Спеціальні потреби

Україна та союзники закликають до "відповідної реакції" на розгортання військ КНДР у РФ


Ілюстративне фото: північнокорейські солдати марширують під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні на честь 100-річчя від дня народження засновника Північної Кореї Кім Ір Сена, 15 квітня 2012 року. (Фото: AP Photo/Ng Han Guan)
Ілюстративне фото: північнокорейські солдати марширують під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні на честь 100-річчя від дня народження засновника Північної Кореї Кім Ір Сена, 15 квітня 2012 року. (Фото: AP Photo/Ng Han Guan)

Росія задіяла щонайменше 1500 військових із КНДР для участі у війні проти України, заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

"Перші спецпідрозділи вже прибули до Росії і, ймовірно, спочатку будуть дислоковані в Курську", - написав він із посиланням на дані розвідки країни на своїй сторінці в мережі Х.

Він також додав, що таке відрядження північнокорейців до Росії є "значною ескалацією", яка "вимагає відповідної реакції".

Уряд Японії, яка послідовно підтримує Україну від початку російської війни, також заявив про "серйозне занепокоєння", з яким він спостерігає за військами КНДР в Росії.

Головний секретар кабінету міністрів Йошімаса Хаяші, слова якого наводить агентство AFP, сказав: "Нещодавній розвиток військового співробітництва між Росією та КНДР, в тому числі з цією подією, не тільки сприяє подальшому погіршенню ситуації в Україні, але й викликає серйозне занепокоєння також з погляду його впливу на безпеку регіону, який оточує Японію".

У ремарках 25 жовтня Хаяші запевнив, що Японія продовжить збирати та аналізувати інформацію про війська КНДР в Росії "для повного виконання відповідних резолюцій Ради безпеки (ООН) та якнайшвидшого встановлення справедливого та міцного миру в Україні".

Як повідомляв раніше Голос Америки, Японія неодноразово застерігала щодо повторення українського сценарію в Індо-Тихоокеанському регіоні. Прем’єр-міністр Японії Шігеру Ішіба 4 жовтня у своїй першій політичній промові попередив, що "сьогоднішня Україна може бути завтрашньою Східною Азією", сказавши, що світ стає дедалі більш поляризованим.

Також Південна Корея закликала Росію припинити "незаконну співпрацю" з Пхеньяном і висловила "серйозне занепокоєння" ратифікацією Москвою оборонного договору з КНДР.

Уряд Південної Кореї "рішуче закликає до негайного виведення північнокорейських військ і припинення незаконної співпраці" і попереджає, що "працюватиме разом з міжнародною спільнотою, щоб рішуче відреагувати на військову співпрацю між Росією і Північною Кореєю, і вживати відповідних заходів у міру того, як їх військова співпраця буде прогресувати".

Раніше Сеул заявляв, що може розглянути пряме постачання зброї Україні у відповідь на відрядження військ КНДР для ймовірної участі у війні проти України.

Тим часом президент Росії Владімір Путін заявив російському державному телебаченню нині, що це власна справа Росії, чи вирішить вона використовувати північнокорейські війська. За умови, що Україна хоче приєднатися до НАТО, заявив Путін, Москва може робити все, що захоче, задля власної безпеки.

Президент України Володимир Зеленський заявив за результатами доповіді головнокомандувача Олександра Сирського, що війська КНДР вже 27-28 жовтня "будуть застосовані Росією в зонах бойових дій".

"Це очевидний ескалаційний крок Росії, який має значення, на відміну від усієї тієї дезінформації, якої багато звучало в Казані цими днями", - написав Зеленський на своїй сторінці в мережі Telegram.

"Фактичне залучення Північної Кореї до бойових дій повинно отримати відповідь у вигляді не заплющених очей та розгублених коментарів, а відчутного тиску як на Москву, так і на Пхеньян заради дотримання Статуту ООН і покарання за ескалацію", - додав він.

Українська прокуратура заявила 25 жовтня, що розпочала розслідування щодо підтримки Північною Кореєю Росії у війні як можливого злочину агресії, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в Офісі генерального прокурора України.

"Ми документуємо та збираємо докази всіх можливих аспектів такої участі в рамках основного провадження щодо злочину агресії", - йдеться в заяві офісу, яку цитує агентство.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG