Спеціальні потреби

Головний хірург США закликає додавати до соцмедійних додатків попередження про шкоду для здоров'я


Головний хірург США доктор Вівек Х. Мурті на фото 29 травня 2024 року в Сіетлі. У колонці, опублікованій 17 червня 2024 року, він закликав розміщувати попередження в додатках соціальних мереж, заявивши, що платформи можуть завдати шкоди психічному здоров’ю молоді.
Головний хірург США доктор Вівек Х. Мурті на фото 29 травня 2024 року в Сіетлі. У колонці, опублікованій 17 червня 2024 року, він закликав розміщувати попередження в додатках соціальних мереж, заявивши, що платформи можуть завдати шкоди психічному здоров’ю молоді.

Головний посадовець США в сфері громадського здоров'я закликав розміщувати попереджувальні написи в додатках соціальних мереж, щоб повідомити користувачам, особливо батькам підлітків, що платформи можуть завдати шкоди психічному здоров’ю молоді.

Головний хірург доктор Вівек Мурті в колонці, опублікованій у The New York Times, заявив, що проблема вимагає нагальних дій.

"Криза психічного здоров’я серед молоді є надзвичайною ситуацією — і соціальні мережі стали важливим фактором, — написав Мурті. — Підлітки, які проводять понад три години на день у соціальних мережах, стикаються з подвійним ризиком виникнення симптомів тривоги та депресії, а особи цієї вікової групи в середньому проводять в соцмережах в середньому 4,8 години станом на літо 2-23 року. Крім того, майже половина підлітків кажуть, що соціальні мережі змушують їх почуватися гірше щодо свого тіла".

Мурті стверджує, що знак "головний лікар попереджає" слід розмістити в програмах соціальних мереж, подібно до того, як позначають алкогольні напої та тютюнові вироби. У попередженнях викладено конкретні ризики, пов’язані з використанням обох товарів.

Незважаючи на те, що Мурті очолює Уповноважений корпус служби охорони здоров’я США, він не має повноважень вимагати від компаній розмістити такі попередження. Таку вимогу має затвердити Конгрес.

У своїй колонці Мурті навів минулі переваги попереджувальних етикеток, які, за його словами, "регулярно нагадували б батькам і підліткам, що соціальні медіа не є безпечними. Дослідження тютюнового ринку свідчать, що попереджувальні етикетки можуть підвищити обізнаність і змінити поведінку".

Інші кроки

Мурті стверджує, що додатки соціальних медіа створені так, щоб викликати звикання, використовуючи push-сповіщення, автоматичне відтворення відео та можливість прокручувати, здавалося б, нескінченний потік публікацій, щоб утримувати увагу користувача на платформі.

Позначки додатків Facebook, TikTok, Twitter, YouTube та Instagram
Позначки додатків Facebook, TikTok, Twitter, YouTube та Instagram

Хоча він не назвав жодних конкретних програм, описані ним характеристики є загальними для більшості основних платформ, включаючи TikTok, Instagram і X.

Мурті визнав, що лише попереджувальних написів недостатньо, щоб усунути "шкоду" соціальних мереж. Він закликав платформи бути більш прозорими щодо того, як вони працюють, школи - обмежити доступ учнів до смартфонів протягом навчального дня, а батьків - бути пильними щодо обмеження доступу молодших підлітків до соціальних мереж.

"Моральним випробуванням будь-якого суспільства є те, наскільки добре воно захищає своїх дітей, — писав Мурті. - У нас є досвід, ресурси та інструменти, щоб зробити соціальні мережі безпечними для наших дітей. Настав час бути готовими до дій. Йдеться про добробут наших дітей".

Рух зростає

Заклик Мурті розміщувати попереджувальні написи - є ще одним голосом на підтримку зростаючого руху, який стверджує, що технології смартфонів, і особливо соціальні мережі, становлять унікальну небезпеку для молоді.

У березні Джонатан Гайдт, психолог і професор Нью-Йоркського університету, опублікував книгу "Тривожне покоління: як велика перебудова дитинства спричиняє епідемію психічних захворювань", яка одразу стала бестселером.

Хоча критика Гайдтом сучасного дитинства не обмежується використанням соціальних медіа, він дійшов висновку, що зростання таких платформ стало головним внеском у те, що він також назвав кризою психічного здоров’я серед молоді.

В статті про своє дослідження в журналі The Atlantic, Гайдт пише: "Дослідження підлітків у 29 країнах виявило, що від 5 до 15 відсотків підлітків беруть участь у так званому "проблемному використанні соціальних мереж", що включає такі симптоми, як заклопотаність, симптоми абстиненції, нехтування іншими сферами життя та брехня батькам і друзям про час, проведений у соціальних мережах".

Є сумніви в обсягах шкоди

Хоча є багато відомих прихильників твердження про те, що соціальні медіа лише шкодять підліткам, ця думка далеко не загальна. Деякі експерти стверджують, що нинішня хвиля тривоги щодо соціальних медіа є відлунням подібних хвиль страху, які охопили країну після появи інших видів нових технологій.

На початку 20-го століття в суспільстві виникло широке занепокоєння щодо впливу радіо на молодь, занепокоєння, яке із ще більшою силою повторилося після винайдення телебачення через кілька десятиліть. Паніка щодо впливу відеоігор також зросла на початку цього століття.

"Це явно паніка, — каже професор психології Стетсонівського університету Крістофер Фергюсон щодо поточної стурбованості соціальними медіа. - Політичні зусилля та судові процеси створюють цей наратив, але існує велика прірва між цим наративом і фактичними даними, які можуть бути використані для його підтримки".

Фергюсон каже, що дослідження психічного здоров’я підлітків непереконливі, коли йдеться про фактичний вплив платформ на молодших користувачів, і що деякі дані свідчать про те, що зв’язок незначний.

Він також сказав, що деякі наслідки, такі як задокументоване зростання рівня самогубств у США, не реєструються в інших багатих західних країнах, де впровадження смартфонів і соціальних медіа відбувалося з подібною швидкістю.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG