Спеціальні потреби

Польща хоче мати американські озброєння на своїй території


Міністр оборони Польщі Томаш Семоняк
Міністр оборони Польщі Томаш Семоняк

У неділю польський уряд повідомив, що між Польщею та Сполученими Штатами ведуться переговори про постійне розміщення американських важких озброєнь на польській території в рамках реалізації американського плану зміцнення військової присутністності у Східній Європі та країнах Балтії в якості запобіжного стримування можливої російської агресії.

В неділю 14 червня міністр оборони Польщі Томаш Семоняк заявив про передбачуване розміщенні танків та інших озброєнь на території країни. За його словами, переговори в США, розпочаті минулого місяця, тривають; в ході переговорів польський міністр отримав запевнення в тому, що остаточне рішення з даного питання буде прийнято найближчим часом.

«Це – черговий крок, покликаний посилити присутність США в Польщі та регіоні в цілому», – зазначив міністр оборони Польщі.

У разі схвалення цього рішення міністром оборони США Ештоном Картером і президентом Бараком Обамою, Сполучені Штати розмістять бойову техніку і приблизно п’ять тисяч військовослужбовців у Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Румунії, Польщі і, можливо, Угорщині, що раніше входили в сферу впливу СРСР.

США приступлять до подібного нарощування військової присутності в регіоні вперше з моменту завершення «холодної війни». Новий план – частина стратегії НАТО з підготовки сил швидкого реагування «Вістря» (Spearhead) з метою стримати можливе нове військове втручання Росії – після здійсненої торік анексії українського Криму. Крім того, йдеться про сигнал, метою якого є продемонструвати готовність США захищати союзників НАТО в Східній Європі.

Отже, США розглядають питання про нарощування військового потенціалу у відповідь на анексію Криму, а Захід у цілому стурбований підтримкою, що надається Москвою проросійським бойовикам, які ведуть бойові дії з українськими урядовими військами за контроль над Східною Україною. Проте уряд РФ відкидає ці аргументи.

«Якщо щось станеться, ми не можемо чекати на техніку протягом днів або тижнів», – заявив тим часом міністр оборони Латвії газеті The New York Times, першої що опублікувала інформацію про нарощування американської присутності в Східній Європі. «Ми повинні реагувати негайно», – пояснив Раймонд Вейоніс.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG