Спеціальні потреби

Опозиція критикує дії України в білорусько-російському газовому конфлікті


Опозиція критикує дії України в білорусько-російському газовому конфлікті
Опозиція критикує дії України в білорусько-російському газовому конфлікті

Лідер об'єднаної української опозиції Юлія Тимошенко розкритикувала позицію уряду в білорусько-російському газовому конфлікті. Екс-прем'єр розцінила задекларовану посадовцями можливість транспортування територією України, замість Білорусі, російського природного газу, як намагання заробити гроші на чужій біді. Пропозиції Києва Тимошенко назвала підніжкою Білорусі, що демонструє моральність української правлячої верхівки.

«Держава завжди хоче примножити свої статки, заробити прибутки. Але мені здається, що нечесно заробляти на біді сусідніх держав. Мені здається, що дух солідарності між країнами мусить бути, і цей дух солідарності ще раз покаже моральність чи неморальність президента України», - цитує Тимошенко її персональний сайт.

Втім українська влада навряд чи прислухається до порад опозції. Міністр палива і енергетики Юрій Бойко сьогодні особисто запевняв чиновників Європейської комісії в надійності України, як транзитера російського газу. Посадовець ще раз підтвердив готовність української ГТС перекачувати додаткові обсяги палива споживачам в ЄС в разі продовження російсько-білоруського конфлікту.

«Ми сподіваємося, що конфлікт між нашими російськими і білоруськими партнерами буде вирішено. Тим часом ми зробимо все що в наших силах, щоб допомогти Євросоюзу і європейським країнам уникнути проблем з постачанням енергоносіїв», - заявив Бойко.

За словами міністра, технічні можливості української ГТС дозволять збільшити прокачування додатково 30 мільярдів газу в європейському напрямку, що майже повністю перекриє обсяги, які транспортуються через Білорусь. Втім поки що уряд не отримував пропозицій ні з Москви, ні з Мінська.

Аналітики підтверджують, що Україна дійсно не зацікавлена в продовженні газової суперечки сусідів. Адже вона грає на руку прихильникам спорудження альтернативних газопроводів, яке педалює російське керівництво. Нині українська влада робить відчайдушні спроби переконати європейців відмовитися від спорудження газопроводу «Південний потік», який має доставляти паливо в обхід української ГТС. Цього тижня меморандум про приєднання до проекту підписала французька компанія EDF, що на думку керівництва Газпрому наблизить початок спорудження підводної частини газогону.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG