Спеціальні потреби

Підготовка до надходження F-16. Експерти про нові українські удари по російській території та Криму


Частиною стратегії зі звільнення Криму буде руйнування Кримського моста, завдяки якому Крим перетворився на «непотоплюваний авіаносець», який Росія використовує для домінування на півдні України. На фото лідер Росії Володимир Путін після відкриття моста, 23 грудня 2019 р. (AP)
Частиною стратегії зі звільнення Криму буде руйнування Кримського моста, завдяки якому Крим перетворився на «непотоплюваний авіаносець», який Росія використовує для домінування на півдні України. На фото лідер Росії Володимир Путін після відкриття моста, 23 грудня 2019 р. (AP)

Українські сили заявили в понеділок, що вони успішно вразили російську ракетну систему С-300 на території Росії, використовуючи озброєння, поставлене Заходом.

«Гарно горить. Це російські С-300. На російській території», – написала у месенджері Telegram міністерка Ірина Верещук.

Публікуючи фото палаючої військової вантажівки, вона додала, що нещодавно Україна отримала дозвіл на використання західної зброї для атак на російську територію для самозахисту.

Імовірно, стріляли з HIMARS

За припущенням вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW), російську батарею ППО С-300/400 було знищено «імовірно» за допомогою поставленої США ракетної системи HIMARS, 1-го або 2-го червня в Бєлгородській області.

Російські джерела, на які посилається ISW, дедалі частіше стверджують, що українські сили використовують HIMARS для ударів по Бєлгородській області після того, як США частково зняли обмеження на використовування американської зброї для ударів з Харківської області по військових цілях у прикордонних з Росією районах.

Російська система була розташована приблизно за 60 км від лінії фронту на півночі Харківської області та на відстані понад 80 км від міста Харкова, повідомляє ISW.

Проте, як зауважують аналітики, російські джерела, швидше за все, називатимуть будь-який успішний удар у Бєлгородській області як удар з HIMARS, незалежно від того, яка система була використана насправді.

Дозвіл стріляти по російській території «сміливий і умовний» одночасно

Удар відбувся лише через кілька днів після того, як президент США Джо Байден минулого тижня дав Україні дозвіл завдавати обмежених ударів з використанням американської зброї і після того, як кілька європейських країн зняли обмеження на використання своєї зброї на території Росії.

Як пише CNN, Україна протягом місяців благала Вашингтон дозволити їй завдавати ударів по цілях на російській території американською зброєю, коли Москва розпочала жорстокий повітряний та наземний напад на Харків, знаючи, що її війська можуть відступити на російську землю, щоб перегрупуватися, і українці не зможуть їх атакувати на російській території.

Але, як зауважує американський телеканал, «дозвіл, наданий США, був водночас новаторським і сміливим, але попереднім і дуже умовним».

«Україна може вражати лише цілі навколо Харкова, і США твердо стоять на тому, щоб не дозволяти Україні використовувати найстрашніший боєприпас, який їй було надано для стрільби по Росії: ракети великої дальності, відомі як ATACMS, які можуть вразити цілі на відстані 300 кілометрів», – пише CNN.

Тому експерти, з якими говорив телеканал, не вбачають у цьому кроці поворотного моменту. Вони зауважують, що Росія і раніше зазнавала ударів з далекобійної західної зброї по території, на яку вона претендує. Зокрема, Київ уже обстрілював Крим британськими ракетами Storm Shadow.

Росія сама не вважає Крим Росією – Дікенсон

У новій російській імперії Путіна, здається, деякі місця є більш російські, ніж інші
Пітер Дікеснон

Але, як зауважує експерт Атлантичної ради Пітер Дікенсон, російська реакція, коли у Москві знову почали погрожувати ядерною зброєю, показала, що у свідомості російського президента Путіна є різниця між Кримом та іншими територіями, захопленими в України і проголошеними російськими, і власне територією самої Росії.

«З 2022 року Україна регулярно використовує західну зброю в окупованих українських регіонах, які, за словами Путіна, тепер є частиною Росії, і це не викликало жодної помітної ескалації з боку Москви. У новій російській імперії Путіна, здається, деякі місця є більш російські, ніж інші», – зауважує експерт у своїй статті.

Суто технічно, каже Дікенсон, п’ять українських областей, які нібито стали «російськими» після анексії, мали би користуватися тим самим захистом, що й решта територій Росії.

«Однак на практиці вже давно стало очевидним, що Москва не має наміру розширювати свою ядерну парасольку на ці регіони чи навіть намагатися нав’язати свої червоні лінії щодо використання на них західної зброї», – каже експерт.

Особливо він виділяє Крим, щодо якого на Заході були побоювання, що він стане тією червоною лінією, яку не варто перетинати.

Але Київ жодних цих самовизначених червоних ліній Заходу не дотримувався і виявився правий, вважає експерт, бо у відповідь на українські атаки по Криму Кремль не лише не розпочав Третю світову війну, але і відвів російські кораблі з Криму у відносно безпечніші російські порти.

Це, на думку Дікенсона, доводить, що Кремль лише грав на страхах Заходу, а «територіальні амбіції Росії в Україні далеко не висічені в камені, вони здебільшого опортуністичні і будуть розширюватися або звужуватися залежно від військової ситуації».

Крим покаже, на що здатна Україна, якщо не буде битися з однією рукою за спиною – The Economist

На думку оглядача часопису The Economist, наступ на Крим покаже, «чого може досягти Україна, якщо їй більше не доведеться воювати з однією рукою за спиною».

Крим, як пояснює оглядач своїм читачам, має величезне символічне та практичне значення. Бо Путін розглядав його як «непотоплюваний авіаносець, де логістичні центри, авіабази та Чорноморський флот, що діють із Севастополя, можуть бути використані для домінування на півдні України, перекриття життєво важливого для України експорту зерна та забезпечення стабільного потоку людей і техніки до повністю витіснити Україну з Донбасу на північ».

«Російський президент вклав величезні кошти у військову інфраструктуру в Криму, і зараз усе це під загрозою», – додає оглядач The Economist. Він пояснює, що Україна намагається показати Путіну, що він неспроможний його захистити.

«Мета полягає в тому, щоб ізолювати його і таким чином відштовхнути російські повітряні та морські сили від півдня України та задушити його як логістичний центр», – каже оглядач.

Раніше Україна досягала цієї мети за допомогою британських крилатих ракет Storm Shadow і французьких Scalp. Але зараз Україна використовує смертоносну комбінацію ATACMS і все більш досконалих безпілотників, щоб систематично погіршувати російську протиповітряну оборону в Криму, вражати авіабази, з яких літають російські перехоплювачі, і завдавати ударів по критично важливих матеріально-технічних і економічних цілях.

Оглядач посилається на відомого британського військового експерта Лоуренса Фрідмана, який вважає, що зламавши російську мережу протиповітряної оборони, Київ буде готовий до прибуття перших партій винищувачів F-16 з Європи.

А пізніше черга дійде і до Кримського моста і до залізниці, що зв'язує південь Росії з Кримом через Донеччину і Луганщину.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG