Спеціальні потреби

Кандидати на віцепрезидента США. Як Тім Волз та Джей Ді Венс можуть вплинути на виборчі кампанії Гарріс та Трампа


Джей Ді Венс, Дональд Трамп, Камала Гарріс та Тім Волз (зліва направо)
Джей Ді Венс, Дональд Трамп, Камала Гарріс та Тім Волз (зліва направо)

Кандидати в президенти США від Демократичної та Республіканської партій вибрали своїх напарників – кандидатів у віцепрезиденти. Тепер питання полягає в тому, як їхні напарники можуть допомогти підвищити шанси кандидатів на перемогу під час виборів 5 листопада.

Кореспондентка "Голосу Америки" Вероніка Бальдерас Іглесіас поспілкувалась з експертами, щоб з'ясувати історичне значення кандидатів у віцепрезиденти США та чим конкретно Тім Волз і Джей Ді Венс можуть посприяти кампаніям своїх кандидатів.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс не приховувала впевненості у своєму виборі, коли у вівторок, 6 серпня, у Пенсильванії представляла губернатора Міннесоти Тіма Волза як свого напарника на виборах:

"У своєму штаті він був зразковим виконавчим директором, і з його досвідом, я вам кажу, Тім Волз буде готовий до роботи з першого дня", - виголосила кандидатка на президента від демократів.

Її опонент - кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп також хвалить політичне минуле свого напарника, сенатора від Огайо Джей Ді Венса і називає його "людиною, яка найкраще підходить" на цю посаду.

Втім нещодавно колишній президент применшив важливість для виборів особи, яка є кандидатом на віцепрезидента.

"Вважаю, що це добре історично задокументовано – віцепрезидент, з погляду виборів, не має жодного впливу. Тобто, практично ніякого впливу. Все залежить від вибору президента", - сказав під час одного з виборчих виступів Дональд Трамп.

Експерти пояснюють: через те, що віцепрезиденти часто перебувають у тіні президентів США, їхню роль часто недооцінюють. Втім вони - перші в черзі на посаду, якщо президент країни не може виконувати своїх обов'язків. Крім того, віцепрезидент є ключовою особою у просуванні політичного порядку денного своєї партії.

"Їх роль насправді полягає в тому, щоб діяти як підлеглі, допомагати просувати та проводити політику президента та розширювати здатність президента функціонувати в якості національного та міжнародного лідера", – каже Джоел Голдштейн, заслужений професор права в Університеті Сент-Луїса.

За його словами, вибір віцепрезидента певною мірою може сприяти президентській кампанії кандидата.

"Вибір Білла Клінтона - Ела Гора - у 1992 році був дуже вдалим. Поєднання цих двох молодих центристів з півдня, бебі-бумерів, надіслало сигнал про зміну поколінь", – розповідає професор Голдштейн.

Невдалим вибором, переконаний професор, було рішення сенатора-республіканця Джона Маккейна призначити своєю напарницею губернаторку Сару Пейлін, коли він балотувався у президенти 2008 року.

"Вона стала фігурою, яку пародіювали під час кампанії, і я думаю, в кінцевому підсумку вона зашкодила кандидатурі Маккейна. Хоча це не було причиною його програшу", – додав Голдштейн.

Нині кампанія демократки Камали Гарріс робить ставку на Тіма Волза та його зосередженості на економіці, що підтримує сім’ї.

"Підтримка сімей у його випадку – це не про контроль над репродуктивними правами, а економічна підтримка сімей, освіта, охорона здоров’я, житло, створення робочих місць", – констатує Елізабет Клеменс, політична соціологиня.

Натомість Джей Ді Венс допоможе просунути республіканський наратив, каже аналітик Пітер Лодж:

"Наратив, який вони просувають, наступний: знаєте, колись була Америка, де, якщо ви наполегливо працювали, грали за правилами, як працьовита сім’я середнього класу, то ви могли досягти успіху – і що цієї Америки зараз немає, і мовляв, якщо ви проголосуєте за них, та Америка повернеться".

Навіть якщо кандидати у віцепрезиденти рідко впливають на результати виборів, американські виборці, напевно, звертатимуть увагу на те, наскільки добре обрані віцепрезиденти прислухаються до електорату та доносять їхні занепокоєння, кажуть аналітики.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG