Спеціальні потреби

На виборах у Венесуелі змагаються авторитарний союзник Кремля та опозиціонер, який виступає за демократію


Рекламні банери на президентських виборах у Венесуелі, Каракас, 27 липня 2024 року. Yuri CORTEZ/AFP
Рекламні банери на президентських виборах у Венесуелі, Каракас, 27 липня 2024 року. Yuri CORTEZ/AFP

Очікування результатів президентських виборів за “пів світу” від Москви можуть стати для Кремля особливо тривожними, стверджують оглядачі. “Коли Венесуела голосує, Росія спостерігатиме”, – наголошує оглядач Радіо Свобода.

Венесуельці голосуватимуть на виборах 28 липня, де протистоять авторитарний союзник Кремля Ніколас Мадуро та Едмундо Гонсалес, лідер опозиційної групи, яка виступає за демократію та капіталізм.

Гонсалес є кандидатом від об’єднаної опозиції, рушійною силою якої є Марія Коріна Мачадо, яку Мадуро не допустив на президентських виборах після того, як вона перемогла на праймеріз опозиції.

Опитування прогнозують перемогу опозиціонера, ймовірно через те, що “венесуельці втомилися від лідера, який керував поглибленням бідності та економічних проблем протягом свого 11-річного правління”, припускає Радіо Свобода.

Натомість відхід Мадуро “поставив би під загрозу проекцію влади Росії в Латинській Америці в той час, коли Путін намагається розбурхати Сполучені Штати в західній півкулі на тлі зростання напруги в Європі через війну Москви проти України, де американська зброя має вирішальне значення для захисту Києва і яку Кремль кидає як битву проти Заходу”.

Венесуела надала Росії дипломатичну підтримку щодо її вторгнення в Україну, а Мадуро розкритикував президента України Володимира Зеленського, звинувативши західні країни в розпалюванні конфлікту.

Мадуро також назвав загиблого у авіакатастрофі президента Ірану Ібрагіма Раїсі “безумовним другом” і “надзвичайним лідером”.

Росія відправила два військові кораблі з візитом до Венесуели на початку цього місяця після зупинки на Кубі.

“Мадуро“має всі стимули боротися за те, щоб залишитися при владі незалежно від результатів”, — написав Вілл Фріман, аналітик Ради з міжнародних відносин у статті Los Angeles Times. Частково завдяки фінансовому порятунку від Росії він пережив кампанію “максимального тиску” з боку Сполучених Штатів після президентських виборів 2018 року, нагадує Радіо Свобода.

Тим не менш, у разі його поразки “Росія не відступить від регіону, а натомість зосередиться на зв’язках з Гаваною та Манагуа, де її союзництво більш закріплене… Це призведе до подвоєння зусиль Росії щодо взаємодії з Кубою та Нікарагуа”, – цитує Радіо Свобода думку Генрі Зімера, аналітика Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG