Спеціальні потреби

Війна триватиме ще кілька років, бо Росія готова жити в умовах воєнної економіки – прогноз посадовця НАТО


Росія рекламує техніку та воєнні зусилля серед молоді на військовій виставці на підтримку російської армії в Санкт-Петербурзі, Росія, 21 червня 2024 р. AP Photo/Dmitri Lovetsky
Росія рекламує техніку та воєнні зусилля серед молоді на військовій виставці на підтримку російської армії в Санкт-Петербурзі, Росія, 21 червня 2024 р. AP Photo/Dmitri Lovetsky

Росія “безсумнівно” зможе витримувати життя в умовах воєнної економіки ще мінімум 3-4 роки, тому союзники України зосереджені на тому, що їм доведеться забезпечувати Київ у довгостроковій перспективі.

Про це заявив у ході саміту НАТО у Вашингтоні високопосадовець альянсу.

Як повідомляють кореспонденти Голосу Америки, які перебувають на місці події, представник НАТО констатував:

Це не конфлікт, який незабаром закінчиться. Він потребуватиме років цілеспрямованих зусиль
Високопосадовець НАТО

“Зрештою, ми всі маємо бути готові продовжувати підтримувати Україну навіть після 2025 року. Ми всі дуже добре розуміємо, і, як ми вже говорили протягом тривалого часу, це не конфлікт, який вірогідно незабаром закінчиться. Він потребуватиме років цілеспрямованих зусиль”.

Оцінюючи здатність Росії сприймати рішення влади про перехід економіки на воєнні рейки, посадовець НАТО зауважив – довгострокові наслідки будуть відчутними та значними для російської економіки. Але наразі російське суспільство готове до запропонованого йому способу життя.

Стихійний ринок поруч із рекламним стендом, що пропагує військову службу за контрактом у російській армії, Санкт-Петербург. AP Photo/Dmitri Lovetsky
Стихійний ринок поруч із рекламним стендом, що пропагує військову службу за контрактом у російській армії, Санкт-Петербург. AP Photo/Dmitri Lovetsky

Як раніше повідомляв Голос Америки, експерти відзначали, що саме від настроїв усередині країни може залежати подальша доля війни.

Так, Вільям Кортні, старший науковий співробітник в американському аналітичному центрі RAND Corporation і колишній посол США у Казахстані та Грузії зауважував: невідомо, чого чекати від Росії, і як довго вона буде готова жити в умовах воєнної економіки.

Експерт нагадав: “Якщо подивитеся на війну, яку Радянський Союз вів проти Афганістану у 1980-х роках, то на півдорозі війни в Москві відбулася лібералізація, змінився режим, з приходом до влади (Михайла) Горбачова, він був сповнений рішучості зменшити військове навантаження на економіку та все суспільство”.

Центр у Вісбадені допоможе виконувати дані Україні обіцянки

Стосовно намірів НАТО, зокрема, практичного результату для України від створення командного пункту у німецькому Вісбадені, високопосадовець альянсу прокоментував:

"Разом з оборонно-промисловими зобов'язаннями це забезпечує стабільні джерела підтримки України. Це механізм координації, за допомогою якого ми гарантуватимемо, що Україна отримає те, що їй потрібно, коли їй це потрібно, і забезпечуємо певну підзвітність, оскільки всі ми знаємо, що існує довгий список обіцянок, а те, що насправді з’являється на полі бою, часто відрізняється від озвученого".

Чого очікувати Україні? Голос Америки на саміті НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG