Спеціальні потреби

Держдеп: Київ не інформував США заздалегідь про операцію в Курській області


Кадр з відео, де росіяни, за повідомленнями, нібито намагаються атакувати українських військових у Курській області. Фото: Reuters/Міноборони РФ
Кадр з відео, де росіяни, за повідомленнями, нібито намагаються атакувати українських військових у Курській області. Фото: Reuters/Міноборони РФ

Україна не повідомляла США заздалегідь про операцію в Курській області, однак наразі Вашингтон контактує з Києвом щодо цих подій. Про це на брифінгу в середу, 5 серпня, заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

"Ми спілкуємося з українцями щодо цієї конкретної операції... Я залишу їм право говорити про те, які операції вони проводять, і які їхні цілі. Доречно, щоб вони розповідали про це публічно, а не ми", - сказав Міллер, відповідаючи на запитання журналістів.

Водночас він зазначив, що Київ не повідомляв Вашингтон заздалегідь про плани провести операцію в Курській області, але в цьому "немає нічого незвичного".

"Немає нічого незвичного в тому, що Україна не повідомляє нам про свою точну тактику перед її втіленням. Це війна, яку ведуть вони. Ми надаємо їм обладнання та консультації. Але коли йдеться про повсякденну тактику, то іноді ми спілкуємося з ними, іноді ні. І доречно, щоб вони самі ухвалювали ці рішення", - сказав речник Держдепу США.

"З тими діями, які вони проводять сьогодні [в Курську], вони [українці] не порушують нашу політику"
Речник Держдепу США

Меттю Міллер додав, що дії України в Курській області не суперечать політиці США, але наголосив, що позиція Вашингтона щодо ударів по території Росії американською зброєю не змінилась.

"Нічого не змінилося в нашій політиці щодо ударів через кордон... А з тими діями, які вони проводять сьогодні, вони не порушують нашу політику", - додав він.

Про незмінність політики щодо ударів по території Росії заявив і радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі:

"У нашій політиці щодо сприяння або заохочення ударів усередині Росії немає змін, поза межами того, що ми дозволили їм робити з наданою зброєю в минулому, коли йдеться про удари по безпосередніх загрозах просто через кордон".

Коментуючи журналістам події в Курській області, він також наголосив, що українці мають "самі говорити про свої операції".

"Я б скерував вас до Збройних сил України, щоб говорити про те, що вони роблять. Ми зосередимось на тому, щоб вони мали те, що їм потрібно, щоб захистити себе", - додав Кірбі.

Події в Курські області ще не отримали офіційної реакції української влади. Натомість після повідомлень російських блогерів та ЗМІ про ймовірний рейд ЗСУ у Курську область, який президент Росії Володимир Путін схарактеризував як "масштабну провокацію", це активно коментують західні медіа та експерти.

Зокрема, видання The New York Times наводить думку військових експертів, які вважають, що у такий спосіб Україна намагається змусити росіян відвести частину підрозділів від лінії фронту й послабити тиск на українські війська.

Водночас військовий аналітик Метью Форд, доцент кафедри військових досліджень Шведського університету оборони в Стокгольмі, з яким спілкувалася мережа, зауважив, що мету такої акції важко зрозуміти.

Одна з цілей, за його словами, крім прагнення відтягнути російські сили від фронту, може полягати у потребі Києва у "гарних новинах" для внутрішньої аудиторії, чи для привернення уваги західних медіа.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG