Спеціальні потреби

ЮНІСЕФ: Через війну українські діти не можуть отримувати знання у школі і втрачають набуті навички


Ілюстративне фото. Українська школярка через російську війну змушена починати навчальний рік у Румунії. AP Photo/Andreea Alexandru
Ілюстративне фото. Українська школярка через російську війну змушена починати навчальний рік у Румунії. AP Photo/Andreea Alexandru

Від початку повномасштабної війни Росія цілковито знищила 1300 українських шкіл - лише в підконтрольних Києву територіях. А українські діти через постійні порушення у навчальному процесі демонструють ознаки масової втрати набутих у школі знань, зокрема погіршення результатів з української мови, читання та математики, йдеться в новому звіті. Як повідомляє дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, школярі в Україні стикаються зі складнощами вже четвертий рік - повномасштабній російській війні передувала пандемія COVID-19.

"В Україні атаки на школи не припиняються, що створює для дітей глибокий стрес і залишає їх без безпечних місць для навчання. Це не тільки призвело до того, що українським дітям важко досягти успіхів у навчанні, але вони також часто не можуть зберегти те, чого вони навчилися, коли їхні школи повноцінно функціонували", – сказала регіональна директорка ЮНІСЕФ у Європі та Центральній Азії Регіна Де Домінічіс.

За опитуваннями, до 57% учителів повідомляють про погіршення навичок учнів з української мови, до 45% — про зниження навичок математики, до 52% — про зниження навичок володіння іноземною мовою.

Також лише третина дітей молодшого та середнього віку, які навчаються в Україні, повністю навчаються очно. Третина зареєстрованих студентів навчається за допомогою змішаного підходу особисто та онлайн, а третина - повністю онлайн.

Онлайн-навчання може доповнити особисте навчання та забезпечити короткострокове рішення, але воно не може повністю замінити особисті заняття, які є особливо важливими для соціального розвитку та базового навчання дітей молодшого віку, кажуть в ЮНІСЕФ.

Також з українських родин, які змушені були шукати притулку за кордоном, більш як половина дітей від дошкільного до середнього шкільного віку не зараховані до національних систем освіти в семи країнах, що приймають біженців. Серед причин: мовний бар'єр, труднощі з доступом до шкіл та перевантажені системи освіти.

У дитячому фонді ООН відзначають, що під час кризи чи війни школи пропонують набагато більше ніж місце для навчання: дітям, які пережили втрату, переміщення та насильство, можуть надати відчуття безпеки, можливість знайти друзів та отримати допомогу від вчителів. Крім того, заклади освіти можуть надати доступ до вакцин, харчування та послуг для підтримки психічного здоров'я дітей.

ЮНІСЕФ повідомляє, що співпрацює з урядом України та інших держав, щоб підтримати відновлення навчання для українських дітей. Це включає відбудову зруйнованих в Україні шкіл, роботу з учителями для інтеграції всіх дітей у класи та підтримки психічного здоров'я учнів.

Раніше Голос Америки повідомляв, що за даними ВООЗ, у чверті українців внаслідок повномасштабної війни Росії та постійних обстрілів цивільних об'єктів можуть розвинутись важкі психічні розлади, а перша леді України Олена Зеленська під час звернення на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я заявила, що наслідки російської повномасштабної агресії на психічне здоров'я українців можуть тривати роками й десятиліттями.

Зокрема гостру травму війни можуть переживати діти. На сайті президента України вже зареєстрована петиція про надання неповнолітнім статусу "діти війни", щоб вони могли отримати низку державних соціальних гарантій.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG