Спеціальні потреби

Верховна Рада відкрила ринок землі в Україні


Верховна Рада проголосувала за закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, таким чином фактично знявши мораторій на відчудження таких земель.

Президент Володимир Зеленський під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради особисто прийшов до парламенту і закликав народних депутатів підтримати законопроекти, які, за його словами, необхідні для продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. На думку глави держави, відкриття ринку землі сприятиме підтримці української економіки в умовах кризових явищ у світіовій економіці.

Для нас дуже важливо, щоб відбулося підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом


"Для нас сьогодні дуже важлива підтримка економіки України, людей, які працюють на підприємствах. Для нас дуже важливо, щоб відбулося підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом", – заявив Володимир Зеленський під час засідання Ради.

Лідер опозиційної партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко сказав, що його політична сила підтримала закон із певними застереженнями. П'ятий президент України наполіг, щоб було введено дворічний перехідний період, протягом якого діятимуть обмеження на проодаж землі, яка знаходиться у державній власності.

"11 млн гектарів, які належать державі, тобто українському народу, заборонено продавати цим законом. Це поправка «Європейської Солідарності», і сьогодні у залі вона була проголосована. Земля, яка є у комунальній власності, у власності муніципалітетів також заборонена для продажу", - заявив Порошенко.

Натомість інша опозиційна партія "Батьківщина" обіцяє оскаржити ухвалений закон у Конституційному суді.

Відкривши ринок землі, парламент фактично зняв останні перешкоди на шляху до відновлення співрпаці із Міжнародним валютним фондом. Фонд обумовлював надання Україні нових кредитів ухваленням законів про обіг земель сільськогосподарського призначення та про банківську систему. Останній має стати бар'єром для повернення колишнім власникам раніше націоналізованих банків.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG