Спеціальні потреби

Розгромна справа проти РФ й перемога України: експерти про рішення ЄСПЛ щодо відповідальності Росії за порушення прав людини в Криму


Будівля Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, Франція, 11 вересня 2019 року. (Фото: REUTERS/Vincent Kessler)
Будівля Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, Франція, 11 вересня 2019 року. (Фото: REUTERS/Vincent Kessler)

Великою перемогою України називають українські посадовці та правозахисники рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у першій міждержавній справі “Україна проти Росії (щодо Криму)”, в якому визнав уряд Росії та підконтрольних йому осіб відповідальними за систематичні порушення прав людини на тимчасово окупованому півострові.

Суд у французькому Страсбурзі 25-го червня одноголосно визнав провину Росії у порушенні 11 статей Конвенції про права людини. Деякі оглядачі вже назвали рішення ЄСПЛ “історичним” та “унікальним”.

Це розгромна справа проти Російської Федерації
Таміла Ташева

Українська служба Голосу Америки взяла коментарі з цього приводу у Таміли Ташевої, постійної представниці президента України в Криму, та Ольги Скрипник, голови правління Кримської правозахисної групи.

Порушення права на життя, насильницькі зникнення, порушення свободи зібрань та віросповідання, серед багатьох інших – РФ порушила “безліч і безліч” норм, каже Ташева.

Втім вже с перших днів окупації Криму у 2014 році, громадські організації почали фіксувати й задокументовувати порушення прав людини.

“Це розгромна справа проти Російської Федерації”, – каже Ташева, адже Україна виграла справу по всіх пунктах, що вказує, за її словами, на важливу і системну роботу, яка була проведена з документування злочинів у тимчасово окупованому Криму та представлення в суді доказів громадськими організаціями, медіа, а також офісом уповноваженого представника України у ЄСПЛ та українським урядом.

Вона додає, що Україна наразі має низку інших позовів проти Росії, поданих до різноманітних міжнародних судів. Відтак, на її думку, позитивне рішення, винесене ЄСПЛ 25 червня, впливатиме на розгляд цих позовів України у міжнародних судах.

“Це, безперечно, буде братися до уваги. І дуже важлива складова, що це відкриває в тому числі дорогу для індивідуальних скарг, які подаються нашими громадянами”, включно зі скаргами, поданими від 2014 року й до осені 2022 року, коли Росія вийшла зі складу ЄСПЛ й відмовилася визнавати його юрисдикцію, зазначає Ташева.

Значення рішення Європейського суду з прав людини по Криму. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:26 0:00
Насправді це рішення вплине і на практику, яка стосується інших країн й інших конфліктів
Ольга Скрипник

Ольга Скрипник назвала рішення ЄСПЛ “беззаперечною правовою перемогою України”, наголосивши на одноголосному рішенні суддів визнати РФ відповідальною в усіх заявлених порушеннях Конвенції з прав людини.

Вона звернула увагу на декілька дотичних рішень ЄСПЛ, які стали унікальними у європейській практиці, й можуть мати далекосяжні наслідки для міжнародної юридичної практики поза теперішньою війною в Україні.

У першу чергу, каже Скрипник, це стосується нав’язування російського громадянства на окупованих територіях. Також це стосується створення Росією незаконних судів, до чого Москва вдавалася ще з 2014-го року.

“Тобто ми маємо рішення, яке стосується не тільки України. Насправді це рішення вплине і на практику, яка стосується інших країн й інших конфліктів”, – зазначила Скрипник.

Рішення суду також надасть важливу правову аргументацію у питанні компенсацій постраждалим від російської агресії, починаючи з 2014-го року. Адже реєстр збитків від російської війни проти України, створений на базі Ради Європи, діє лише від 2022-го року, коли почалося повномасштабне вторгнення.

Водночас постраждалі від російської агресії з 2014 до 2022 року в Криму та на Донбасі, включно з жертвами катувань та незаконних ув’язнень, отримають додаткові правові інструменти для стягнення компенсації з Російської Федерації різноманітними способами.

Однак Скрипник визнає, що рішення суду розраховане на “нормальну, цивілізовану країну”, й наразі можливості для стягнення збитків з Росії, яка вийшла з ЄСПЛ, є обмеженими.

Втім вона вказує на наявні плани й перші кроки до використання міжнародною спільнотою заморожених російських активів на користь України.

Скрипник вважає, що рішення ЄСПЛ може виступити стимулом окремим країнам, які зберігають російські знерухомлені активи, модифікувати власне законодавство й передавати конфісковані кошти на користь України та конкретних постраждалих.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG