Спеціальні потреби

Експерти: США та ЄС шукають спільну мову у стратегії щодо Росії


Час дипломатії для вирішення конфлікту в Україні спливає - експерти. Відео.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Час дипломатії для вирішення конфлікту в Україні спливає - експерти. Відео.

Візит Анґели Меркель до Вашингтона не просто візит ввічливості перед черговою зустріччю країн «Великої сімки», вважають американські експерти.

Німеччина та США, які досі були конкурентами на міжнародній арені, почали зближувати позиції і діють як єдина сила проти спільної загрози, що йде з боку Росії. На цей момент Вашингтон віддав ініціативу у цій справі у руки європейців, і саме пані Меркель переконує Обаму, що дипломатичне вирішення цієї кризи існує.

В Україні Захід зіткнувся з територіальним конфліктом 19-20 століття – вважає експерт міжатлантичних відносин і виконавчий директор Фонду Бертельсманна Аннетта Гаузер. Проблема, за її словами, полягає у тому, як саме міжнародна спільнота вирішуватиме українську кризу:

«Ключові країни ЄС – Німеччина, Великобританія та Франція – вважають, що існує дипломатичне вирішення, як зупинити Росію. Натомість, більшість на Капітолійському пагорбі вважає, що час дипломатії спливає, і Захід повинен розглянути можливість надання Україні військової допомоги.

На погляд Аннетти, Європа поки що не знайшла спільної мови зі США щодо стратегії проти Росії. Однак, відсутність єдиного фронту проти Кремля не свідчить про розкол між США та ЄС, вважає Авраам Ньютон з університету Джорджтаун.

«Німеччина та США мають різні підходи до вирішення української кризи, однак це не свідчить про розкол у стосунках між союзниками. Це торгівля: одні говорять «треба тиснути», другі говорять, «давайте домовлятися».

Європа намагається взяти на себе роль лідера у вирішенні української кризи після багатьох років домінування США на міжнародній арені, вважає Аннетта Гаузер. Зустріч Обами та Меркель віч-на-віч, каже експерт, вкрай важлива для подальших дій стосовно Кремля.

«Для президента Обами вкрай важливо отримати від Анґели Меркель особисте враження після її зустрічі з Володимиром Путіним у Москві та почути особисто про що саме можна домовлятися з Путіним».

Професор Ньюман також вважає, що приїзд Меркель не просто візит ввічливості перед черговою зустріччю країн «Великої сімки». Він звертає увагу, що Берлін та Вашингтон ніколи не демонстрували особливо приязних стосунків.

«Меркель та Обама мають непрості стосунки. Їх ніколи не бачили разом під час вирішенні важливих проблем. Нинішня українська криза змінила позицію Меркель, адже Німеччина упродовж довгого часу підтримувала Росію. Українська криза примусила Меркель стати більш агресивним російським візаві. Обама і Меркель приходять до спільної позиції щодо того, яке діяти з Росією», - каже Ньюман.

Експерти вважають, що хоча європейці і опираються ініціативі виходу за дипломатичні рамки вирішення конфлікту, найближчим часом можна очікувати пожвавлення розмов щодо озброєння України.

Дивіться також: Віце-президент США : США та Європа повинні стояти разом. Відео

Віце-президент США : США та Європа повинні стояти разом. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG