Спеціальні потреби

США висунули звинувачення представнику іранської влади у змові з метою вбити ведучу Голосу Америки


Ведуча Голосу Америки Масіх Алінежад
Ведуча Голосу Америки Масіх Алінежад

Сполучені Штати висунули звинувачення іранському високопосадовцю та трьом іншим особам, пов’язаним з Тегераном, за участь у невдалій змові з убивства ведучої Голосу Америки Масіх Алінежад.

Федеральна прокуратура в Нью-Йорку звинуватила Рухоллу Базганді, високопоставленого чиновника Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Ірану, і трьох інших чоловіків, пов’язаних з Тегераном, в участі в невдалій спробі вбити журналістку Перської служби Голосу Америки Алінеджад у Брукліні в 2022 році.

Це перші прямі звинувачення проти високопоставленого чиновника КВІР у участі в змові з метою вбивства іранської американки Алінеджад, яка рішуче критикує іранські репресії щодо жінок.

"Обвинувальний висновок розкриває повний масштаб змови Ірану з метою змусити американського журналіста замовкнути за критику іранського режиму, — сказав директор ФБР Крістофер Рей. — Як показують ці звинувачення, ФБР працюватиме з нашими партнерами тут і за кордоном, щоб притягнути до відповідальності тих, хто нападає на американців".

В обвинувальному акті Базганді названий бригадним генералом КВІР. Минулого року Міністерство фінансів США назвало його співробітником контррозвідки.

Алінеджад сказала, що це звинувачення підтверджує те, на що уряд Ірану піде, щоб змусити замовкнути своїх критиків: "Це свідчить про те, що це в ДНК представників КВІР".

"Тепер у нас є докази"

Коли ФБР повідомило Алінеджад про цю новину у вівторок, вона сказала, що відчуває суміш хвилювання та смутку. "Я була така схвильована, тому що тепер у нас є докази того, що це член КВІР, який наказує людині в Нью-Йорку з Ірану вбити громадянина США, — сказала вона. — Це була моя реакція. Змішані почуття. Щаслива, але водночас сумна, що ті самі люди не можуть зупинити вбивство невинних жінок і чоловіків в [Ірані]".

Коли Міністерство фінансів наклало санкції на Базганді, воно заявило, що він брав участь у змовах щодо вбивства журналістів та інших осіб, яких вважали ворогами Тегерана.

Це не перші звинувачення у схемі вбивства. Невдала змова з метою вбивства Алінеджад призвела до висунення федеральних звинувачень у найманому вбивстві проти членів східноєвропейської злочинної організації, пов’язаної з Іраном, які були найняті для здійснення вбивства.

Стеження, переслідування, залякування

За даними Freedom House, Іран є однією з найбільш активних країн, які перетинають свої кордони, щоб атакувати журналістів та активістів за кордоном у процесі, відомому як транснаціональні репресії. Поширені тактики включають стеження, переслідування та залякування.

У 2021 році Алінеджад намагались викрасти. ФБР заявило, що спроба була частиною змови Тегерана з метою доставити її до Ірану.

З моменту спроби викрадення Алінеджад отримала захист уряду США і часто переїжджала з одного притулку в інший.

Попри погрози, Алінеджад відмовилася припинити свою роботу.

"У мене немає зброї та куль — я не ношу зброї. Але цей уряд має це є все, але вони мене дуже бояться, — сказала Алінеджад Голосу Америки наприкінці минулого року, маючи на увазі уряд Ірану. — І це дає мені силу — що, нічого собі, навіть з моїми словами, навіть з моїми соціальними мережами я сильніша за них".

"Йдеться про захист демократії"

Іран є однією з найбільш цензурованих країн у світі. Наприкінці 2023 року Іран був одним із найгірших місць для журналістів у світі, за даними Комітету захисту журналістів, із 17 репортерами за ґратами.

Міністерство закордонних справ Ірану не відповіло на електронний лист Голосу Америки з проханням прокоментувати.

У той час як Сполучені Штати намагаються притягнути до відповідальності винних у цій справі, Кіран Назіш, засновниця Коаліції жінок у журналістиці, сказала Голосу Америки, що надто багато урядів у всьому світі не сприймають транснаціональні репресії досить серйозно.

"Ми дуже хочемо усвідомити,.. що можна притягнути винних до відповідальності. І дуже важливо, щоб суди, поліція та правоохоронні органи справді звернули увагу на питання транснаціональних репресій", – сказала Назіш.

Алінежад сказала, що для уряду США важливо притягнути Іран до відповідальності за змову та за ширше використання Тегераном транснаціональних репресій.

"Це не партійне питання. Йдеться про захист демократії. Тому що я не думаю, що вони націлилися на мене. Я не боюся за своє життя, - сказала Алінежад. - Іранський режим кидає виклик уряду США на території США, і в основному це спрямовано проти свободи слова, а також національної безпеки та безпеки Америки".

Розсилка

Відео - найголовніше

Техаські ковбої дають концерти на Хмельниччині. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:28 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG