Спеціальні потреби

Із наближенням виборів у США медіа замислюються про власну безпеку


Напередодні виборів президента США американські журналісти проходять тренінги із того, як залишатись у безпеці, висвітлюючи вибори та заворушення.

Частиною національної кампанії, спрямованої на навчання журналістів у Сполучених Штатах, як зокрема убезпечити себе під час репортажів про президентську кампанію, став тренінг Міжнародного жіночого медійного фонду (International Women’s Media Foundation - IWMF). За минулий рік IWMF підготував понад 620 журналістів у 13 штатах.

"Цей курс із безпеки справді був яскравим. На жаль, те, що ми чуємо, викликає тривогу, і це стосується не лише звітів про вибори, – сказала Голосу Америки виконавча директорка IWMF Еліза Ліс Муньос. – Ми все більше розуміємо, що буквально кожна історія в Америці стає поляризуючою, а отже, небезпечною".

За даними U.S. Press Freedom Tracker, цього року в США було заарештовано втричі більше журналістів, ніж минулого року. Згідно з даними угруповання, більше журналістів ставали і жертвами нападів.

"Ми бачимо, як журналісти все ще щодня борються за те, щоб відстояти основоположне право на свободу преси, — сказала Керстін Маккадден, редакторка Tracker, Голосу Америки. – Це трохи насторожує".

Багато інцидентів сталися під час пропалестинських протестів. В одному випадку трьох фотожурналістів заарештували в Чикаго в серпні під час висвітлення протесту на околиці Національного з’їзду Демократичної партії.

"Відділки поліції вважають, що мають повноваження порушувати права журналістів. Потім відбувається ефект сніжної кулі. Більше правоохоронних агенцій тиснуть ще сильніше", – сказав Тревор Тімм, виконавчий директор Фонду свободи преси (Freedom of the Press Foundation).

Хоча свобода преси часто є локальною проблемою, важливо й те, що говорять кандидати в президенти та як вони ставляться до преси, вважають численні аналітики.

Оглядачі, які спілкувалися з Голосом Америки, заявили, що передвиборча кампанія колишнього президента Дональда Трампа супроводжується тими ж нападами на медіа, які пишуть про його президентство.

До та під час президентства Трампа Стефані Шугарс, старша репортерка Tracker, задокументувала понад 2000 дописів Трампа, спрямованих проти медіа, у соцмережі X. Суть цих дописів змінилася від націлювання на окремих журналістів до націлювання на конкретні видання та на медіаіндустрію в цілому.

"Багато з цієї риторики все ще актуально і є частиною його постійної практики", — сказав Шугарс. Вона додала, що Tracker відстежуватиме дописи, спрямовані проти журналістів, з боку президента Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс, якщо такі дописи існуватимуть.

Шугарс сказала, що не варто звинувачувати лише Трампа у посиленні ворожості, з якою стикаються журналісти в США, але, за її словами, він також не допоміг ситуації.

"Якщо ви сієте недовіру до такого роду зовнішніх джерел і справді заохочуєте своїх послідовників, які підтримують вас, вірити лише тому, що ви говорите, це чудовий спосіб зберегти твердий контроль над тим, що таке розповідь, що розуміється як правда, і це неймовірна влада", — сказала Шугарс.

Маккадден погоджується. "Риторика має значення, і вона підливає масло у вогонь", – сказала вона.

У відповідь на запит Голосу Америки про коментарі представники президентської кампанії Трампа поділилися заявою, яку спочатку надав консервативному новинному сайту Daily Caller речник Національного комітету Республіканської партії Тейлор Роджерс.

У ньому Роджерс описав Трампа як "борця за свободу слова" і сказав, що "за президента Трампа всі були в безпеці, включаючи журналістів".

Зниження ризиків

За даними Gallup, вороже середовище для журналістів виникає в той час, коли довіра до медіа у США вже рекордно низька. Напади чи ворожа риторика проти преси лише погіршують ситуацію.

Наразі Tracker задокументував лише кілька порушень, які безпосередньо стосуються виборів. Але Маккадден каже: "Історія говорить нам, що ми повинні хвилюватися і бути на сторожі".

Вона згадала про заколот 6 січня на Капітолії, де було скоєно напад на 18 журналістів.

За словами Маккадден, для підтвердження результатів виборів може знадобитися кілька днів. "І в цей час напруга буде високою. І журналісти, робота яких полягає в тому, щоб висвітлювати ці напружені часи, також часто потрапляють у небезпеку", – сказала вона.

Навчання з безпеки IWMF спочатку було спрямоване на журналістів у зонах бойових дій і в небезпечних регіонах. Але після президентських виборів у США 2016 року, коли атаки на медіа почали зростати, IWMF зрозумів, що американські журналісти також виграють потребують тренінгів, каже Муньос.

Дженніфер Томас, професорка журналістики в Університеті Говарда у Вашингтоні, каже, що тренінг надав їй інструменти, щоб краще допомогти своїм студентам залишатися в безпеці.

"Коли я робила репортажі на місцевому, а потім і на загальнонаціональному рівнях і висвітлювала новини, нам не потрібно було дуже хвилюватися, коли ми виходили висвітлювати подію, — сказала Томас, яка раніше працювала на CNN. — Часи змінилися".

Під час тренінгу Томас та інші познайомилися з низкою ресурсів із питань, зокрема висвітлення заворушень і розв'язання питань в разі арешту. Муньос вважає, що в найближчі роки ця інформація стане ще більш важливою для журналістів у США.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG