Спеціальні потреби

Українська культура – серед програм нового партнерства Держдепу США і Смітсонівського інституту


Державний секретар США Ентоні Блінкен (праворуч) і секретар Смітсонівського Інституту Лонні Банч тиснуть руки після підписання Меморандуму про розширення співпраці. Вашингтон, 19 грудня 2023 року. ROBERTO SCHMIDT/AFP
Державний секретар США Ентоні Блінкен (праворуч) і секретар Смітсонівського Інституту Лонні Банч тиснуть руки після підписання Меморандуму про розширення співпраці. Вашингтон, 19 грудня 2023 року. ROBERTO SCHMIDT/AFP

Держсекретар США Ентоні Блінкен і очільник Смітсонівського Інституту Лонні Банч підписали Меморандум про взаєморозуміння для розширення майбутньої співпраці. Йдеться про освітній вплив Смітсонівського інституту на аудиторію з усього світу через міжнародне охоплення Держдепу.

Під час підписання документа йшлося і про Україну, а на святкову церемонію запросили, серед інших, і посолку України у США Оксану Маркарову.

Науковці Смітсонівського Інституту матимуть змогу приєднатися до наукових стипендій Держдепартаменту США для розв'язання глобальних наукових проблем, а також, внаслідок цієї співпраці стартуватиме міжнародна програма Cultural Heritage Forward - обмін експертами для поширення практики більш інклюзивних музеїв.

Очікується, що співпраця Держдепу та Смітсонівського Інституту із глобальною аудиторією сприятиме геополітичним дискусіям, активізму щодо клімату та біорізноманіття, а також стимулюватиме демократичні рухи, інформує Держдеп.

Окрім освіти, мистецтва, культури, науки та досліджень, співпраця включає і захист навколишнього середовища та сприяння більш стійкій планеті, включаючи участь делегації США на Конференції ООН зі зміни клімату.

Смітсонівський Інститут — це найбільший музейний, дослідницький та освітній комплекс у світі.

Інституція, як нагадує Посольство України в США, надає величезну підтримку інститутам культурної та історичної спадщини України.

“На самому початку повномасштабної російської агресії Смітсонівський інститут створив Ініціативу культурного порятунку - Smithsonian Cultural Rescue Initiative. Вона швидко активізувала мережу експертів та розпочала координацію постачання критично важливого обладнання заради евакуації та збереження музейних артефактів, що опинилися під загрозою після вторгнення армії країни-агресора. Інститут також допоміг десяткам українських науковців, які після початку повномасштабного вторгнення не змогли повернутися до України”, – написала посолка Оксана Маркарова у мережі Фейсбук.

Наші спільні зусилля щодо збереження української культурної спадщини – це критично важливо для ідентичності та демократії України.
Елізабет Аллен

Як повідомляв Голос Америки, за допомогою супутникових фотографій Смітсонівський Інститут допомагає Україні збирати докази воєнних злочинів, скоєних росіянами.

“Наші команди працюють разом, щоб допомогти спакувати та перемістити цінні колекції, щоб сприяти українським виступам на Смітсонівському фольклорному фестивалі, а також інвестувати в програми обміну, які підтримують культурне мистецтво та збереження культури… Наші спільні зусилля щодо збереження української культурної спадщини – це критично важливо для ідентичності та демократії України”, – сказала Елізабет Аллен, заступниця держсекретаря США з питань публічної дипломатії та зв'язків з громадськістю.

Держсекретар Ентоні Блінкен наголосив, що користь від національних скарбів, збережених у Смітсонівському інституті, “відчувають усі ті, кому пощастило жити в цій громаді”, а також американці з усієї країни, коли вони подорожують до столиці США.

“Це просто неймовірно потужна річ”, – сказав Блінкен, протиставивши культурні надбання дегуманізації, що триває "у часи, в які ми живемо". Посадовець висловив упевненість, що нові партнерства й програми обмінів "принесуть користь американцям і людям у всьому світі".

Як повідомляв Голос Америки, під час окупації Херсона дослідники Смітсонівського інституту змогла зафіксувати на супутникових фото докази мародерства Херсонського художнього музею.

“Починаючи з 31 жовтня десь до 4 листопада 2022 року почали з'являтись повідомлення, що Херсонський музей грабують. Ми подивилися на супутникові фото, і це один із тих рідкісних випадків, коли реально можна було зафіксувати мародерство", - розповіла журналістам ГА Кетрін Гансен, стипендіантка Смітсонівського інституту.

За її словами, у звітах Смітсонівського Інституту про Україну дотримані юридичні вимоги для використання їх у майбутніх розслідуваннях воєнних злочинів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG