Спеціальні потреби

Міжнародні експерти сперечаються - брати Україну в НАТО чи миритись з Путіним


Саміт НАТО у Вашингтоні 10 липня 2024 року. Фото: AP /Evan Vucci
Саміт НАТО у Вашингтоні 10 липня 2024 року. Фото: AP /Evan Vucci

"Сильна і незалежна Україна – це найсильніша відповідь Володимиру Путіну", – заявив державний секретар Ентоні Блінкен під час публічної дискусії щодо майбутнього НАТО і "незворотного" членства України в альянсі.

Але відкритим залишається питання, як досягти процвітаючої та сильної України, якщо її безпеку не гарантує "найсильніший безпековий альянс в історії", як називають НАТО цими днями. Натомість альянс підтримує її військовою допомогою, й не завжди успішно, звертають увагу міжнародні оглядачі.

Обіцяна зброя іноді не з’являлася, а коли з’являлася, то з запізненням, а іноді й несправною
Веслі Кларк

В інтерв’ю телеканалу CNN генерал США у відставці та колишній командувач Об’єднаними збройними силами НАТО Веслі Кларк розкритикував партнерів по альянсу за те, що їхня допомога не завжди була вчасною та адекватною. За його словами, важливо, щоб обіцянки, які будуть дані на цьому саміті, були дотримані.

"Ми отримаємо тверду обіцянку продовжувати військову допомогу Україні. Але я також зазначу, що ці обіцянки в минулому не завжди виконувалися. Обіцяна зброя іноді не з’являлася, а коли з’являлася, то з запізненням, а іноді й несправною", – сказав Кларк у розмові з ведучою CNN Крістіан Аманпур.

При цьому він додав, що все ж підтримка альянсу є важливою, а найбільш важливим було б запрошення України до альянсу.

Найкращий засіб стримування пана Путіна – це ввести Україну в НАТО. І чим швидше ми це зробимо, тим краще
Веслі Кларк

"Найкращий засіб стримування пана Путіна – це ввести Україну в НАТО. І чим швидше ми це зробимо, тим краще", – вважає Кларк. Він висловив жаль, що Україна не отримає запрошення до альянсу на цьому саміті, і наполягає, що НАТО має докладати зусиль, щоб не просто підтримувати Україну, а надати їй членство, можливість розраховувати на всю міць НАТО.

"Якщо ви хочете стримати пана Путіна, потрібно докласти всіх сил НАТО до цього стримування", – вважає Кларк.

Натомість напередодні саміту НАТО у Вашингтоні низка західних науковців звернулися до альянсу з відкритими листами, в яких вони закликають не приймати Україну в альянс, а колишні американські та британські дипломати закликають примиритися з Путіним, "поки це ще можливо".

У листі, що його публікує британська газета The Guardian 8-го липня, близько 60 західних політологів, що працюють в університетах та наукових центрах, вважають, що було б "нерозумно" приймати Україну в НАТО, бо Росія могла б випробувати рішучість альянсу, і це призвело б до прямої війни між НАТО і Росією.

Мета НАТО - це захист території НАТО та посилення безпеки членів НАТО. Прийняття України знизило б безпеку США і союзників по НАТО, створивши значний ризик для всіх.
Автори листа у The Guardian

Вони вважають, що на виклики, які створює Росія, можна було б відповісти без того, щоб Україна вступала в НАТО. Однак вони не говорять, як на ці виклики мала б відповісти сама Україна, крім того, що вона має подивитися на них розплющеними очима і не крізь "рожеві окуляри".

Автори листа вважають, що для НАТО немає прямої загрози від нападу Росії на Україну. Натомість на їхню думку, якщо альянс прийме Україну, це лише збільшить небезпеку для союзників.

"Мета НАТО - захист території НАТО та посилення безпеки членів НАТО. Прийняття України знизило б безпеку Сполучених Штатів і союзників по НАТО, створивши значний ризик для всіх", – вважають автори листа у The Guardian.

А газета The Financial Times опублікувала лист експертів, серед яких - колишні американські та британські дипломати, включно з колишніми послами у Москві, які радять шукати порозуміння з Путіним, "поки ще не надто пізно".

Аналітики, журналісти, дипломати, серед яких двоє колишніх послів США та Британії у Москві, закликали укласти негайний мир в Україні без повернення її до кордонів 1991 року. Вони вважають, що територіальні поступки – зокрема Крим та південні й східні області України - стануть "невеликою платою" за незалежність України.

Автори вважають, що Вашингтон має розпочати переговори з Москвою про договір про безпеку, який би враховував інтереси України та Росії. Але спершу мало б настати тимчасове припинення вогню в Україні, яке своєю чергою має допомогти лідерам двох країн вести переговори у "реалістичному та конструктивному ключі".

Листа підписали, серед інших, посол США в СРСР у 1987–1991 роках Джек Метлок, призначений адміністраціями Рональда Рейгана та Джорджа Буша-старшого, посол Британії у Москві у 2004–2008 роках Ентоні Брентон, член Палати лордів, соціолог Роберт Скідельскі.

Але оглядачі, які знайомі з історією України і стежать за розвитком нинішньої війни, вказують на те, що метою Кремля не були окремі українські території – на кону стоїть знищення України як держави і українців як нації.

Евген Чолій, колишній президент Світового конгресу українців (2008-2018), а нині президент некомерційної організації "Україна-2050", пише у своєму відкритому листі, що якраз прийнявши Україну в НАТО альянс уникне Третьої світової війни, а не навпаки.

Україна мужньо бореться за власне виживання, захищаючи територіальну цілісність Європи та не даючи діям Росії спровокувати дію статті 5 Північноатлантичного договору, тим самим розпочавши Третю світову війну
Євген Чолій

Як вважає Чолій, Кремль намагається скористатися нерішучістю Заходу, яку він сприймає як слабкість, щоб відновити старий Радянський Союз, і не збирається зупинятися в Україні, а його імперіалістичні прагнення поступово ставлять під загрозу колективну безпеку Заходу.

Чолій переконаний, що НАТО має усунути обмеження та надати Україні необхідну військову підтримку, яка дозволить їй ефективно захистити своє небо та повернути території, незаконно окуповані Росією, і зрештою запросити Україну до НАТО.

"Україна мужньо бореться за власне виживання, захищаючи територіальну цілісність Європи та не даючи діям Росії спровокувати дію статті 5 Північноатлантичного договору, тим самим розпочавши Третю світову війну", – вважає Чолій.

Він додає, що в інтересах Заходу забезпечити швидку перемогу України, яка б усунула найважливішу загрозу для країн-членів НАТО, а не підбадьорювати російську імперіалістичну агресію невпевненістю та нерішучістю.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG