Спеціальні потреби

Демократи розпочинають партійний з'їзд у Чикаго


Місце проведення з'їзду Демократичної партії, Чикаго, 18 серпня 2024.
Місце проведення з'їзду Демократичної партії, Чикаго, 18 серпня 2024.

У понеділок ввечері в Чикаго відкривається Національний з'їзд Демократичної партії США. Очікується, що це буде чотириденна подія, присвячена кандидатці в президенти від партії, віцепрезиденці Камалі Гарріс, і включатиме безперервну критику її опонента-республіканця на листопадових виборах, колишнього президента Дональда Трампа.

Демократи об’єднали своїх найвидатніших обраних посадових осіб та низку інших, щоб зі сцени підтримати Гарріс, яка розпочала власну президентську боротьбу менше місяця тому після того, як президент Джо Байден під тиском прихильників партії відмовився висуватись на переобрання. Байден серйозно оступився під час дебатів проти Трампа наприкінці червня, і падіння показників в опитуваннях виборців показало, що президент, швидше за все, програє своєму попереднику.

81-річний Байден швидко підтримав Гарріс, свою 59-річну заступницю. У понеділок увечері він має розповісти 4000 делегатам конгресу та аудиторії національного телебачення, чому вона має змінити його на посаді і стати 47-м президентом країни. В разі перемоги вона також стане першою жінкою на чолі США, і другим чорношкірим президентом країни після Барака Обами та першим лідером індійського походження.

Найважливішим для демократів є те, що низка національних опитувань показує, що вона наразі випереджає Трампа та обходить його в ключових штатах політичної боротьби, які можуть вирішити долю виборів.

Обама виступить у вівторок, а колишній президент Білл Клінтон звернеться до з’їзду в середу ввечері, Гарріс виступить в останній вечір, у четвер, коли вона офіційно погодиться висунутися в президенти від партії. Гарріс і її напарник - кандидат у віцепрезиденти, губернатор Міннесоти Тім Волз, вже забезпечили свої кандидатури в електронному голосуванні на початку цього місяця.

60-річний Волз є вчителем соціальних наук у середній школі на пенсії та 12 років пропрацював у Палаті представників США, перш ніж двічі перемогти на посту губернатора Міннесоти.

Він прийняв ліберальний порядок денний протягом своїх 5 з половиною років очолювання штату, але він був мало відомий у національних політичних колах, допоки Гарріс не обрала його своїм напарником.

Демократи, які довго думали, чи вік Байдена стане на заваді переобранню та потенційно ще чотирьом рокам перебування в Білому домі, швидко згуртувалися навколо Гарріс. Байден лише на три роки старший за Трампа.

Кандидатка у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс під час виступу разом із кандидатом у віцепрезиденти від Демократичної партії, губернатором Міннесоти Тімом Волзом, Пенсільванія, 18 серпня 2024.
Кандидатка у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс під час виступу разом із кандидатом у віцепрезиденти від Демократичної партії, губернатором Міннесоти Тімом Волзом, Пенсільванія, 18 серпня 2024.

Хоча Гарріс була сенаторкою США від Каліфорнії, найбільш густонаселеного штату країни, а останнім часом – віцепрезиденткою протягом 3 з половиною років, вона, як і Волз, певною мірою невідома американській громадськості.

Багато виборців під час висунення на посаду могли вперше почути її довгу промову.

Протягом місяця, за який вона є кандидаткою у президенти, Гарріс лише зрідка відповідала на кілька запитань журналістів, які відстежували її кампанію. Вона дотепер відмовлялася від проведення великої пресконференції чи інтерв'ю з ведучим однієї з головних телевізійних мереж США. Вона каже, що має намір провести таку розмову до кінця серпня.

Гарріс залучила тисячі прихильників на свої мітинги в штатах, де відбувалася політична боротьба, виголошуючи ретельно прописані ремарки, часто нагадуючи виборцям, що вона розпочала свою політичну кар’єру як місцева прокурорка, а потім генеральна прокурорка Каліфорнії.

"У цих ролях я бачила злочинців усіх видів, — казала вона. — Тож почуйте мене, коли я скажу, я знаю тип людей, як Дональд Трамп".

Журі присяжних визнало Трампа винним у цивільних справах за сексуальне насильство над жінкою, а потім наклеп на неї, а інше журі в травні визнало його винним у 34 злочинах, пов’язаних із виплатою замовчуваних грошей порнозірці. Раніше цього року суддя вирішив, що він маніпулював діловими документами, щоб отримати вигідні умови позики від банків і страховиків, і зобов’язав його виплатити понад 300 мільйонів доларів США як компенсацію.

Трамп невпинно критикував Гарріс як неінтелектуальну людину. Він сказав, що Гарріс недостатньо розумна, щоб відповідати на суворі запитання журналістів.

Деякі інші республіканці закликали Трампа припинити свої особисті нападки на Гарріс і замість цього принижувати її політичні позиції, але Трамп відмовився.

"Я маю право на особисті нападки, — сказав він журналістам у четвер. — Я повинен зробити це по-своєму".

У той час як більшість делегатів з’їзду підтримують Гарріс, кілька десятків зазначені як "неприхильні" до її кандидатури, усі вони виступають на знак протесту проти підтримки Ізраїлю з боку адміністрації Байдена у його війні у Газі проти бойовиків ХАМАСу, визнаного у США терористичною організацією.

Гарріс широко підтримувала Ізраїль, водночас рішуче закликаючи до припинення вогню в 10-місячній війні. Вона відмовилася підтримати одну з вимог деяких пропалестинських делегатів — ембарго на надсилання додаткової військової допомоги Ізраїлю.

Також очікується, що тисячі вуличних протестувальників з’являться в Чикаго, щоб висловити підтримку голодуючим і переміщеним палестинцям у Газі та проти подальшої підтримки Ізраїлю США. Невідомо, чи знадає Гарріс це питання у своїй промові на з'їзді.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG