Спеціальні потреби

Український безпековий компакт: лідери країн-союзників і партнерів узгодили нову домовленість на підтримку Києва


Засідання Ради Україна-НАТО під час саміту альянсу у Вашингтоні, округ Колумбія, 11 липня 2024. SAUL LOEB/AFP
Засідання Ради Україна-НАТО під час саміту альянсу у Вашингтоні, округ Колумбія, 11 липня 2024. SAUL LOEB/AFP

Лідери країн-союзників і партнерів, що підписали безпекові угоди з Україною, узгодили нову домовленість – Український безпековий компакт. Його називають ще одним конкретним елементом "мосту" України до НАТО і майбутнього членства у альянсі.

Про це оголосив президент США Джо Байден після засідання Ради Україна-НАТО 11 липня у Вашингтоні, де зібралися лідери усіх 32 членів безпекового альянсу.

"Два дні тому я оголосив історичне надання Україні систем ППО на захист від російських ракет. Зараз робимо наступний крок історичної підтримки – Український безпековий компакт. Ми будуємо міст для України до НАТО, це шлях до майбутнього членства. Компакт – усередині цього мосту", – сказав президент США Джо Байден.

У Білому домі назвали зустріч на підтримку України у рамках вашингтонського саміту НАТО історичною, а зобов'язання, взяті на себе країнами-партнерами – вирішальними щодо гарантування підтримки України.

Президент Байден назвав Український безпековий компакт відданістю довгостроковій безпеці України.

"Ми об'єднані проти Путіна у цій безглуздій жорстокій війні. Ми об'єднані на захист вільного світу, коли країни не будуть боятися агресії від свого сусіда, – заявив Байден та закликав усі країни й надалі підтримувати Україну. – Росія не виграє у цій війні. Україні переможе. І ми разом з ними на шляху до цього".

Ця домовленість, кажуть підписанти, виконує обіцянку, яку президент Байден і лідери інших країн дали у Вільнюсі у 2023 році, зокрема щодо довгострокових двосторонніх угод з безпеки з Україною, щоб підтримати її у захисті проти російської агресії.

Враховуючи кожну з таких безпекових угод, ця історична домовленість – Український безпековий компакт – створює єдину та всебічну архітектуру безпеки для підтримки України сьогодні та в майбутньому, під час війни та під час миру.

"Разом ми досягнемо нашої спільної мети: вільної, суверенної, демократичної, незалежної та процвітаючої України, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію", – сказав Джо Байден.

Домовленість уклали лідери Сполучених Штатів Америки, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Іспанії, Швеції та Великої Британії, а також лідери Євросоюзу та президент України.

Очікують й на інших підписантів, які у найближчому майбутньому укладуть відповідні угоди та домовленості щодо безпеки з Україною.

Компакт підтверджує, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону та за його межами. А також декларує намір підтримувати Україну, поки вона не переможе агресію Росії.

"Підкреслюємо нашу непохитну відданість вільній, незалежній, демократичній та суверенній Україні, здатній захистити себе та стримувати майбутню агресію, і підтверджуємо суверенне право України обирати власні заходи безпеки, а також політичні, соціальні, економічні та культурні системи", - йдеться у тексті домовленості, з яким ознайомився Голос Америки.

Підписанти підкреслили, що незаконне та неспровоковане вторгнення Росії в Україну є загрозою міжнародному миру та безпеці, грубим порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, несумісними з інтересами безпеки країн-союзників.

Підписанти домовленості зобов’язуються:

  • підтримувати безпосередні потреби України в обороні та безпеці, у тому числі шляхом постійного надання допомоги у сфері безпеки та навчання, сучасного військового обладнання, оборонної промисловості та необхідної економічної підтримки
  • прискорити зусилля з розбудови майбутніх українських сил, які зберігають надійну обороноздатність і здатність стримування, в тому числі шляхом скликання протягом 6 місяців зустрічі на рівні міністрів оборони для перегляду та затвердження дорожніх карт, підготовлених лідерами коаліцій можливостей
  • у разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення поточних військових дій, швидко та колективно зібратися на найвищому рівні, щоб визначити відповідні наступні кроки щодо підтримки України, коли вона здійснює своє право на самооборону.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG