Спеціальні потреби

Європейці не усвідомлюють важливість України (Reuters)


Європейці не усвідомлюють важливість України, пише у блозі на сайті Reuters Джон Ллойд​, засновник FT Magazine та співзасновник і старший дослідник Reuters Institute for the Study of Journalism Університету Оксфорда.

Троє високопоставлених американців на форумі YES у Києві сказали своїм європейським колегам, що ті не роблять того, що від них залежить, щоб вільний світ залишався вільним. Цих американців турбує те, що Україна не наблизилася до повернення Криму чи перемоги над загарбником, до того ж, мало хто вірить, що нинішнє припинення вогню триватиме довго.

Так, колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс похвалив «надзвичайні зусилля», які Україна доклала для поліпшення свого фінансового становища, і сказав, що для ЄС Україна має величезне стратегічне значення як буфер від Росії, тож надання Києву 5-10 млрд дол. було б «не благодійністю, а інвестицією».

За словами Строуба Телбота, колишнього заступника державного секретаря США, а тепер – керівника Інституту Брукінґса, «припинення вогню – це спроба не досягти миру, а приспати увагу Заходу – вочевидь, особливо Парижа – щоб він втратив пильність».

А генерал Стенлі Маккристал, колишній командувач силами США в Афганістані, висловив сумнів, що НАТО під силу впоратися із завданням, яке воно на себе взяло, і сказав, що Європа робить недостатньо.

Деякі європейці думають так само – наприклад, присутні на форумі Радек Сікорський з Польщі та Карл Більдт зі Швеції, однак, пише Ллойд, назагал Західна Європа зараз переймається вирішенням таких проблем, як наплив мігрантів і криза євро, і була б рада зняти з Росії санкції, які шкодять її експортерам.

Водночас уряд у Києві слабший, аніж торік. «Реформи відбуваються повільно, чиновники корумповані, тарифи на енергоносії різко зростають, і війна може спалахнути з новою силою», – пише автор.

«Саммерс має рацію. Європейці загалом не усвідомили, яке стратегічне значення має Україна; яка велика підтримка їй потрібна, щоб залишатися незалежною державою та почати довгий шлях до економічного зростання. Частково це тому, що хоча Україна і слабка держава, Європа не є державою взагалі – однак змушена діяти як єдина держава. І в критичний момент вона виявляється на це неспроможна», – підсумовує Ллойд.

Дивіться також: Звідки береться "діаспорний акцент"?- розповідь директора школи у США

Звідки береться "діаспорний акцент"?- розповідь директора школи у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG