Спеціальні потреби

Ринок зерна: ситуація невизначеності залишається


Ринок зерна: ситуація невизначеності залишається
Ринок зерна: ситуація невизначеності залишається

Український уряд попри очікування вкотре не ухвалив рішення про запровадження квот на вивезення з країни зерна. Про це повідомив міністр економіки Василь Цушко. За його словами, проблема вимагає додаткового вивчення: «Питання необхідно доопрацювати і ймовірно, ми винесемо його на наступне засідання», - заявив урядовець.

Врегулювати цього тижня ситуацію невизначеності, яка зберігається на зерновому ринку з кінця липня, обіцяв глава Кабміну Микола Азаров. Він пояснив це необхідністю уточнення кількістю зібраного збіжжя та обсягів закуплених Аграрним фондом. Попри відсутність формальних обмежень на експорт з країни зерна, уряд стримував його вивезення жорсткими адміністративними методами, нарікали зернотрейдери: в портах затримувалися завантажені збіжжям судна, проти компаній порушували кримінальні справи за звинуваченнями в махінаціях.

Українські аграрії оцінили збитки завдані діями уряду в 6 мільярді в гривень. Саме такі кошти, заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, недоотримали фермери через запровадження експортних обмежень: «Це шалені якщо не збитки, то втрати фермерів. Вони не можуть такого допускати. Вони вже дійшли до такої межі, що краще не посіяти, аніж продати за півціни це зерно. Тому в них сьогодні немає коштів, і, за нашими оцінками, це близько 6 мільярдів гривень».

Козаченко твердить, що уряд в «ручному режимі» утримує низькі ціни на зерно, забороняє експорт та обмежує доступ виробникам до фінансових ресурсів. Екперт критикує дії влади і прогнозує, що вони призведуть до ще більших проблем із врожаєм наступного року. Адже фермери побоюючись, що не зможуть продати врожай, посіяли значно менші площі.

Учасники ринку закликають владу відомовитися від адміністративного втручання в ціноутворення на сільгосппродукцію, натомість запровадити дотації для громадян із низькими доходами. Генеральний директор об'єднання аграріїв Сергій Стоянов каже, що нинішня політика стримує розвиток сільського госпродарства і переробної галузі: «Товаровиробник не отримує оптимальної, належної ціни за свою продукцію, позбавляється обігових коштів, які необхідні йому перш за все для розширеного інтенсивного виробництва, підвищення врожайності і якості врожаю» - цитує експерта сайт Української зернової асоціації.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG