пише, що з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйони доларів на підготовку, тренування та оснащення українських розвідників. Фото: Reuters, голова ЦРУ Вільям Бернс

Видання Washington Post у публікації 23 жовтня пише, що протягом майже десяти років українська розвідка співпрацювала із ЦРУ. Газета наголошує, що після 2014 року ЦРУ працювало разом із СБУ для створення нового директорату, який міг би фокусуватись на “активних заходах проти Росії”. Новий підрозділ назвали “пʼятим управлінням”, а вже згодом до нього приєдналось шосте управління – для співпраці української розвідки із британським MI6.

Співпраця із ЦРУ

З посиланням на посадовців, Washington Post пише, що з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйони доларів на підготовку, тренування та оснащення українських розвідників, а також на забезпечення їх новітніми системами спостереження.

ГУР був наче нашою дитиною. Ми дали їм нове обладнання і провели навчання
експосадовець ЦРУ

За словами посадовців, з якими поспілкувалось видання, ЦРУ зберігає значну присутність у Києві й зараз. Втім, підкреслює Washington Post з посиланням на співробітників розвідки США, американська розвідка не була залучена до цілеспрямованих операцій із ліквідації цілей українською розвідкою. Натомість ЦРУ зосереджувалась на співпраці, яка зміцнювала потужності української розвідки зі збору розвідувальних даних про противника.

Інший рівень співпраці – з українською військовою розвідкою, Головним управлінням розвідки. Видання наголошує, що з 2015 року ЦРУ сприяло масштабній трансформації ГУР. “ГУР був наче нашою дитиною. Ми дали їм нове обладнання і провели навчання”, – говорить експосадовець американської розвідки. За його словами, ГУР був меншою і спритнішою організацією ніж СБУ, в якій в американських розвідників могло бути більше впливу.

Операції за лінією фронту

Видання із посиланням на джерела повідомило, що за час повномасштабної війни СБУ та ГУР організували десятки вбивств російських посадовців на окупованих територіях, офіцерів за лінією фронту і колаборантів, а також відомих прихильників війни Росії.

Washington Post стверджує, що за вбивством доньки російського пропагандиста Дарʼї Дугіної стоїть Служба безпеки України. За інформацією видання, Дугіну ліквідували за допомогою вибухівки, яку перевезли в клітці для кішки. Після публікації в Washington Post, в СБУ наголосили, що не коментуватимуть інформацію, отриману виданням від своїх джерел, а деталі спецоперацій можливо буде обговорити тільки після перемоги України у війні.

Американська розвідка наголошує на тому, що її представники не брати участь в подібних операціях із ліквідації, а смертоносні операції насправді викликали занепокоєння у деяких посадовців як в Києві, так і у Вашингтоні, ускладнивши співпрацю ЦРУ з українськими розвідниками.

Ризики майбутніх операцій

Видання наводить слова експосадовця ЦРУ, який наголошує, що у випадку, якщо спецоперації української розвідки стануть ще різкішими, як, наприклад – операції проти росіян у третіх країнах, це може спричинити ще більше розбіжності з партнерами та завадити досягненню “ширших стратегічних цілей” України.

Ми спостерігаємо зародження розвідувальних служб, схожих на Моссад у 1970-х роках
колишній високопосадовець ЦРУ

“Ми спостерігаємо зародження розвідувальних служб, схожих на Моссад у 1970-х роках”, — сказав колишній високопосадовець ЦРУ у розмові з виданням. Він навів приклад ізраїльської шпигунської служби, яку звинувачують у вбивствах, організованих в інших країнах. Навички України в таких операціях “несуть ризики для Росії”, вважає посадовець, “але це також несе в собі ширші ризики”. Серед подібних ширших він назвав можливі перешкоди на шляху до членства в НАТО чи ЄС.

Також Washington Post поговорив з експосадовцями української розвідки, які заявили, що СБУ ніколи не залучало міжнародних партнерів до таємних операцій за лінією фронту, а також завжди уникала використання зброї та обладнання, яке можна було простежити до джерел у США.

Дивіться також: «Не припиняти тиск», британські аналітики про завдання ЗСУ взимку

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG