Спеціальні потреби

Гуманітарна криза у Північно-Східній Африці погіршується


Кількість жертв голоду у Північно-Східних регіонах Африки зростає. Табори у Кенії наповнюються біженцями з Сомалі, які тікають з країни у пошуках допомоги. Посуха вдарила також і по північній частині Кенії. Це пристаріле подружжя ледве виживає. Працівник гуманітарної організації Нікола Вассуна висловлює свій розпач відносно повільної реакції світу на кризу.

«Ця посуха перш за все вдарила по незахищеним верствам населення – дітям та людям похилого віку. Наслідки тяжкі. Ми повинні робити більше, особливо щодо зменшення наслідків лиха для населення. Ми повинні зробити це пріоритетом нашої політики та інвестувати у ці програми», – говорить Нікола Вассуна.

Під час посухи в Ефіопії у середині вісімдесятих, американський уряд започаткував Програму раннього попередження голоду. Сьогодні ж адміністрація Обами працює над створенням довготермінової програми під назвою Нагодуємо Майбутнє. Ця ініціатива має зосередитись на причинах голоду по всьому світі, і насамперед в Африці.

Втім, у Сомалі ситуація ускладнена тим, що зони, які найбільш постраждали від посухи, контролюється ісламістами угруповання «Аль-Шабаб». Закони США забороняють виділяти гроші на проекти допомоги регіонам, контрольованим терористами. Чимало активістів кажуть, що США повинні зробити виключення, щоб врятувати життя людей.

«Аль-Шабаб - це не монолітна організація. І ті, хто контролює південь, не являються центральним апаратом управління. Я думаю, ми повинні визначити, як і з ким ми можемо працювати», – стверджує прес-секретар Світової Продовольчої Програми Емілія Каселла.

Американські офіційні особи звинувачують саме Аль-Шабаб у перетворенні посухи на голод шляхом недопущення допомоги голодуючим в контрольованих угрупованням зонах.

«Ще у серпні минулого року представники Програми раннього попередження голоду прогнозували посуху. Так, протягом року США виділила 459 мільйонів доларів допомоги, щоб уникнути кризи. Тому не треба думати, що США щойно прокинулись і тільки зараз почали реагувати. Ми активно намагалися задовольнити потреби цього регіону протягом минулого року, як і протягом кількох попередніх років», – говорить представник USAID Джон Броз.

Втім, кажуть активісти, гуманітарним програмам стають на заваді політика з національної безпеки та антитерористичні зусилля США. Так, довготермінова сільськогосподарська програма виявилась малоефективною, як і система раннього попередження.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG