Спеціальні потреби

Кислиця: Вбивства мирних жителів та удари по інфраструктурі - ключові елементи стратегії Росії


Засідання Ради Безпеки щодо гуманітарної ситуації в Україні запросило постійне представництво України при ООН через "сплеск ракетного терору з боку Росії"
Засідання Ради Безпеки щодо гуманітарної ситуації в Україні запросило постійне представництво України при ООН через "сплеск ракетного терору з боку Росії"

10 вересня Рада Безпеки ООН вчергове зібралася на засідання, аби обговорити російські обстріли цивільних об’єктів та інфраструктури, а також гуманітарну ситуацію в Україні.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що саме Україна скликала засідання через "сплеск ракетного терору з боку Росії". Ця ескалація, за його словами, викликає страждання та спустошення, ситуація потребує вирішення, поки вона не призвела до ще більшої гуманітарної катастрофи.

Про те, що ситуація в Україні загострилася, говорила і Джойс Мсуя заступниця генсека ООН з гуманітарних питань, яка на засідання представляла позицію секретаріату ООН.

"Кількість загиблих зростає. Людські страждання продовжуються на нестерпному рівні", – заявила вона. За даними управління верховного комісара з прав людини, з 24 лютого 2022 року було вбито майже 12 тисяч цивільних, і майже 25 тисячі мирних жителів отримали поранення. Водночас 10 мільйонів були змушені покинути домівки. "Це спричинило величезні страждання та призвело до того, що понад 14,6 млн людей, або 40% населення України, потребують гуманітарної допомоги", - додала вона.

Американський дипломат у своєму виступі закликав країни ООН забезпечити Україну засобами захисту, а також допомогти відновити знищену російськими ударами інфраструктуру
Американський дипломат у своєму виступі закликав країни ООН забезпечити Україну засобами захисту, а також допомогти відновити знищену російськими ударами інфраструктуру

Роберт Вуд, заступник постійного представника США при ООН, зазначив, що через брутальний напад Росії на Україну з повітря, який розпочався 24 серпня в День незалежності України і є найбільшим з моменту вторгнення, загинули та отримали поранення сотні цивільних мирних жителів.

"Це значно погіршило життя мирного населення та загострило гуманітарну кризу в Україні", - повідомив Вуд і закликав країни-члени ООН забезпечити Україну засобами захисту, а також допомогти відновити інфраструктуру.

Дипломат нагадав, що США вже надали 2,6 мільярда доларів гуманітарної допомоги, а країни Групи семи вже заявили про виділення понад мільярд доларів на "нову енергетичну допомогу". "Ми відновлюємо якомога більше об'єктів виробництва електроенергії та розгортаємо рішення для аварійного резервного живлення, щоб українці були в теплі цієї зими", - пояснив він.

Водночас Вуд згадав і про передачу Іраном балістичних ракет Росії. За його словами, США публічно та приватно попередили Іран, що передача балістичних ракет Росії означатиме різку ескалацію. Він повторив заяви американської влади про те, що зараз Росія отримала ці ракети та, ймовірно, за кілька тижнів використає їх в Україні. У відповідь Сполучені Штати і союзники оголосили нові санкції проти Ірану.

"Ми також радитимемось із нашими партнерами щодо того, які додаткові кроки можуть знадобитися для відповіді на цю небезпечну ескалацію. Ірану та КНДР наше повідомлення просте. Світ спостерігає за тим, як ви передаєте Росії зброю, особливо ракети та безпілотні технології, що дає їй змогу здійснювати агресію в Україні, вбивати мирних жителів. Це робить вас співучасниками та ставить на неправильний бік історії", - заявив він.

Дипломат у цьому контексті звернувся до Китаю, закликавши до співпраці, щоб притягнути Росію до відповідальності за "її звірства в Україні та початок цієї невиправданої, жорстокої та непотрібної війни". "Китай не може сидіти на двох стільцях. Китай не може виступати за мир і захист статуту ООН та водночас уможливлювати війну Росії через сумнівний імпорт або підтримку мирного процесу, який винагороджує Росію за вторгнення", - попередив він.

Український посол Сергій Кислиця, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву з метою захисту міжнародного миру та безпеки
Український посол Сергій Кислиця, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву з метою захисту міжнародного миру та безпеки

Український посол Сергій Кислиця також заявив, що Росія продовжує використовувати балістичні ракети, які отримала від Північної Кореї, у своїх атаках проти "українського народу і цивільної інфраструктури".

Він зазначив, що Україна глибоко стурбована повідомленнями про можливий трансфер балістичних ракет Іраном до Російської Федерації, адже "поглиблення військово-технічного співробітництва між Росією та Іраном представляє серйозну проблему загрози безпеці не лише України, а і Європи, Близького Сходу та світу".

"Саме тому Україна закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву для захисту міжнародного миру та безпеки", - заявив посол.

Росія має намір підтримувати небезпечно високий рівень загрози цивільному населенню, вважаючи його пріоритетною ціллю
Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

У своєму виступі він також представив оновлену інформацію щодо посилення обстрілів та збільшення жертв серед цивільного населення. За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, у серпні загинуло 184 мирних жителі та 856 отримали поранення. "Серпень - на другому місці за кількістю жертв серед цивільного населення у 2024 році відразу після липня. Це означає, що Росія має намір підтримувати небезпечно високий рівень загрози цивільному населенню, вважаючи їх пріоритетною ціллю. Очевидно, що вбивства мирних жителів та удари по критичній інфраструктурі - ключові елементи військової стратегії Росії", - заявив він Кислиця.

Дипломат згадав й останні новини щодо страти українських військовополонених. За його словами, Генеральна прокуратура України розслідує принаймні 28 справ щодо страти 73 українських військовополонених. За його словами, від листопада 2023 кількість українських солдатів, які були захоплені у полон, а потім страчені, збільшилася.

Кислиця також запевнив, що Україна хоче закінчити цю війну більше, ніж будь-що: "Україна хоче миру. Але Україна також хоче врятувати свій народ і свою державність. Це російський диктатор не хоче миру та одержимий територіальними завоюваннями. Він хоче українські міста, чи правильніше, їхні руїни, як символ його "перемоги". І саме тому, за словами дипломата, Україні потрібна сила і можливість знищувати російські засоби вбивства, які розташовані далеко від українських міст.

Російський посол Василь Небезня на засідання визнав, що Росія завдавала багато ударів з повітря по Україні, проте традиційно наголошував, що била вона по військових цілях. Небензя також розкритикував допомогу західних союзників України "київській хунті" і сказав, що "в Курській області" Росії нібито розгорнуто терор.

Попри численні свідчення та докази, Кремль заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики та водозабезпечення, а також примусово депортує українських дітей до РФ.

Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд вида ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової у воєнному злочині примусової депортації населення - дітей з окупованих територій України до Російської Федерації.

Також 25 червня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова. Їх звинувачують у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів.

У березні 2024 МКС видав ордери на арешт двох російських командувачів, генерал-лейтенанта збройних сил Росії Сергія Кобилаша та адмірала ВМФ Росії Віктора Соколова, яких звинувачують у причетності до воєнних злочинів - ракетних атак проти української енергетичної інфраструктури з жовтня 2022 року по березень 2023 року.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG