Спеціальні потреби

Ринок праці у США зміцнився, рівень безробіття впав до 4,1%


У вересні роботодавці США створили 254 000 робочих місць. Архівне фото: Автомеханіки працюють у Express Auto Service Inc., Чикаго, 19 вересня 2024 р.
У вересні роботодавці США створили 254 000 робочих місць. Архівне фото: Автомеханіки працюють у Express Auto Service Inc., Чикаго, 19 вересня 2024 р.

У вересні американські роботодавці створили додаткові 254 тисячі робочих місць, що свідчить про стабільність ринку праці у США.

Приріст найму минулого місяця виявився набагато більшим ніж очікували економісти, і різко зріс порівняно зі 159 тисячами робочих місць створених у серпні. Рівень безробіття падає другий місяць поспіль і сягнув 4,1% у вересні, повідомило Міністерство праці США.

"Вересневий звіт про робочі місця свідчить про значне зростання попиту на робочу силу на початку осені, — сказав Білл Адамс, головний економіст Comerica Bank. — Економіка США в 2024 році демонструє стійке зростання, навіть на тлі уповільнення інфляції і наближення її до цільового показника Федерального резерву".

Економісти очікували, що агресивна кампанія Федерального резерву з приборкання інфляції — підняття процентних ставок 11 разів у 2022 і 2023 роках — спричинить рецесію. Однак економіка продовжувала зростати, навіть попри все більшу вартість позик для споживачів і підприємств.

Звіт про робочі місця за жовтень, який уряд опублікує за чотири дні до дня президентських виборів, ймовірно, покаже менш оптимістичну ситуацію через наслідки урагану "Гелін" і страйк працівників авіаційних підприємств Boeing.

З наближенням президентських виборів 5 листопада економіка стає все більш важливим питанням для виборців.

Попри стійкість ринку праці, чимало американців розчаровані високими цінами - в середньому на 19% вищими, ніж вони були в лютому 2021 року. Тоді почалася різка інфляція, коли економіка з несподіваною швидкістю та силою відновилася після пандемічної рецесії, що спричинило серйозну нестачу товарів і робочої сили.

Невдоволення громадськості інфляцією та економікою за президента Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс, кандидатки у президенти від Демократичної партії, може зіграти на користь експрезидента Дональда Трампа, кандидата у президенти від республіканців, на виборах у листопаді.

Економіка США, найбільша у світі, зростала стрімкими річними темпами з квітня по червень завдяки споживчим витратам і інвестиціям бізнесу. За прогнозами, показник річного зростання виробництва може сягнути 2,5-3%.

Минулого місяця домогосподарства країни збільшили свої витрати в роздрібних магазинах. Рівень звільнень майже рекордно низький, як і кількість людей, які звертаються за допомогою по безробіттю.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG