Спеціальні потреби

Порошенко заявив, що літак MH17 міг бути збитий лише за участі Росії


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко назвав збиття літака «Малайзійських авіаліній», що сталося рік тому, «безжальною терористичною атакою», заявивши, що фатальний ракетний удар міг бути завданий лише за участі Росії.

«Високотехнологічна зброя, з якої було збито літак, могла потрапити до рук терористів тільки з Росії, - заявив український лідер. - Це не могло статися без участі, без прямого наказу від вищого політичного і військового керівництва сусідньої держави. Рівно рік тому камуфляж потворної гібридної війни, розв’язаної проти України, був знятий».

У заяві, з якою він виступив у п'ятницю, Порошенко підкреслив, що «моральний обов'язок України на вшанування пам'яті полеглих забезпечити справедливе покарання винних у збитті літака. Цей злочин являє собою загрозу для всього міжнародного співтовариства. Справедливість має бути відновлена, і готовність захищати базові цінності має бути продемонстрована. Цей акт жорстокості не може мати прощення у сучасному світі», - заявив він.

«Навряд чи хтось може співчувати родинам жертв рейсу MH17 більше, ніж українці. Через агресію Росії тисячі українців втратили життя, тисячі людей були поранені. Багато українських міст та селищ було знищено. Понад півтора мільйона українців були змушені покинути свої домівки та шукати прихистку», – відзначив президент.

У першу річницю катастрофи біля місця падіння літака в районі села Грабове Донецької області зібралися люди, щоб вшанувати пам'ять 298 загиблих пасажирів і членів екіпажу лайнера.

У той час як Україна звинувачує в катастрофі літака проросійських сепаратистів, Москва і самі сепаратисти заперечують свою причетність і покладають провину на українську армію.

Дивіться також: Результати розслідування щодо збитого «Боїнга» викликали скандал ще до публікації

Результати розслідування щодо збитого Боїнга викликали скандал ще до публікації. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG